Iš jūsų laiško neaišku, kelintas dabar jūsų nėštumo mėnuo ir ar jau atsigavote po žinios sukelto šoko. Manau, kad laikui bėgant ir nėštumui tęsiantis šokas praeis ir po truputį prisitaikysite prie artėjančio įvykio. Žinoma, tai nėra ideali situacija. Žinoma, kad gailitės savo elgesio, bet priėmėte aiškų sprendimą, taigi apgailestavimus reikia atidėti ir leisti sau patirti kūdikio gimimo džiaugsmą.

Kūdikiai ir vaikai, kurie yra mylimi, prisitaiko prie situacijų. Vaikai, kurie žino tiesą apie savo tėvus nuo pat jaunumės, užauga puikiai prisitaikę.

Žalos atneša tik paslaptys, apgavystės ir gudravimai, ypač kai vėliau gyvenime sužinoma tiesa.

Esu tėvų pusėje ir nepatarčiau niekam sąmoningai rinktis vienišos motinos dalios. Net ne dėl to, kad vaikus auginti sunku net abiem tėvams – dėl to, kad vaikams reikia tėvo. Tėvo vaidmuo labai pabrėžiamas mano skaitytojų laiškuose, ar tai būtų pyktis dėl tėvo atsitolinimo po skyrybų, ar ilgalaikis skausmas dėl tėvo praradimo, dilema, ar atskleisti tėvo tapatybę spermos donorystės atveju.

Galbūt spermos donorų vaikų situacija artimiausia jūsiškei. Nepažįstamasis, kuris tapo jūsų dar negimusio kūdikio tėvu, jums buvo spermos donoras, nors jūs to ir neplanavote.

Tačiau jūsų situacija yra tokia, kokia yra, ir net jei pastojimas buvo nesąmoningas, sprendimas tęsti nėštumą buvo jūsų tvirtas apsisprendimas. Jūs pasirinkote būti motina, kai daug moterų jūsų situacijoje būtų pasirinkusios abortą.

Manau, kad praėjus šokui, pykčiui ir sudėtingam sprendimo priėmimo etapui, turite leisti sau pasijusti džiaugsmingai ir laimingai. Diena po dienos jūsų situacija taps vis realesnė. Suprasite, kad nėščia moteris – visuomenės nuosavybė, ir turėsite marias laiko savo tikrajai istorijai tobulinti ir gludinti. Jūsų kūdikis – trumpo meilės romano vaisius.

Vaiko tėvą pažinojote neilgai ir ryšys su juo nutrūkęs. Su juo nebesate kartu. Kūdikį auginsite viena. Abejoju, ar kas nors bent mirktels. Vienišos motinos ir jų kūdikiai daugiau nebėra visuomenės atstumtieji.

Svarbiausia – kad turėtumėte šeimos paramą ir artimų draugų. Visiems kūdikiams reikia šeimynos aplink – taip pat ir motinoms. Suburkite savuosius. Kaip jūsų šeima? Nepaminėjote jos ir namiškių požiūrio, tačiau jūsų požiūris yra tradicinis ir net kupinas smerkimo. Ar atkartojate jų žodžius? Ar baiminatės jų nepasitenkinimo? Man taip pat įdomus jūsų elgesys. Regis, esate konservatyvi, tačiau leidote sau prarasti veiksmų kontrolę su nepažįstamuoju. Ar taip paprastai nesielgiate?

Vis dėlto nėra reikalo gilintis į šiuos dalykus, kai reikia pasirūpinti mama ir vaiku. Pakalbėkime apie praktiškus dalykus. Visų pirma norėčiau patarti, kad nepasiduotumėte ieškodama tėvo. Pasistenkite surasti tėvą. Žinote jo vardą. Kažkur su juo susipažinote. Žinote, iš kur jis. Jei pasidomėsite, galbūt sužinosite ar atsiminsite daugiau informacijos – kur jis dirba, ką veikė toje vietoje, kur susitikote.

Priežastis nepasiduoti – paprasčiausias noras suteikti informacijos savo vaikui, nes kilmė svarbi.

Antra, sutelkite savo šeimyną. Po šoko būtent jie džiaugsmingai sutiks jūsų kūdikio gimimą. Būtent šių žmonių pagalbos jums reikės, kai jūsų kūdikis ateis į pasaulį. Ypatingą dėmesį atkreipkite į draugus, brolius, pusbrolius. Vienišoms moterims reikia vyriškos paramos gyvenime, o jų vaikams to reikia dar labiau. Jūsų tėvai taip pat yra svarbiausi.

Trečia, ir svarbiausia, būkite laiminga. Jūs pasirinkote, ir tai, kad jaustumėtės gerai padariusi šį sprendimą, yra svarbiausia jūsų kūdikio laimei. Jūsų kūdikis nebus pirmasis, gimęs iš vienos nakties romano. Išsklaidykite paslapties skraistę iš pat pradžių pateikdama jam atvirus atsakymus.

Jei jūsų vaiką nuo pat mažens sups mylintys veidai, jis nejus tėvo, kurio niekad nepažinojo, trūkumo. Taip pat neatmeskite galimybės, kad galite susipažinti su vyriškiu ir už jo ištekėti – tuomet jūsų vaikas galiausiai turės tėtį.

Rašytoja Lesley Garner (The Daily Telegraph):

Psichologinės pagalbos telefonai

Pokalbiai 8-800 linija yra nemokami

Vaikų linija (www.vaikulinija.lt): 8 800 11111, kasdien 11.00-21.00
Jaunimo linija (www.jaunimolinija.lt): 8 800 28888, I-V 16.00-7.00 VI-VII visą parą
Vilties linija, psichologinė pagalba suaugusiems (www.kpsc.lt): 8 800 60700, visą parą
Pagalbos moterims linija: 8 800 66366, I-V 10.00-21.00
Linija Doverija (pagalba teikiama rusų kalba): 8 800 77277, I-V 16.00-20.00
Dingusių žmonių šeimų paramos centras: 8 800 26161; 8 5 2773135, I-V 8.00-16.00, visą parą
Panevėžio paguodos telefonas: 8 45 500965, I-V 8.00-20.00
Vilniaus moterų namų krizių centras: 8 800 22008; I-V 9.00-17.00

Psichologinė pagalba internetu:

Vaikų linija, registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt (atsako per dvi dienas)
Jaunimo linija, registruotis ir rašyti svetainėje: http://jppc.lt/draugas (atsako per tris dienas)
Vilties linija, rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt (atsako per tris dienas)
Šiaulių jaunimo linija, rašyti: kasnutiko@yahoo.com (atsako per tris dienas)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją