1. Pakeiskite filmų ir knygų repertuarą. Daugiau humoro. Skaitykite juokingas istorijas, žiūrėkite komedijas.

2. Jei yra galimybė – keliaukite į egzotiškas šalis. O jei ne – tai bent į kaimynines valstybes. Svarbiausia – kad kelionė būtų originali.

3. Eksperimentuokite namie. Užsiimkite dizainu, kulinarija arba aromaterapija.

4. Ieškokite bendraminčių. Ir ne tik kursuose, bet ir įvairiausiose bendrijose ar interesų vienijamuose klubuose.

5. Skirkite pastangų sveikatos išsaugojimui ir gerinimui. Juk „sveikame kūne – sveika siela“. Kai skauda galvą, mintys nebūna kūrybingos.

Pirmadienio vaikai

Psichologai tvirtina, kad, siekiant realizuoti savo talentus, būtina aktyvi gyvenimo pozicija ir kompleksų nebuvimas. Daugeliui žmonių išreikšti savo kūrybingumą trukdo vidinės baimės – būti pilka pelyte yra paprasčiau.

Andrejus Maliginas pataria aktyvuoti savo kūrybinius resursus, pasinaudojant šiais patarimais:

Jokios kritikos kūrybos metu. Atskirkite kūrybą nuo kritikos laiku ir, jei galima, erdve (idėjas generuojame ryte namie, o įvertiname vakare, darbe). Žmogaus smegenys negali vienu metu galvoti tarpusavy prieštaraujančiomis kryptimis. Nepavyksta nei normaliai kritikuoti, nei nuostabiai kurti.

Nustatykite idėjų, kurias turite sukurti, kiekio kvotą. Nuspręskite, tarkime, kad per dieną atrasite ne mažiau penkių idėjų. Kvotos nustatymas nuteikia mūsų protą naujovių paieškoms. Ir verčia judėti pirmyn po to, kai rasite pirmą tinkamą idėją. Idėjos gali būti ir geresnės.

Panaudokite asociacijų metodą. Ieškokite tarpusavio ryšių tarp dviejų objektų (sąvokų), net jei jos visai nesusijusios. Pavyzdžiui, tarp darbo paieškos ir lygintuvo, originalios dovanos ir keptos vištos, sugedusio televizoriaus ir žiebtuvėlio. Susiekite skirtingus dalykus iš savo aplinkos su kokia nors esmine problema ir žiūrėkite kas iš to gausis.

Pavojingos fantazijos

Bet būna, kad žmonėms, paragavusiems kūrybinės savirealizacijos rojaus obuolio, nuo pirmųjų sėkmių susisuka galva. Jie nusprendžia, kad neverta sustoti ties tuo, kas pasiekta, ir nusprendžia pakeisti visą savo likimą, pradedant darbu ir baigiant gyvenimo palydovu.

Norėdami apversti savo gyvenimą aukštyn kojomis, kartais žmonės palieka prestižinį, bet nuobodų darbą ir tampa laisvaisiais menininkėmis ar fotografais, eina mokytis į sceninio meistriškumo kursus ir pradeda svajoti apie sceną. Tačiau tokios permainos ne visuomet pateisinamos.

Pavyzdžiui, žmogus išmoksta fotografuoti ir jam tai be galo malonu – na, ir puiku. Bet juk nežinia, ar tam žmogui pavyks tokiu būdu užsidirbti sau pragyvenimui. Nes verslui nepakanka vien kūrybinių gebėjimų, dar reikia ir profesinių įgūdžių, ryšių, galų gale verslumo. O kartais kūrybingumas ir apskritai tik trukdo verslui. Jau nekalbant apie tai, kad kūrybingas susidomėjimas, jei iš jo pradedama uždirbti pinigus, netrukus gali tapti rutina.

Savo naują originalų mąstymą derėtų taikyti atsargiau ir bendraujant su artimais žmonėmis. Visų pirma, jūsų vyras, kurį tikriausiai visiškai tenkino ir senasis jūsų įvaizdis, sunkiai priims kardinalias išvaizdos ir charakterio permainas. Juk kai kuriuos vyrus šokiruoja vien nauja žmonos šukuosena, jau nekalbant apie perspektyvą tapti Saros Bernard vyru, net jei tai būtų tik persikūnijimas ant scenos.

O antra, tikriausiai jūsų ankstesniame gyvenime ne viskas buvo taip jau blogai. Tad ar verta laužyti senus santykius? Bet pats didžiausias išbandymas atsikandusioms kūrybingumo džiaugsmo – kūrybinė krizė. Iš pradžių smegenys augina savo kūrybinius gebėjimus, vėliau gi prasideda kritimas.

O žmogus jau pripratęs, kad naujas idėjas iš savo galvos gali traukti lyg fokusininkas triušius iš kepurės. Ir staiga - fiasko. Kūrybines krizes reikia vertinti ramiai, nes kūrybinis aktyvumas, kaip ir bet koks kitas aktyvumas, laikosi sinusoidės ritmo, vadinasi, po krizės būtinai prasidės pakilimas.

Pasijuskite kūrybinga asmenybe, pasinaudojus šiais nesudėtingais fantazijos vystymo patarimais.

1. Sugalvokite juokingą istoriją apie dvi mažyles (sesutes, drauges). Iš kur jos eina, kur jų tėvai, kas joms atsitiks po akimirkos.

2. Įsivaizduokite, kad ta fotografija, kurioje įamžintas nuostabus vaizdas, atgijo, o jūs atidūrėte joje. Papasakokite apie savo neįtikėtinuos nuotykius.

3. Sukurkite linksmą eilėraštuką apie žvejį ir jo laimikį. Panaudokite skirtingus stilius.

4. Jūs – paskutinis lapelis ant medžio rudeniniame miške. Štai tuojau jus užklups stiprus vėjo gūsis, nutrauks jus nuo šakelės ir... Ką matysite skrendant?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)