Yra keletas paprastų žingsnių, kuriuos turite žengti, jei norite, kad jūsų santuoka gyvuotų ir būtų sveika. Pateikiame jums keletą idėjų, kurios detaliai aprašomos mano knygoje
The Seven Principles for Making Marriage Work
(“Septyni sėkmingos santuokos principai”). Šie patarimai yra sukaupti per 20 mokslinio darbo metų dirbant kartu su šimtais porų.

1. Kuo anksčiau kreipkitės pagalbos. Vidutiniškai poros laukia šešerius metus, kol kreipiasi pagalbos dėl santuokoje iškilusių problemų (o pusė porų, kurių santuokos išyra, pagalbos nesikreipia net septynerius metus). Tai reiškia, kad vidutiniškai poros gyvena nesijusdamos laimingos ilgus metus.

2. “Redaguokite” save. Poros, kurios aptardamos netgi labai skaudžius klausimus, sugeba išvengti grubių ir piktų žodžių, yra laimingiausios.

3. Atidžiai stebėkite, kaip “pradedate” pokalbį. Ginčai dažnai kyla dėl to, kad vienas iš sutuoktinių kartais iš pat pradžių eskaluoja konfliktą dramatiškomis, piktomis ar įžeidžiančiomis pastabomis, kurias išsako konfrontaciniu tonu.

4. Santuoka yra sėkminga tiek, kiek vyras pripažįsta žmonos įtaką sau. Jei moteris sako: “Ar tau būtina dirbti ketvirtadienio vakarą? Savaitgalį atvyksta mano motina ir man reikalinga tavo pagalba namuose,” o vyras atsako: “Mano planai jau sudaryti ir aš jų nekeisiu,” šis vyras gyvena nestabilioje santuokoje. Tyrimai rodo, kad vyro gebėjimas pasiduoti žmonos įtikinėjimui yra toks svarbus todėl, kad moterys ir taip yra išmokusios ir įpratusios pripažinti vyro įtaką, o tikra partnerystė atsiranda tik tuomet, kai tai sugeba padaryti ir vyras.

5. Laimingos poros turi aukštus reikalavimus vienas kitam netgi ir pačioje santuokos pradžioje. Laimingiausios santuokos yra tos, kuriose partneriai netgi pačioje santuokos pradžioje atsisako priimti įžeidžiantį partnerio elgesį. Kuo žemesnis tolerancijos netinkamam elgesiui laipsnis santykių pradžioje, tuo sėkmingesnis bus šios poros bendras gyvenimas.

6. Sėkmingose santuokose gyvenančios poros žino, kaip išspręsti ginčą. Laimingos poros žino, kaip pataisyti situaciją dar iki to, kai ginčas tampa nebekontroliuojamas. Sėkmingos situacijos taisymo pastangos turi susidėti iš: kitų žmonių apkabinėjimo drauge (labai naudinga); temos pakeitimo į kažką visiškai nesusijusio su ginču; humoro; užuojautos partneriui, išreiškiamos rūpestinga pastaba (“Aš suprantu, kad tau dabar sunku”); išsiaiškinant, kad abu suvokiate, kad problema yra jūsų abiejų (“Tai yra mūsų problema”); atsitraukimo (santuokoje, kaip ir Aikido kovos mene – norint laimėti, reikia atsitraukti); ir, iš esmės, pagarbos ir padėkos rodymo partneriui (“Aš tikrai labai vertinu ir noriu padėkoti tau už…”).

7. Sutelkite dėmesį į teigiamus dalykus. Laimingose santuokose partneriai penkis kartus dažniau vienas kitam ir apie savo santykius kalba teiginiais, o ne neiginiais: “Mes dažnai juokiamės”, o ne “Mums niekuomet nebūna smagu.” Geroje santuokoje turi būti turtingas teigiamumo klimatas. Padėkite indėlį į savo emocinę banko sąskaitą.

Testas: Kas padaro santuoką sėkminga?

Pastaruosius 25 metus Vašingtono universiteto Šeimos tyrimų laboratorijoje dr. John Gottman tiria tai, ką jis vadina “santuokos meistrais ir nelaimėmis”. Jis tiria širdies ritmą, veido išraiškas ir tai, kaip žmonės apie savo santykius kalba su savo partneriu ir kitais žmonėmis; iš savo tyrimo jis sugeba 90% tikslumu nustatyti, kurių porų bendras gyvenimas bus sėkmingas, o kurių – ne. Ištirkite savo santuokos stiprumą pasinaudodami šiuo dr. Gottman sukurtu testu. Už kiekvieną teigiamą atsakymą į šiuos teiginius duokite sau vieną tašką.

1. Aš galiu įvardinti geriausius savo partnerio draugus.

2. Aš galiu pasakyti, kokius sunkumus dabar išgyvena mano partneris.

3. Aš žinau vardus žmonių, kurie pastaruoju metu erzina mano partnerį.

4. Aš galiu pasakyti, kokios yra mano partnerio gyvenimo svajonės.

5. Aš galiu pasakyti, kokia yra pagrindinė mano partnerio gyvenimo filosofija. 6. Aš galiu išvardinti, kokie giminaičiai mažiausiai patinka mano partneriui.

7. Aš jaučiu, kad mano partneris pakankamai gerai mane pažįsta.

8. Kai mes nesame kartu, aš dažnai meiliai galvoju apie savo partnerį.

9. Aš dažnai su meile liečiuosi ir bučiuoju savo partnerį.

10. Mano partneris tikrai mane gerbia.

11. Šiuos santykiuose yra ugnis ir aistra.

12. Romantika neabejotinai vis dar yra mūsų santykių dalis.

13. Mano partneris vertina, ką aš darau dėl mūsų santykių gerovės.

14. Mano partneriui iš esmės patinka mano asmenybė.

15. Mūsų seksualinis gyvenimas mus visiškai patenkina.

16. Dienos pabaigoje mano partneris džiaugiasi mane matydamas.

17. Mano partneris yra vienas geriausių mano draugų.

18. Mums tiesiog patinka kalbėtis vienas su kitu.

19. Diskusijų metu mes daug ko vienas iš kito išmokstame (mes abu turime įtakos vienas kitam).

20. Mano partneris pagarbiai klausosi, netgi tuomet, kai mes nesutariame.

21. Mano partneris dažniausiai man labai padeda spręsti problemas.

22. Mes iš esmės sutariame dėl pagrindinių vertybių ir gyvenimo tikslų.

Virš 12: Jūsų santykiai labai stiprūs. Sveikiname!

Nuo 7 iki 12: Tai lemiamas laikas jūsų santykiuose. Yra daug stiprių elementų, kuriuos galite auginti, tačiau gausu ir silpnų grandžių, kurioms reikalingas jūsų dėmesys.

6 ar mažiau: Jūsų santykiai gali susidurti su rimtomis problemomis. Jei tai jus gąsdina, šie santykiai tikriausiai jums yra pakankamai brangūs, kad pamėgintumėte ieškoti pagalbos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją