Naujos tabako gaminių pardavimo taisyklės numato, kad visose ES valstybėse parduodamos cigaretės nuo 2003 metų pradžios turės būti su užrašu apie rūkymo pavojų sveikatai. Užrašai "Rūkymas žudo", "Rūkymas gali nužudyti" ar "Rūkymas labai kenkia jums ir šalia jūsų esantiems žmonėms" turės užimti ne mažiau kaip 30 proc. cigarečių pakelio paviršiaus.

Dėl naujojo potencialiai klaidinančių užrašų "mild" ir "light" draudimo Europos Sąjungoje tikriausiai nebebus galima rasti tokių populiarių cigarečių, kaip "Marlboro Lights", kurias gamina tabako gigantas "Philip Morris".

Šalių vyriausybės galės pasirinkti, ar spausdinti ant cigarečių pakelių iliustruotus perspėjimus.

ES sveikatos ir vartotojų apsaugos komisaras Davidas Byrne'as (Deividas Bernas) sakė, kad įstatymu siekiama sumažinti rūkančių europiečių skaičių iki Jungtinių Valstijų rūkalių skaičiaus. Europoje rūko trečdalis, o JAV - mažiau nei penktadalis suaugusių žmonių.

"Šis susitarimas yra lemiamas kovos su rūkymo rykšte žingsnis", - spaudos konferencijoje sakė D. Byrne'as.

Įstatymas taip pat įpareigos tabako kompanijas pateikti vyriausybėms tikslius duomenis apie į cigaretes dedamas medžiagas, tarp kurių yra ir kenksmingų priedų. Bus apribotas kai kurių kenksmingų medžiagų kiekis tabako gaminiuose, pavyzdžiui, vienoje cigaretėje dervų turės būti ne daugiau kaip 10 miligramų. Pirmą kartą bus nustatyta didžiausia leistina nikotino ir anglies monoksido koncentracija.

Pastarasis ES žingsnis prieš tabako pramonę žengtas vos keli mėnesiai po Europos Teisingumo Teismo sprendimo atmesti ankstesnės ES direktyvos teisinę dalį, pagal kurią iki 2006 metų būtų uždrausta tabako reklama bei tabako kompanijų teikiama parama.

D. Byrne'as sakė artimiausiais mėnesiais siūlysiąs naują įstatymą, kuris pakeistų minėtą direktyvą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją