Ristūnų žirgų lenktynių tradicija ant Sartų ežero ledo tęsiasi nuo 1905 m., 1933 m. lenktynes pradėjo remti Žemės ūkio ministerija. Varžybos nevyko tik karo metais. Nuo 1955 m. Sartų lenktynės tapo respublikinėmis, nuo 1968 m. jų metu pradėtos rengti ir žiemos mugės.

Kiekvienais metais į Dusetas suvažiuoja vis daugiau dalyvių ir žiūrovų. Pagal susiklosčiusią tradiciją, ši kasmetinė nuotaikinga žiemos šventė organizuojama pirmąjį vasario šeštadienį.

Lenktynės, kuriose dalyvauja geriausi visos šalies vadeliotojai, jau kelinti metai dėl pavojingai plono ledo rengiamos ne ant Sartų ežero, o ne mažiau slidžiame elipsės formos 1600 m ilgio specialiosios paskirties UAB "Sartų žirgynas" hipodrome. Šiemet jis pradėtas rekonstruoti ir nedaug trūksta, kad taptų geriausiu Lietuvoje bei atitiktų tarptautinius standartus.

Generalinė šventės rėmėja Žemės ūkio ministerija rūpinasi, kad lenktynės vyktų sklandžiai. Kaip sakė jau penktus metus respublikinių ristūnų žirgų varžybų - bandymų organizaciniam komitetui vadovaujantis Žemės ūkio ministerijos sekretorius Vytautas Grušauskas, lenktynėms ruošiamasi iš anksto: ant hipodromo tako liejamas dirbtinis ledas, rezultatų fiksavimui pasitelkiama labai tiksli šveicariška įranga.

Geriausias varžybų rezultatas užfiksuotas SP UAB "Sartų žirgynas" hipodrome yra Prano Navalinsko su žirgu Speedy 1995 m. pasiektas 2 min. 4,9 sek. šalies greičio rekordas, kuris kol kas išliko nepagerintas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją