Asociacijos tikslas - praturtinti vaikų ir jaunimo gyvenimą, kuriant spektaklius jaunajam žiūrovui, vienijant teatrus ir organizuojant jų kūrybinės veiklos sklaidą. ASITEŽAS siekia teatrą vaikams ir jaunimui pakelti į aukštesnį lygį, o taip pat pažinti vaikų teises į dvasinį ugdymą meno pagalba.

2009 nuspręsta trečią tarptautinį festivalį organizuoti Viniuje, į pagalbą pasitelkiant „Vilnius – Europos kultūros sostinę“. Per penkias festivalio dienas bus parodyti 25 spektakliai. Į šį sąrašą įtraukiami ir vaikų šokio festivalio „Dansema“ spektakliai bei kai kurie neprofesionalūs, tačiau pačių vaikų sukurti spektakliai: tai „Medėjos vaikai“ (Vytauto Didžiojo gimnazija, režisierė J. Matekonytė) ir „Valdovų rūmų paslaptys“ (Vilniaus Barboros Radvilaitės pagrindinė mokykla, režisieriai A. Vaičiulionis, M. Vaičiulionienė).

ASITEŽO tarptautinėje programoje pasirodys teatrai iš Rusijos, Estijos, Norvegijos, Vokietijos ir Italijos. Trumpai pristatome kiekvieną iš jų:
Gegužės 12 d. 12 ir 14 valandą Vilniaus „Lėlės“ teatre vaikai galės stebėti daugelio tarptautinių festivalių laureatą, Rusijos Novgorodo vaikų ir jaunimo teatro „Mali“ paslaptingą pasirodymą.

Spektaklis „Princas ir milžino duktė“ – tai čia ir dabar gimstanti istorija iš karpinių. Aktoriai seka magijos, fantazijos ir humoro nestokojančią pasaką, ir tuo pačiu lanksto, karpo ir klijuoja paslaptingus personažus.

Gegužės 13 d. 15 val. Lietuvos nacionalinio dramos teatro mažojoje scenoje pasirodys gausi aktorių trupė iš Estijos VAT teatro. Festivaliui estai pasiūlė naujausią savo spektaklį jaunimui – prancūzų komediografo J. B. Moljero „Mizantropą“. Šveicarų režisierius Marcusas Zohneris veiksmą perkelė į mokyklos erdvę, o jauniems aktoriams į rankas įdavė kreideles.

Gegužės 14 d. 12 ir 14 val. į Valstybinį jaunimo teatrą pradinių klasių mokinukus pakvies linksmas ir spalvingas „Isenkram“ teatras iš Norvegijos. Vienintelė spektaklio „Žaislai duoda atkirtį!“ sąlyga – vaikai į spektaklį turi atsinešti žaislų. Be jų spektaklis neįvyks, mat aktoriai kuria istorijas ir improvizuoja su vaikų atsineštais pliušiniais meškinais, transformeriais, lėlėmis ir dar bala žino kuo.

Patiems mažiausiems žiūrovams skirtas spektaklis „Didžioji Lalula“, nustebins savo skambesiu ir ryškiomis spalvomis. Vokiečių Nacionalinis Manheimo teatras „Schnawll“ gegužės 13 ir 14 dienomis, 12 val. pakvies į Elfų teatrą, kuriame vaikai žais kartu su aktoriasi ir klausysis istorijų pasakojamų labai keista kalba...

Festivalį vainikuos gegužės 15 ir 16 d. 18 val. „Lelės“ teatre pasirodysiantis tikro pietietiško humoro nestokojantis spektaklis „Vienos šeimos istorija“. Žiūrovai turės galimybę gyvai stebėti nuostabų italų šeimos gyvenimą. Kaip jie pykstasi, taikosi, kaip reikalauja dėmesio ir kaip aistringai vienas kitą myli. Italų teatro „Kompanija RODISIO“ spektaklis vaidinamas anglų kalba yra skirtas jaunimui ir suaugusiems.

Gausią festivalio programą lydi du seminarai. Pirmasis turėtų sudominti aktorius, režisierius ir teatro pedagogus. Kritikė ir režisierė, teatro „Young opera“ Vokietijoje įkūrėja Andrea Gronemeyer ves diskusijas po spektaklių ir aiškinsis pagrindinius teatro vaikams ir jaunimui principus bei kriterijus. Antrasis seminaras skirtas paaugliams mėgstantiems rašyti. Latvių dramaturgas, pedagogas ir režisierius Lauris Gundars susitiks su nedidele grupe jaunimo ir bandys parašyti tokią pjesę teatrui, kurios nori patys vaikai.

ASITEŽO prezidentė, aktorė Violeta Podolskaitė kalbėdama apie festivalio misiją sako: visada žavėjausi teatru, kaip pasauliu, kuriame vaikas gali jaustis saugus ir mylimas, kuriame jo mintys ir poelgiai yra patys svarbiausi. Galbūt lankydamasis festivalio spektakliuose vaikai ir jaunimas ras atsakymus į daugybę jiems rūpimų klausimų ir iškels dar sau pačiam niekada neužduotus. Galų gale festivalis - tai būdas populiarinti Lietuvą ir Vilnių kaip teatro meno miestą, kuris auga kartu su jaunąja karta“.

Svarbu paminėti, kad užsienio trupių pasirodymai yra nemokami, tačiau vietų skaičius ribotas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją