„Piliečiai įsijungė į pensijų kaupimo sistemą tik paskaičiavimais įvertinę ar tai jiems finansiškai apsimoka, todėl esminis dalyvavimo joje sąlygų pakeitimas būtų teisėtų šių asmenų lūkesčių pažeidimas. Klausimas: ekonominė padėtis yra teisinis pagrindas, kuris leistų valstybei administracinėmis priemonėmis nedelsiant vienašališkai priimti tokius kardinalius sprendimus? “ - sakė Artūras Bakšinskas, Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas.

Taip pat asociacija teigia, kad įsipareigojimų savo piliečiams nevykdymas sukels abejones ir užsienio investuotojams, tarptautinėms kredito reitingų agentūroms, tarptautinėms finansų institucijoms ar Lietuva yra valstybė sugebanti vykdyti valstybės įsipareigojimus.

Be to, tikėtina, kad šis sprendimas ateityje pareikalaus iš valstybės biudžeto papildomų išlaidų padengti per 950.000 gyventojų patirtus nuostolius, jį galimai pripažinus neteisėtu.

„Valstybės įsipareigojimai užsienio ar šalies investuotojams, kurie yra įsigiję Lietuvos Respublikos vardu išleistus skolos vertybinius popierius ir savo šalies piliečiams, kaupiantiems lėšas socialinio draudimo įmokos dalies pensijų fonduose turi būti traktuojami kaip lygiaverčiai“ - sakė Saulius Racevičius, Investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas.

Asociacijų nuomone, prieš priimant tokius sprendimus turi būti atlikti detalūs skaičiavimai ir poveikio vertinimas. Asociacijos mano, kad galimi įvairūs šaltiniai, kurių pagalba būtų galima finansuoti susidariusį „Sodros“ biudžeto deficitą ir pensijų fondų valdytojus vienijančių asociacijų atstovai pasiruošę aktyviai dalyvauti jų svarstymuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją