2000-ųjų kovą pasirašytas 15-kos mėnesių memorandumas galioja iki šių metų vidurio.

"Gegužės mėnesį atvyksiantys Tarptautinio valiutos fondo atstovai pateiks pasiūlymus dėl tolesnio bendradarbiavimo. Tikimės, kad naujas abipusis prevencinis susitarimas bus pasirašytas liepą", - po ketvirtadienį vykusio premjero Rolando Pakso ir darbą Vilniuje baigiančios TVF misijos susitikimo sakė finansų ministras Jonas Lionginas.

Anot jo, naujajame dokumente bus numatytos problemos, kurios Lietuvai šiuo metu yra aktualiausios - nuolat didėjantis nedarbas, pensijų reformos įgyvendinimas ir šių problemų sprendimo būdai.

"Tikimės, kad Tarptautinis valiutos fondas padės suformuoti nuomonę, jog nėra kur trauktis - pensijų reformos ir kitas problemas reikia spręsti ryžtingai, nedvejojant. Naujasis susitarimas bus tvirtas pareiškimas, jog reformų atžvilgiu bus einama į priekį, ir kad tie pinigai, kurie jau yra sukaupti ar bus surinkti, bus panaudoti reformoms", - sakė J.Lionginas.

Be to, anot ministro, bendradarbiavimas su didelį autoritetą pasaulyje turinčiu Tarptautiniu valiutos fondu Lietuvai galėtų padėti derybose dėl narystės Europos Sąjungoje.

"Bendradarbiavimas su fondu yra naudingas Lietuvai. Tikimės, jog ateityje vienoje derybų dėl narystės Europos Sąjungoje stalo pusėje sėdės aljanso atstovai, kitoje - Lietuva kartu su Tarptautiniu valiutos fondu", - kalbėjo J.Lionginas.

Nuo vasario 21-osios Lietuvoje dirbusi misija įvertino, kaip Lietuva įgyvendina 2000-ųjų kovą pasirašytą ekonominės politikos memorandumą. Lietuva fondui įsipareigojo 2000-aisiais išlaikyti 1,475 mlrd. litų (3,3 proc. BVP), o 2001-aisiais - 0,691 mlrd. litų (1,4 proc. BVP) fiskalinį deficitą. Rodikliai apskaičiuoti remiantis nuostata, kad BVP šiemet augs 3,2 proc. - jo bus sukurta 47,135 mlrd. litų vertės.

Pasak TVF misijos vadovės Europos antrojo departamento patarėjos Patricios Alonso-Gamo (Patricijos Alonso-Gamo), Lietuva iš esmės vykdo prisiimtus įsipareigojimus, ir Vyriausybės pastangos skatinti ekonomikos augimą ir stabilizuoti finansų sistemą yra vaisingos.

Lietuvai pernai pavyko sumažinti Mokėjimų balanso einamosios sąskaitos deficitą (ESD), padidinti eksportą ir kiek paspartinti šalies ūkio augimą.

ESD per devynis mėnesius sudarė 4 proc. BVP ir buvo 1,321 mlrd. litų - palyginti su 1999-ųjų tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo 59 procentais. 1999-aisiais ESD sudarė 4,776 mlrd. litų (11,2 proc. BVP).

Lietuvos užsienio prekybos deficitas pernai sumažėjo 11,8 proc. ir gruodžio 31-ąją buvo 6,46 mlrd. litų. B endras šalies eksportas išaugo 28,1 proc. iki 15,39 mlrd. litų, o importas - 13 proc. iki 21,85 mlrd. litų.

"Lietuva tikrai daug padarė. Iš esmės visi memorandume numatyti uždaviniai buvo pasiekti - galbūt nevisiškai buvo susidorota su valstybės skolomis. Tačiau neatitikimas nėra toks svarbus. Vertiname tai, kad Vyriausybė nori ir toliau bendradarbiauti", - sakė P.Alonso-Gamo.

Anot jos, vis dar išlieka aktualūs biudžeto išlaidų subalansavimo, švietimo, aplinkosaugos projektų, indėlių atkūrimo, kompensacijų už žemę ir kiti klausimai.

TVF misija savo vertinimus pateiks TVF direktorių valdybai, kuri balandžio pabaigoje turėtų paskelbti išvadas apie Lietuvos ekonomikos būklę.

Lietuvos bendradarbiavimas su TVF yra prevencinio pobūdžio - esant reikalui, Lietuva galėtų greitai gauti ilgalaikį kreditą su nedidelėmis metų palūkanomis.

"Jeigu Lietuva turės sunkių problemų, fondas suteiks lengvatinių ilgalaikių kreditų. Tačiau kol kas nėra jokio poreikio imti paskolą, nes Lietuva šiandien tarptautinėse rinkose gali pasiskolinti gana mažomis palūkanomis. Be to, mažėja skolinimosi kaštai ir vidaus rinkoje", - teigė J.Lionginas.

Be to, TVF pritaria Lietuvos siekiams persieti litą nuo dolerio prie euro ir yra pasirengęs pasiūlyti Lietuvai konsultacinę techninę pagalbą šiuo klausimu.

Lietuva su TVF bendradarbiauja nuo 1992 metų. Šalis jau yra panaudojusi apie 350 mln. JAV dolerių (1,4 mlrd. litų) fondo paskolų savo ūkiui pertvarkyti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją