Dažnai šąla žmonės:


– kurių sutrikusi skydliaukės funkcija (jei jūs dažnai ašarojate, jūsų judesiai sulėtėję, esate užuomarša ir greit pavargstate, išsitirkite hormonų kiekį kraujyje);


– sergantys Reino sindromu (jei sušalus rankos pamėlsta ir jas ima skaudėti, o sušilus tinsta ir skauda – reikia kreiptis į reumatologą);

– sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis (aliarmo signalas – dusulys);

– taip pat sergantieji diabetu ir varikoziniu venų išsiplėtimu.

Tačiau taip pat nuo šalčio gali drebėti ir visiškai sveiki žmonės. Ir jiems galima padėti.

Ledinių rankų sindromas gali kankinti rūkalius ir žmones, kurių pernelyg aktyvi vegetatyvinė nervų sistema – kurie labai emocionalūs ir jautrūs, rašoma žurnale "Zdorovje". Žinoma, šaltos rankos gali būti ir naudingos. Pavyzdžiui, tai puiki priemonė nuo galvos skausmo: laikykite ant kaktos 2 min., po to palaukite, kol vėl atšals. Tačiau ledinis rankos paspaudimas per verslo susitikimą – brrr. Ką gi daryti?

Rankoms labai tinka kontrastinės vonelės, į kurias galima įberti jūros druskos – tuo pačiu ir nagus sustiprinsite.

Nenešiokite daug žiedų – metalas praleidžia šilumą. O dėl rūkymo – taip, reikia mesti. Tačiau rankos „atitirps“ tik už pusmečio – tabako dūmai sukelia ilgalaikius kraujagyslių spazmus.

Dar patarimų:

1. Visi kartu. Vietoj „pirštuotų“ pirštinių patartina įsigyti kumštines – visiems pirštams kartu bus šilčiau.

2. Mankštinkitės. Nepamirškite sporto. Judėjimas padeda varinėti kraują ir išplečia periferines kraujagysles.

3. Pamaitinkite. Gerkite polivitaminus – endokrininei sistemai, kuri reguliuoja organizmo temperatūrą, reikalinga nikotininė rūgštis, geležis ir jodas.

Kvailas pingvinas

Ne toks jau ir kvailas, jei neprišąla prie ledo. Jo organizmas labai išmintingai sukurtas – vaikšto sau basas po Antarktidą ir ant letenų kiaušinius peri. Mūsų pėdoms tai tiesiog neįmanoma, jose per mažai riebalų ir raumenų, galinčių sustiprinti kraujotaką, kuri ir atsakinga už šilumą.

Kojos gali šalti:

– jei žemas kraujo spaudimas, nes kraujas silpnomis išsiplėtusiomis kraujagyslėmis teka vangiai;

– jei sergate ateroskleroze, kuri pablogina aprūpinimą krauju;

– jei kankina varikozinis venų išsiplėtimas.

Pasitikrinkite sveikatą pagal visus tris punktus, o kol kas... Atsisakykite siauros avalynės, veržiančių diržų ir trumpų sijonų. Masažuokite kojas nuo pėdos į viršų; jeigu nebijote kutenimo, galima ir masažiniu šepečiu. Daugiau judėkite, kad „išjudintumėte“ kraują.

Dar patarimų:

1. Grūdinkitės. Švelnus būdas: kontrastinis dušas vakare. Labiau drastiškas metodas: šaldymo kameroje laikykite rankšluostį, o prieš miegą 3–5 min. pavaikščiokite „ledu“. Po to apsimaukite medvilnines kojines ir kraujas pėdomis bei blauzdomis ims tekėti kaip po masažo.

2. Dirginimas. Garstyčių milteliai dirgina nervines odos galūnes ir kraujas ima plūsti į smulkias kraujagysles. Nepamirškite, kad eterinės medžiagos išsiskiria tik garstyčias sudrėkinus šiltu vandeniu, todėl kojinėmis, į kurias priberta garstyčių miltelių, apaukite šiltas drėgnas kojas.

3. Pipirai. Kremas nuo celiulito su kajeno pipirais taip pat gerina kraujotaką, ir jo poveikio užteks visai nakčiai. Penkioms minutėms patepkite kremu pėdas, visa kita darykite vadovaudamiesi nurodymais.

4. Apsauga. Kai lauke minusinė temperatūra, prieš išeidamos į lauką patepkite veidą riebiu kremu.

Galva

Nosyje yra daug nervinių galūnių ir kraujagyslių, todėl ji jautri kvapams, mikrobams ir emocinei būsenai. Ir pirmoji reaguoja į šaltį. Aaaapči!

Skruostai konkuruoja su nosimi. Jei kraujagyslės arti paviršiaus (tai parodo nuolat veidą „puošiantis“ blyškus raudonis), jie gali sušalti dar greičiau.

Ausys šąla, jei mėgstate nešioti didelius auskarus: metalas leidžia šilumą.

Plaukai nejaučia šalčio, tačiau stipriai sušalus silpnėja galvos odos kraujotaka ir plaukai nebegauna maistinių medžiagų: tampa blankūs, ima slinkti, ima skaudėti odą prie šaknų. Kad taip neatsitiktų, nešiokite kepurę!

Vaikščioti žiemą be kepurės, kad sruogos lengvai pleventų vėjyje – tarsi uždelsto veikimo bomba grožiui.

Patarimai

1. Išlaisvinkite. Nosį balnokite lengvais akiniais su plastiko lęšiais (jie mažiau nei stikliniai spaudžia kraujagysles.)

2. Puoškitės. Nepamirškite skrybėlaitės ar kepurės.

3. Įkvėpkite. Visam organizmui – vonios su šildančio poveikio eteriniais aliejais (imbiero, šalavijų, gvazdikėlių, cinamono, raudonėlio, sandalo). Pakaks 2–4 lašų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją