Kauno Dainavos poliklinikos gydytoja dermatovenerologė Jolanta Urbštienė:

Sausai odai reikia ypatingos priežiūros, nes jos raginis sluoksnis plonas, joje labai mažai apsauginių pigmentų ir ji mažiau atspari išoriniams dirgikliams bei patiriamiems vidiniams stresams.

Sveika oda saugo organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio ir kenksmingų mikroorganizmų. Tuo tarpu pažeidus odos apsauginę funkciją sulėtėja jos atsinaujinimo procesai, į organizmą lengviau patenka infekcija, įvairūs mikroorganizmai.

Oda sausėja dėl įvairių priežasčių:

- žalingo aplinkos poveikio,

- senėjimo,

- įvairių odos susirgimų (atopinės egzemos, psoriazės),

- sergant įvairiomis ligomis (diabetu),

- dėl kai kurių vaistų vartojimo,

- neteisingai pasirinkus kosmetikos priemones ir prausiklius.

Norint, kad sausa oda išliktų nepažeista, jai reikia intensyvios ir specializuotos priežiūros.

Tinkamai neprižiūrimos sausos odos apsauginė funkcija labai susilpnėja, padidėja jos jautrumas ir polinkis į įvairios rūšies sudirginimus. Turintieji jautrią odą dažniausiai skundžiasi jos pleiskanojimu, niežėjimu, tempimo jausmu, paraudimu, dirglumu kosmetinėms priemonėms.

Sausą odą valyti ir prižiūrėti reikia tik specialiai jai skirtais preparatais, pradedant prausimosi priemonėmis ir baigiant veidui bei visam kūnui skirtais kremais, kurių sudėtyje paprastai yra raminamųjų biologiškai aktyvių medžiagų.

Geri patarimai:

- parduotuvėje neskubėkite iš karto įsigyti visos preparatų serijos, o paprašykite pardavėjos kosmetikos priemonės mėginėlio arba iš pradžių įsigykite vieną serijos gaminį,

- sausos odos priežiūrai skirtas priemones geriau pirkti vaistinėje,

- tokios odos priežiūrai rinkitės kremą, kurio sudėtyje nėra sintetinių kvapiųjų medžiagų, bet yra eukalipto aliejaus, kuris drėkina odą, veikia antiseptiškai bei teigiamai veikia jos natūralią bakterinę pusiausvyrą,

- sausos odos priežiūrai netinka kosmetikos gaminiai, kurių sudėtyje yra joninių junginių. Nenaudodami jų išvengsite galimos reakcijos su vaistais, kurių sudėtyje yra minėtų (pavyzdžiui, kortikosteroidais). Tuomet kremus galėsite naudoti su vaistais, skirtais odos ligų gydymui.

Neringa Varnelytė kosmetiką perka vaistinėje

Valstybinio jaunimo teatro aktorė, LNK laidos “Dviračio šou” aktorė sako, kad sausa oda skundžiasi dauguma jos kolegų: "Aktoriams tai ypač aktuali problema. Filmuojantis televizijoje, kine, taip pat vaidinant teatre naudojamas grimas. Tiesa, dabar jis nepalyginamai geresnės kokybės nei anksčiau, tačiau vis viena po jo oda labai sausėja.

Aš stengiuosi naudoti kuo natūralesnę kosmetiką jautrios ir sausos odos priežiūrai. Tai ne tik kremai veidui, bet ir visam kūnui. Tokią kosmetiką visą laiką perku vaistinėje, nes ten galima įsigyti specialių kremų, kurie turi ir stipresnį apsauginį bei gydomąjį poveikį. O turint problemišką odą labai svarbu, kad jos priežiūros priemonės būtų pagamintos iš natūralių medžiagų ir be įvairių sintetinių priedų ar kvapų".