Nutraukė licencijavimo procesą

"Vilnius" praėjusių metų pabaigoje netgi buvo padavęs prašymą gauti A lygos licenciją, tačiau vėliau apsigalvojo ir nusprendė siekti tik I lygos licencijos. Pastarajame turnyre sostinės klubas žaidė praėjusį sezoną.

Sausį komandos žaidėjai buvo išleisti atostogų, nes dėl skolų nebegalėjo treniruotis Vilniaus "Sportimos" manieže. Tačiau tada "Vilniaus" prezidentas Algimantas Breikštas tikino, jog komanda išnykti nežada, ir tiesiog ruošis sezonui "pusiau mėgėjišku režimu".

Vis tik Lietuvos futbolo federacijos licencijavimo skyrius trečiadienį informavo, jog vasario 10-ąją "Viešoji įstaiga "Futbolo perspektyvos" (FC "Vilnius") pranešė, jog nutraukia dalyvavimą LFF I lygos licencijavimo procese".

Toks klubo pasitraukimas iš licencijavimo proceso reiškia, kad kitąmet vilniečiai galės žaisti nebent trečiame pagal pajėgumą čempionate - II lygoje, kurioje be jokių licencijų žaidžia mėgėjų klubai arba kai kurių klubų dukterinės komandos.

Taps mėgėjiška komanda

"Vilniaus" prezidentas A. Breikštas tinklapiui Futbolas.lt ketvirtadienį patvirtino, jog nutraukė licencijavimą. Anot jo, toks sprendimas buvo priimtas todėl, kad su klubu sutartis nutraukė daug žaidėjų.

"Mūsų laiške federacijai mes pagrindėme, dėl ko nutraukiame licencijavimosi I lygoje procesą. Faktiškai tam yra dvi priežastys. Pirma - dešimt mūsų jaunų žaidėjų pasirašė sutartis su kitais klubais. Jokios už tai priklausančios kompensacijos mes negavome. Antra - dar penkiems mūsų žaidėjams LFF nutraukė sutartis", - žėrė jau nuo praėjusių metų su LFF konfliktavęs klubo prezidentas.

"Per keletą metus buvome sukūrę gerą jaunų futbolininkų komandą, o dabar jos nebeturime. Kai yra tokia situacija, mes negalime prisidėti prie profesionalios lygos vystymosi. "Vilnius" bus megėjiška regioninės lygos komanda, ruošianti jaunimą", - sakė A. Breikštas.

Nutraukė dėl nesumokėtų algų

LFF varžybų nuostatų 166 punkte teigiama, jog "ginčus dėl sutarčių pasirašymo, vykdymo, nutraukimo ir kitus sprendžia LFF Drausmės komitetas, remdamasis LFF bei FIFA norminiais dokumentais".

Drausmės komiteto atsakingasis sekretorius Ričardas Zdančius Futbolas.lt aiškino, kad sutartys buvo nutrauktos pagrįstai, nes klubas neatsiskaitė su žaidėjais.

"Žaidėjas turi teisę paduoti prašymą nutraukti sutartį, jeigu klubas daugiau negu du mėnesius nevykdo savo finansinių įsipareigojimų. LFF Drausmės komitetas, vadovaudamasis 153 nuostatų punktu, kuriame nurodyta, jog "klubas įsipareigoja mokėti žaidėjui mokestį", gali sutartį nutraukti. Klubas nutarimą gali skųsti apeliaciniam komitetui pagal drausmės kodekso 17 skyriuje nustatytą tvarką arba FIFA arbitražo teismui", - aiškino R. Zdančius.

Iš A lygos smuko žemyn

"Vilniaus" klubas 2007 metais dar žaidė A lygoje ir remdamasis būriu legionierių iš Brazilijos dalį čempionato netgi buvo tarp lyderių.

Tačiau nuo tada prasidėjo klubo nuosmukis. Sezono viduryje sostinės ekipa neaiškiomis aplinkybėmis, kaip manoma, dėl finansinių problemų atsisveikino su beveik visais pajėgiausiais savo žaidėjais ir pasiliko tik jaunimą.

Kitais metais "Vilnius" neįgyvendino įvairių kriterijų ir negavo licencijos dalyvauti A lygoje. Už skolą buvusiam legionieriui, kuris pasiskunndė į FIFA, vilniečiams grėsė iškristi ir dar žemiau, tačiau šią problemą klubas išsprendė.

Praėjusį sezoną jaunieji "Vilniaus" futbolininkai, savo gretose turintys nemažai Lietuvos jaunimo rinktinių žaidėjų, I lygoje užėmė 5-ąją vietą ir neiškovojo teisės pakilti į A lygą.

Priminsime, jog žiemą iš I lygos licencijavimo proceso jau anksčiau pasitraukė dar trys klubai - Kauno "Rodiklis" ir "Kauno Jėgėriai" bei "Anykščiai". Licencijas kol kas gavo penkios komandos, dar penkios lauks LFF Apeliacinio licencijavimo komiteto verdikto, kuris bus paskelbtas vasario 17-ąją.

Specialistai liks be darbo

FC "Vilniaus" sprendimas nebedalyvauti I lygoje ir iš profesionalų pereiti į mėgėjų statusą greičiausiai paliks daugelį komandos personalo ir trenerių be darbo.

Sostinės ekipos vyriausiasis treneris Ivanas Švabovičius teigė, jog dar nežino, ar sutiktų treniruoti komandą LFF II lygoje.

Nemaža dalis žaidėjų jau ieško naujų klubų, o kai kurie jau ir papildė kitas ekipas.

Savo nuomonę pareiškė ir sirgaliai, kurie dar nepraranda vilties, jog "Vilnius" nebus tik mėgėjų klubas.

"O ką galiu pakomentuoti? Tegu sprendžia savininkas. Matyt, nesiekiame iki I lygai reikalingų finansų. Galbūt tiesiog nenorima žaisti I lygoje", - apie klubo pasitraukimą iš turnyro sakė I. Švabovičius.

"Komanda bus neprofesionali? O ar daug Lietuvoje šiuo metu iš tiesų profesionalių klubų? Galbūt mums reikėtų baigti save apgaudinėti licencijavimais ir pripažinti, kad dauguma mūsų klubų yra neprofesionalūs. Klubams, kurie turi finansinių problemų, licencijavimas dažnai būna neįkandamas. Būtume neprofesionaliais klubais - ta problema išsispręstų", - siūlė buvęs Lietuvos U-19 rinktinės treneris.

Į klausimą, ar toliau vadovaus komandai, I. Švabovičius atsakyti negalėjo: "Šiuo sprendimu viskas keičiasi. Reikės susėsti ir perkalbėti apie ateitį su klubo vadovu. Pirmiausia - apie biudžeto klausimus. Kad ir žaistume trečioje pagal pajėgumą lygoje, kad ir su neprofesionalia komanda, vis tiek biudžetas yra reikalingas. Būna išvykos, o per jas reikia pamaitinti žaidėjus. Visa tai kainuoja. Kad ir mažiau nei profesionaliam klubui, bet vis tiek pinigus."

Ieškojo naujų komandų

Ženklų apie sunkią klubo padėtį buvo jau anksčiau - dar iki sprendimo nežaisti I lygoje nemažai "Vilniaus" futbolininkų ieškojo kitų komandų.

Sezonui rengtis su Marijampolės "Sūduva" išvyko broliai Ernestas ir Brunas Biskiai, prie jų neseniai prisijungė Eivinas Zagurskas, į Vilniaus "Vėtrą" perėjo Artūras Žulpa, į Tauragės "Taurą" - Robertas Freidgeimas.

Vieni ekipos lyderių bandė laimę užsienyje - Deivydas Matulevičius pasirašė sutartį su Vodzislavo "Odra" (Lenkija), Marius Papšys dalyvavo Kazanės "Rubin" (Rusija) peržiūroje, Povilas Krasnovskis bandė įsitvirtinti Dnepropetrovsko "Dnipro" (Ukraina) ir Liepojos "Metalurgs" (Latvija).

Daugelis žaidėjų nutraukė sutartis

Pasak E. Zagursko, su klubu sutartį jis nutraukė, nes šis nesilaikė finansinių įsipareigojimų: "Nesakau, kad kelis mėnesius negavau jokių pinigų. Bet visą sutarties laiką gaudavau ne visą atlyginimą. Žinau, kad "Vilniaus" komandoje, yra daug tokių pačių, kaip aš. Tiksliai negaliu pasakyti kiek žmonių nutraukė sutartis, bet jų buvo nemažai."

Vienu perspektyviausių "Vilniaus" žaidėjų laikytas futbolininkas kol kas dalyvauja "Sūduvos" peržiūroje, tačiau sutarties su klubu nepasirašė.

Kitas sostinės klubo ir Lietuvos jaunimo rinktinės žaidėjas Tadas Eliošius kol kas dar tik svarsto, ką darys toliau: "Dabar esu Ukmergėje. Rytais pabėgioju, salėje pažaidžiu futbolą. Nebuvau jokioje peržiūroje, nes esu Lietuvos futbolo federacijai padavęs prašymą, kad nutrauktų mano sutartį su "Vilniumi". Jei neklystu, komandoje yra belikę maždaug septyni žaidėjai. Atrodo, jog visi pasielgė taip pat, kaip ir aš."

"Kai sutartį nutrauks, bandysiu vykti į užsienį. Jei nepavyks - galbūt į "Vėtrą", ar tą pačią "Sūduvą", kur jau yra keli vaikinai iš mūsų komandos", - pasakojo saugo arba puolėjo pozicijose žaidžiantis futbolininkas.

Sirgaliai vilties nepraranda

Klubo nuosmukis palies ir negausią, tačiau jau ketverius metus egzistuojančią "Vilniaus" sirgalių grupę.

Sostinės vienuolikės fanų lyderis Povilas Pinelis tinklapiui Futbolas.lt sakė esąs nustebęs: "Man naujiena, kad "Vilnius" nežais net I lygoje. Reikės susirinkti ir galvoti, ką darysime. Manau, jog be kokio nors protesto čia neapsieisime."

"Jeigu nesugebama įvykdyti reikalavimų ir įsipareigojimų, tegu klubą kam nors parduoda už simbolinę kainą. Manau, kad verslininkai domisi futbolu ir būtų linkę investuoti. Aišku, tai priklauso nuo daugelio faktorių. Bet manau, jog klubas, kurio pavadinimas yra "Vilnius", rėmėjų atrastų", - viltingai kalbėjo sirgalius.

Je naujų rėmėjų neatsiras, "Vilnius" šiemet gali atsidurti LFF II lygos Pietų zonoje. Panaši grėsmė šiuo metu kybo virš kito Vilniaus klubo "Žalgiriui" - norint gauti A lygos licenciją, į klubui reikia iki kovo mėnesio pradžios susitvarkyti finansinę padėtį.