Meno kūrėjų organizacijos yra ne pelno siekiančios visuomeninės organizacijos. Meno kūrėjų bei jų organizacijų įstatymas numato, kad valstybės biudžeto lėšos joms gali būti skiriamos tik šių organizacijų pateiktoms ir Kultūros ministerijos patvirtintoms programoms finansuoti.

Pagal šiuo metu galiojantį kultūros ministro įsakymą, meno kūrėjų organizacija, vykdydama programą, jos administravimui gali skirti 15 proc. visų konkrečiai programai skirtų valstybės lėšų.

Kaip pabrėžė kultūros ministrė, valstybės finansavimas skiriamas visų pirma šių organizacijų meninei ir kūrybinei veiklai. Tačiau s usitikime akcentuota, jog situaciją būtina spręsti, jei 15 proc. riba trukdo organizacijų veiklai.

Todėl minėtasis įsakymas bus pripažintas negaliojančiu, o kūrybinėms organizacijoms pasiūlyta tvirtinant konkrečios programos biudžetą, nurodyti jame tokią administracinėms išlaidoms skirtą finansavimo dalį, kuri tenkintų tos organizacijos narius.

Pasak pranešimo, taip pat turėtų būti atsižvelgta į skirtingus meno kūrėjų organizacijų poreikius ir specifiką, kadangi jų administravimo ir pastatų išlaikymo išlaidos yra nevienodos.

Tačiau ministrė pabrėžė, jog didžioji valstybės lėšų dalis turi būti skirta organizacijų veiklai, o ne darbuotojų etatų ar pastatų išlaikymui, todėl administracinėms išlaidoms skirta dalis turi būti nustatyta racionaliai.

Ministrė su asociacijos nariais taip pat aptarė Kultūros ministerijos parengtą Meno kūrėjų bei jų organizacijų įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, kuriame apibrėžtas menininko statusas bei socialinės garantijos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją