2008 metų kilnaus elgesio sporte laureatais Lietuvoje tapo 83-ejų metų krepšinio treneris Petras Stankevičius už 60 metų trukusį pavyzdinį darbą, Lietuvos kurčiųjų orientavimosi rinktinės narys 30-metis Tomas Kuzminskis už atsidavimą savo komandai, Raseinių vidurinės mokyklos devintokė 15-metė Živilė Žalabinaitė už kilnų poelgį varžybų metu, Molėtų gimnazijos moksleivis 18-metis Gytis Bielskus už parodytą iniciatyvą ir džentelmeniškumą varžybose, buvęs lengvaatletis ir pedagogas 79-erių metų Kazimieras Pliščiauskas iš Raseinių už sąžiningo ir doro darbo pavyzdį ir Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos kūno kultūros mokytoja Bronė Petronienė už 41-erių metų darbo stažą.

„Gerai, kad mūsų laureatai turi amžiaus pusiausvyrą. Dažnai girdime, kad jaunimui trūksta moralinių orientyrų. Svarbu, kad mūsų jaunieji laureatai elgėsi nenaudingai sau, o naudingai žmogiškumui. Ačiū Dievui, Lietuva – sportinė Marijos žemė. Be kilnaus elgesio - sportas prarastų žavesį“, - sakė Lietuvos kilnaus sportinio elgesio komisijos (LKSEK) prezidentas, 1976 metų Monrealio olimpiados bronzos medalininkas Arvydas Juozaitis.

LKSE judėjimo vadovas pripažino, kad smurto protrūkiai Lietuvoje pastaruoju metu sąlygojami sporto komerciškumo, žiniasklaidos keliamų aistrų ir pataikavimo jėgos kultui. Šiai ligai reikia vaistų ir gerų pavyzdžių propagavimo.

„Kilnaus elgesio judėjimas yra neigiamybių sporte stabdys, gelbėjimosi ratas sportininkų moralei. Sportui ateina liūdni laikai, nes jį vis labiau veikia pinigų srautai ir dopingo gamintojų reklama. Kilnaus sporto judėjimas, kur Lietuva užima pirmaujančias vietas Europoje, tik stiprės. Moralė pasauliniame sporte krito nuo 1992 metų, kai Barselonos žaidynėse leista dalyvauti profesionalams. Dar blogiau bus po 2012-ųjų Londono olimpiados, kai TV transliacijų teises bus patikėtos rinkai“, - įsitikinęs A. Juozaitis.

„Kilnaus elgesio teigiamais pavyzdžiais turime parodyti, kad sportas nėra karas ar mūšio laukas. Trečiadienio rankinio rungtynės Lietuva – Ispanija vyko labai emocingai, atkakliai ir kietai, bet sportininkai rasdavo vidinės kultūros atsiprašyti vienas kito ir paspausti ranką. Grumtis reikia, bet po rungtynių talžyti antausius – niekada.

Mes ir skatiname kilnų judėjimą sporte, LKSE vadovai ieško ir randa teigiamų pavyzdžių Lietuvoje ir siekia, kad jie užgožtų informaciją apie sporto skandalus, muštynes ar dopingo vartojimą“, - pabrėžė LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas.

2008 m. Lietuvos kilnaus sportinio elgesio laureatai:

Petras Stankevičius: Kūrė stiprias krepšinio komandas provincijoje Joniškėlyje ir Panevėžyje, treniravo Lietuvos kurčiųjų moterų rinktinę. Trenerio darbo stažas – 60 metų.

Tomas Kuzminskis: 2008 m. Europos kurčiųjų orientavimosi čempionate, bėgdamas paskutinį estafetės etapą raižyta vietove susilaužė koją, tačiau valios ir fizinės ištvermės dėka finišavo ir užtikrino komandai sidabro medalius.

Živilė Žalabinaitė: Raseinių Šaltinio vid. m-klos 9 klasės mokinė. Olimpinės mylios bėgimo varžybose suteikė pagalbą susižeidusiai varžovei ir prarado lyderės poziciją. Už nesavanaudiškumą ir atjautą kito bėdai.

Gytis Bielskus: Molėtų gimnazijos moksleivis. Orientacininkų varžybų metų padėjo pasiklydusioms ir sutrikusioms mergaitėms, kurioms kilo grėsme persišaldyti ar susižeisti temstant miške, sugrįžti į trasą.

Kazimieras Pluščiauskas: Pasaulio čempiono Sigito Kučinsko ir alpinisto Vlado Vitkausko mokytojas, už sąžiningą, dorą ir ilgametį sportinio darbo pavyzdį Raseiniuose ir Viduklėje.

Bronė Petronienė: Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos kūno kultūros mokytoja. Už 41-erių metų nepriekaištingo sportinio darbo stažą. Šios mokytojos vardą kolegos, moksleivių tėvai, kaimynai – taria tik mažybine forma. Ją myli penktokai ir abiturientai, paaugliai ir jau seniai baigę mokyklą.


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją