Kasmet pensijų sistemos reformai reikėtų skirti apie 0,5 mlrd. litų, arba maždaug po 1 proc. BVP. Tačiau vis dar neaišku, kokie bus pensijų sistemos reformos finansavimo šaltiniai.

Seimo Centro frakcijos narys Kęstutis Glaveckas siūlo pensijų sistemos reformai skirti lėšas, gautas pardavus valstybei priklausančias "Lietuvos telekomo" akcijas. PB specialistai neatmeta galimybės, kad vienas iš šios reformos finansavimo šaltinių galėtų būti ir Privatizavimo fondo lėšos.

"Tai patrauklus būdas", trečiadienį seminare "Lietuvos pensijų reformos vykdymo problemos" sakė PB specialistas Davidas Lindemanas (Deividas Lindemanas).

Pasak PB ekonomisto Lietuvai Ardo Hanssono, jei pensijų reformai būtų panaudotos ne tik už "Lietuvos telekomą", bet ir už kitas privatizuotas įmones gautos lėšos, tai sudarytų apie 10 proc. BVP, arba trečdalį visų reikalingų šiai reformai pinigų.

Tačiau ekspertai pastebi, kad Lietuvos Vyriausybė yra prisiėmusi ir kitų įsipareigojimų, pavyzdžiui, grąžinti gyventojams indėlius ir jų nuosavybės teisę į žemę.

"Reikia stiprios politinės valios, kad privatizavimo lėšos būtų skirtos reformai", teigė D. Lindemanas.

PB specialistai mano, kad lėšų pensijų sistemos reformai galima būtų surasti padidinus mokesčius, pavyzdžiui, pridėtinės vertės mokestį, taip pat didinant valstybės skolą.

"Jei didinsime įmokas, daugiau naštos teks pensininkams, jei didinsime mokesčius - dirbantiesiems, jei didinsime valstybės skolą - jaunajai kartai", kalbėjo A. Hanssonas.

Be to, pasak jo, vargu ar galima mažinti išmokas ar kelti mokesčius, nes atsirastų daugiau žmonių, vengiančių mokėti mokesčius. A. Hanssonas siūlo ieškoti "kompromisinio sprendimo".

PB specialistai tvirtino, kad būtina padidinti pensinį amžių, o įmokų "Sodrai" nereikėtų didinti. "Aš nemanau, kad jūs turėtumėte dar didinti įmokas", sakė D. Lindemanas.

PB ekspertai tvirtino, kad pensijų reformą reikėtų daryti iš karto. "Geriau įšokti į tą sistemą iš karto, o ne palaipsniui", teigė D. Lindemanas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją