Tačiau sužinoję naujos sutarties sąlygas ir įmokas, kurias jiems kas mėnesį tektų pakloti už paskolą litais, žmonės bėga iš banko nieko nepešę. Pakeitus paskolos valiutą į litus gerokai šoktelėtų banko marža, palūkanos, o kartu ir paskolos įmoka. Kodėl skolintis litais taip brangu? Ogi todėl, kad tiek litas, tiek Lietuva, tarptautinės bendruomenės nuomone, yra nepatikima.

Tikimybė, kad šalis taps nemoki, vertinama 8-iais procentais. SEB banko atstovo spaudai Arvydo Žilinsko teigimu, tendencijos jau kurį laiką nesikeičia: visi, kurie ryžtasi dabar imti paskolas, skolinasi tik eurais.

Tai negi litas bankų vadovų akyse - jau devalvuota valiuta? Pasak Lietuvos bankų asociacijos prezidento Stasio Kropo - "ne, tiesiog paskolos litais yra rizikingesnės. Bankams patiems pasiskolinti litų kainuoja kur kas brangiau nei eurų - štai iš kur ta rizika. Ji atsispindi ir palūkanų kainoje".

S. Kropo paaiškinimu, "tie rizikos rodikliai: tiek šalies vertybinių popierių kaina, tiek vadinamasis rizikos indeksas, parodo kitų šalių požiūrį į mus, o per pusantrų metų šis rodiklis, t. y. šalies rizika, išaugo 10 kartų".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją