Meno kūrinių, kuriuos galima pritaikyti konkrečiam interjerui, skalė yra labai plati: nuo tapybos, skulptūros ar keramikos darbų iki meninių šviesos ir garso instaliacijų. Šiuolaikiniame interjere nerekomenduojama meno kūrinių išskirti kaip atskiro vieneto, kad nesupainiotume privataus interjero su parodų rūmais ar meno galerija. Patyręs interjero dizaineris Mindaugas Melenis teigia, neįsivaizduojantis šiuolaikinio, skoningo interjero be tam tinkamai parinktų meno kūrinių, kurie jį papildo, bet ne dominuoja, o žaidžia visuma, deriniais.

Interjero dizaino specialistas namų interjerą vaizdingai palygina su patiekalu, o meno kūrinius – su prieskoniais. M. Melenis sako, kad jeigu patiekalas geras, o dar ir prieskoniai suderinti su konkrečiu patiekalu, galutinis rezultatas –nuostabus.

Formų ir spalvų deriniai

Meno kūrinio parinkimas ir priderinimas interjere pirmiausia priklauso nuo pradinės idėjos. Kuriamų namų šiemininkui būtina apsispręsti, ar jis savo namuose nori turėti aukštą meninę vertę turintį ir, be abejo, ne mažos investicijos pareikalausiantį kūrinį, ar tik dekoro elementą. Projektuojant meninėmis vertybėmis apstatytą interjerą, priimami interjeriniai sprendimai, kurie padėtų išryškinti daikto meninę vertę. Visai kas kita, jei kuriamame interjere yra ieškoma atitinkamų formų ar spalvų derinių papildų.

Lietuvoje bei užsienyje privačių namų bei butų erdves kuriantis dizaineris teigia, dažnai susiduriantis su situacija, kai interjere naudojamas meno kūrinys tam, kad pabrėžtų kitų interjero detalių egzistavimą, veiktų kaip jungiamoji grandis bendrai visumai. Tokiu atveju šis kūrinys neturi jokios meninės išliekamosios vertės. Jis yra kaip interjerinis meninis darbas, pritaikytas konkrečiam atvejui. Tačiau meno kūrinys yra daug daugiau nei interjero detalė.

Protinga investicija

„Tikro, profesionalaus kūrėjo darbo vertė interjere, vienareikšmiškai yra didžiulė. Ir tikrai ne dėl gražaus plėmo brangiuose rėmuose maloniai šildančio aplinką, – teigia garsus tapytojas Danas Andriulionis. – Meno kūrinys spinduliuoja giluminę energiją“. Ją galima tik jausti, ji yra nematoma, tačiau teikia patį aukščiausią kokybės jausmą, jau nekalbant apie edukacinį darbą, kurį jis atlieka, įsitikinęs daug personalinių parodų surengęs bei papuošęs aukšto meninio lygio kūrinius vertinančių užsienio bei Lietuvos stilingų namų šeimininkų interjerus.

Jei norite susikurti jaukius, spalvingus bei geros energijos pripildytus namus – rinkitės originalaus potėpio darbą. Tačiau nerekomenduojama perkrauti interjero keliais gerų autorių darbais.

Svarbus erdvės vientisumas

Parenkami meno kūriniai turi organiškai susilieti su aplinka. Pasak tapytojo D. Andriulionio, nereikia bijoti interjere naudoti tarpusavyje puikiai derančius tapybos, skulptūros ir keramikos darbus. Svarbiausia, kad kūriniai vienas kitą papildytų, teiktų estetinį pasitenkinimą bei sukurtų stilingą ir savitą aurą.

Interjero dizianerio M. Melenio teigimu, dažniausiai pasitaikanti būstui interjerą kuriančių šeimininkų klaida – netinkamas požiūris į meno kūrinius ir iš to sekantis netinakamos vietos parinkimas. Dažnai painiojamos sąvokos „meno kūrinys“ kaip vertybė su savo išliekamąja menine verte ir interjerinis meninis darbas, kuris interjere tarnauja tik kaip dekoro elementas. Nesuvokiant tikrosios kūrinio vertės yra sunku parinkti ir tinkamą vietą namų erdvėje.

Jei tapybos darbo eksponavimui ant drobės pakanka bent jau sienos plokštumos, tai skulptūros, keramikos darbams reikalinga erdvė, tam tikras apšvietimas. Tik tada galima atskleisti skulptūros darbo charakterį, autoriaus norėtą išsakyti mintį, teigia įvairių stilių interjerus kuriantis dizaineris. Ir sveikina kiekvieną, nusprendusį savo interjere rasti vietos skluptūros darbui, nors tai reikštų papildomas išlaidas bei naudingo namų ploto mažinimą. Tačiau meno kūrinys su kaupu „atsilygins“ pakeisdamas interjero veidą, formuodamas bei paryškindamas trimatės erdvės egzistavimą.

Nepaverskite namų meno „sąvartynu“

Dekoruojant savo būstą meno kūriniais, visgi patartina neprarasti saiko. Interjero perkrovimas meno vertybėmis – taip pat viena iš dažniausiai pasitaikančių būsto puošybos klaidų. Gausiai nuklodami būsto erdves vaizduojamojo meno kūriniais, rizikuojate jį paversti meno vertybių „sąvartynu“.

Meno kūrinys, tai – būsto siela, atskleidžianti šeimininkų individualybę, mąstyseną, gyvenimo būdą. Atribokite savo namus nuo daugiatiražių reprodukcijų, nevertingų plagiatų, imitacijų, menkaverčių puošinių iš prekybos centrų. Lavinkite skonį ir kurkite savitą stilių. Įsiklausykite į meno kūrinių subtiliai kuriamą „legendą“, o ne į interjero detalių kratinį, tada kiekviena detalė įgaus prasmę bei neabejotiną vertę.