Valdyba neprieštarauja, jog sutartis būtų pasirašyta iš karto po to, kai Ignalinos atominė elektrinė ir "Lietuvos energija" pasirašys sutartį dėl numatomo eksportuoti elektros kiekio ir kainos, pranešė "Lietuvos energijos" Išorinių ryšių skyrius.

Pagal "Lietuvos energijos" ir "Inter RAO JES" ilgalaikę sutartį Rusijos bendrovė į Baltarusiją ir Rusijos Kaliningrado sritį eksportuotų atitinkamai 5 mlrd. ir 2 mlrd. kilovatvalandžių.

Pasak pranešimo, sutartis su "Inter RAO JES" nekliudys "Lietuvos energijai" dėl elektros energijos eksporto derėtis su kitomis bendrovėmis. Taip pat numatyta, kad elektros eksporto kaina bus peržiūrėta praėjus pusei metų po sutartis pasirašymo.

"Lietuvos energijos" ir "Inter RAO JES" susitarimas taip pat numato apmokėjimo garantijas - Rusijos bendrovės mokumą turės garantuoti bankas, kurio įsipareigojimus patvirtins vienas ar keli Lietuvos bankai.

Bendrovės valdyba nesvarstė elektros energijos eksporto kainos, tačiau pritarė skirtumui tarp kainos, už kurią elektra bus perkama iš IAE ir kainos, kuri bus parduota Rusijos bendrovei. Šis skirtumas yra 0,9 cento už kilovatvalandę (kWh).

Lietuvos energijos" Komercijos departamento direktoriaus pavaduotojas Valdas Jurkevičius BNS sakė, kad šis kainos skirtumas leis "Lietuvos energijai" padengti sąnaudas ir uždirbti pelno.

Spaudos žiniomis, Rusijos bendrovė sutiktų tiekti elektrą į Kaliningradą, jei jos kaina bus ne didesnė nei 4 centai už kilovatvalandę, o už "Lietuvos energijos" norimą gauti kainą - 4,4 cento už kWh - "Inter RAO JES" sutinka elektrą tiekti tik Baltarusijai.

Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius Viktoras Ševaldinas BNS nenorėjo nurodyti minimalios elektrinėje gaminamos energijos pardavimo kainos.

"Mes žinoma norėtume parduoti energiją kuo brangiau, tačiau visada esame pasirengę derėtis ir siekti kompromiso", - sakė V.Ševaldinas. Tačiau, pasak jo, elektrinė niekada nesutiks parduoti elektros energijos jei tai bus jai nenaudinga.

V.Ševaldino teigimu, sausio ir vasario mėnesį elektrinė už vieną kilovatvalandę Baltarusijai parduodamos elektros energijos gaudavo po 4,6 cento, tačiau dabar, pasak jo, norinčių pirkti energiją už tokią kainą gali ir neatsirasti.

Pasak V.Ševaldino, galutinį sprendimą dėl eksportuojamos elektros energijos kainos priims Ūkio ministerija.

"Lietuvos energijos" vadovai tikisi, kad iš viso šiemet elektros energijos eksportas galėtų siekti 9 mlrd. kWh. 2000-aisiais bendrovė eksportavo 1,479 mlrd. kWh elektros - 55 proc. mažiau nei 1999-aisiais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją