Giminės pratęsimas

Pirmoji programa – giminės pratęsimo – yra pati galingiausia, giliausia, archetipiškiausia.

Mokslo populiarinimo filmuose apie paukščius galima stebėti, kaip poravimosi sezonu paukšteliai gundo vienas kitą. Kai kurioms rūšims būdinga tai, kad patinai vilioja pateles, o kitoms – atvirkščiai. Jie ir uodegėlėmis suka, ir kokias nors ypatingas giesmes gieda. Kyla klausimas – kas juos to išmokė? Gamta!

Kitaip tariant, paukščių (kaip ir žmonių) smegenyse įrašyta programa, kuri salo: „Laikas sukti lizdą. Tam reikia susirasti partnerį“. Ir iš tiesų, paukštytei reikia ne tik kad ją apvaisintų – jai būtina, kad patinas būtų greta. Todėl to, kad jai perint kiaušinius reikia, kad kažkas nešiotu skanius kirminus bei vaikytų nuo lizdo įvairiausius plėšrūnus.

Moteriai su įrašyta giminės pratęsimo programa taip pat būtina greta turėti vyrą, kuris, kaip ji tikisi, turėtų ją maitinti kol ji nešioja ir augina vaikus. Ir moterys, klausydamosi šio instinkto, imasi paieškų. Dauguma ieško toli gražu ne „sau lygaus pusdievio“, o tam tikro objekto, kuris dėvi kelnes. Mes nuo gyvūnų skiriamės tuo, kad mums tiks ne bet kokios kelnės. Nes viena moteris reaguos į išorę, kita – į kišenę, o trečia į charakterį.

Vėliau panelė sako: „Aš jį pamilau“. Netiesa. Programa įsakė. Prisimenu, kai mokiausi institute, dar pirmame-antrame kurse jaunos merginos skubinosi ištekėti. Ir tos, kurioms tai pavykdavo, vaikščiojo išdidžios, sukiodamos žiedą ant piršto, o visos kitos joms pavydėdavo. Savaime suprantama, jei panelė iki 22-23 metų neišteka, ji ir visa jos giminė pajunta pavojų. Lyg dėl to, kad ji nesilaiko gamtos dėsnių.

Giminės pratęsimo programa vyrams yra šiek tiek kitokia: sėti sėklą, bet išsaugoti laisvę. Ir kuo daugiau sėklos pasėta, tuo, pagal programą, jam geriau.

2. Ekspansija

Antroji programa – ekspansija – įdiegta ir vyrams, ir moterims, kad jie galėtų užsikariauti savo vietą po saule. Tai – žinių, įgūdžių, patirties užkariavimas. Kuo žmogus daugiau moka ir sugeba, tuo daugiau jis save gerbia, tuo jam įdomiau gyventi ir tuo jis vertingesnis bendruomenei.

Egzistuoja įsitikinimas, kad ekspansijos programa turi dominuoti vyruose. Senovės graikai teigė, kad vyras pasaulyje atsiranda tik tam, kad „statytų miestus, atrastų naujas žemes ar jas užkariautų“.

Šiuolaikiniame pasaulyje vyrų ekspansijos programa dažnai skirta savo tikslo paieškoms. Vieni tai daro dėl pinigų, kiti – dėl savo dvasios. Nors dar dažniau ši programa būna tiesiog išjungta. Pavyzdžiui, kaip sveikas vyras, gali dirbti tokį darbą, kuriame visą dieną nieko neveikiama (apsauginis)? Nesuprantama, kur tokiu atveju naudojamos jėgos.

Apskritai apsauginiai yra reikalingi, bet tas beprotiškas kiekis vyrų pačiame jėgų žydėjime, kurie visą dieną mirinėja iš nuobodulio, tiesiog baugina. Todėl sakyti, kad kiekviename vyre veikia ekspansijos programa, būtų neteisinga.

Deja, daugumai moterų (bet ne visoms) ekspansijos programa įtaisyta taip, kad ji paklūsta stipresnei pirmajai programai. Kitaip tariant, ji skirta ne naujų žinių, sugebėjimų ir įgūdžių, o to paties vyro užkariavimui. Kaip ir prieš tūkstantį metų, moterys tūno pasaloje, palaiko apgulta, gaišta begales laiko, eikvoja galybę energijos, jėgų ir kantrybės tam, kad sukurtų šeimą. Beje, moterys amžių amžius būtent taip ir buvo auklėjamos.

Prieš šimtmetį manyta, kad norint laimingai nugyventi gyvenimą moteriai reikia mokėti užsienio kalbų, groti rojaliu ir gerai atrodyti. Ir dabar mes grįžtame prie tokios pačios padėties. Visi žurnalai blizgančiais viršeliais to perpildyti – kaip sugundyti, kaip išlaikyti...

„Apsiaukite nėriniuotus apatinius, uždekite žvakes, vakarienei paruoškite mėgiamiausią savo vyro patiekalą...“ Ir, atrodytų, moteriai gyvenime daugiau nieko nereikia.

3. Gebėjimų vystymas

Antroji ekspansijos programa beveik neatsiejama nuo trečiosios – gebėjimų vystymo ir realizavimo. Esmė tame, kad žmonijai be populiacijos reprodukcijos dar būtina ir vystytis. Visuomenei reikalingi kūrėjai. Dėl to gamta žmogui įdiegė programą, kurią šiais laikais galima būtų populiariai pavadinti „kreatyvumo programa“.

Gyvūnams, skirtingai nei mums, būdingas aiškus vaidmenų paskirstymas. Pavyzdžiui, bitės: arba tu bitė - darbininkė, arba tranas – ir nieko kito būti negali. O žmogus gali gimti paprastoje šeimoje, bet savirealizacijos programa veikia taip stipriai, kad jis prasimuša iki Nobelių.

Bet! Kūrybingi žmonės visuomenei reikalingi labai nedideliais kiekiais. Pakanka, tarkime, trijų procentų. Įsivaizduokite, kokia būtų betvarkė, jei kiekvienas taptų kūrėju. O kas gi tuomet atliktų paprastus, daug smegenų veiklos nereikalaujančius darbus? Dėl to realizacijos programą žmonės nuolankiai ir noriai išjungia patys. Jiems niekas nieko nedraudžia, bet kad taptų kūrėjais reikia tiek pastangų...

Ir kaip mes brangiai mokame už Dieviškos žmogaus prigimties – kūrybingumo – atsisakymą!

Jei vyrų energija skiriama ne kūrimui, tai jie tampa naikintojais. Kartais – savęs naikintojais. Pavyzdžiui, darboholikais, alkoholikais. Neretai tai perteklinė neišnaudota energija skiriama artimųjų naikinimui – tuomet vyras pradeda engti visus aplinkinius, juos laužyti, spausti...

Beje, visai nebūtina tą daryti garsiai – iš proto galima vesti ir tyliai, o priežastis atsiras visuomet.

Moterys šią programą išjungia dar lengviau. Kaip dažnai jaunystėje teko matyti be galo protingų, neįtikėtinai gabių moterų, kurios ištekėjo, prisigimdė vaikų, nusiramino ir taip nieko per savo gyvenimą ir nepasiekė. Beje, kaip motinos šios moterys - taip pat ne tobulybė. Savo galimybių nerealizavusi moteris pavojinga vaikui: ji pradeda savo kompleksus perdavinėti vaikui arba per vaiką realizuoja savo ambicijas. Bet kuriuo atveju taip naikinama vaiko asmenybė.

Kaip bebūtų liūdna, bet ir vystymosi bei savirealizacijos programa daugelyje moterų paklūsta pirmajai programai. Nors ir tokiu atveju vaikų gimdymo programa gali būti nerealizuojama. Juk toli gražu ne visos moterys vos ištekėjusios skuba vieną po kito gimdyti vaikus... Gyvūnijos pasaulyje šiuo atžvilgiu viskas yra kur kas sąžiningiau.

Kiekvienas iš mūsų turi pasirinkimo teisę – kokią programą paversti dominuojančia. O realizuoti visas tris įmanoma, bet labai nelengva – nedaugelis tai sugeba. Bet tie, kam pavyksta, ir vadinami laimingais žmonėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją