Kaip praneša Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, parodos "Neišleista knyga arba 19 amžiaus Druskininkai Vasilijaus von Rotkircho rankraštyje" atidarymas įvyks antradienį.

Parodos eksponatai - niekada nepublikuoto, anuomet uždrausto cenzūros V.von Rotkircho rankraščio iliustracijos, kurios yra neatsiejama Druskininkų miesto muziejaus nuolatinės ekspozicijos dalis. V.von Rotkirchas (1819-1891) - publicistas, memuaristas, dramaturgas, prozaikas, vertėjas, mitologas, Daugpilio tvirtovės štabskapitonas ir Vilniaus žandarmerijos viršininkas.

Prieš 150 metų pirmą kartą apsilankęs Druskininkuose, V.von Rotkirchas savo įspūdžius užfiksavo rankraštyje. Šis rankraštis gali būti vertinamas ne tik kaip grožinės literatūros arba "satyrinės kurortinės publikos papročių apžvalgos" pavyzdys, bet ir kaip reikšmingas istoriografijos darbas. Šitoks vertinimas taikytinas ne tik pačiam rankraščio tekstui, bet ir rankraščio iliustracijoms - 33 tušu ir plunksnele pieštiems piešiniams.

Anot istorikės Redos Griškaitės, šio rankraščio dėka prieš akis atsiveria anuometinė kurorto panorama, jame viešėjusių svečių pramogos, renginiai (koncertai, teatro spektakliai), aprašomi anuomet Druskininkuose dominavusios aukštuomenės papročiai.

Šis rankraštis - savotiškas įrodymas to, jog Druskininkai niekuomet nebuvo eilinė Lietuvos provincija - nuo pat penktojo 19 amžiaus dešimtmečio miestas beveik penkiems mėnesiams tapdavo vasaros sostine, antruoju Vilniumi.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją