Kaip antradienį rašo Niujorko dienraštis "The New York Times", M.K.Čiurlionio vardas galbūt ir nėra visuotinai žinomas JAV, tačiau Lietuvoje šis 20 amžiaus pradžioje miręs kompozitorius ir tapytojas yra legendinė figūra.

Pasak Niujorko dienraščio apžvalgininkės Anne Midgette (Anos Midžet), M.K.Čiurlionio kūrinys, kuriuo Vilniaus kvartetas pradėjo savo koncertą, sekmadienį vykusį vienoje žymiausių pasaulinių muzikos salių Carnegie Hall, pelnytai sulaukė publikos dėmesio.

Apžvalgininkės nuomone, nors lietuvių muzikantų atliekamas M.K.Čiurlionio kvarteto struktūra yra kiek per daug akivaizdi, tačiau šis Vidurio Europos melodijomis besiremiantis kūrinys yra šviesus ir malonus.

M.K.Čiurlionio kvartetas, kaip rašo "The New York Times", pradėjo neįprastą ir patrauklią trijų kontrastingų kūrinių programą. Kartu su Niujorke gyvenančiais smuikininku Piotru Janowskiu (Janovskiu) ir pianiste Golda Vainberg-Tatz (Vainberg-Tac) Vilniaus kvartetas taip pat atliko Erwino Schulhoffo (Ervino Šulhofo) ir Ernesto Chaussono (Šosono) kūrinius.

Niujorko dienraščio apžvalgininkė pastebi, kad šie kūriniai išryškino vieną iš Vilniaus kvarteto privalumų - puikų ansambliškumą.

Kaip BNS sakė Vilniaus kvarteto vadybininkė Jurgita Skiotytė, antradienį kvartetas grojo Čikagoje, ketvirtadienį koncertuos Los Andžele, sekmadienį - San Franciske.

Šiuose miestuose Vilniaus kvarteto programą sudaro M.K.Čiurlionio, Juozo Gruodžio ir Kristinos Vasiliauskaitės kūriniai.

Valstybiniame Vilniaus kvartete, kurio debiutas įvyko 1965 metais, pirmuoju smuiku griežia Audronė Vainiūnaitė, antruoju smuiku - Artūras Šilalė, violončele - Augustinas Vasiliauskas, altu - Girdutis Jakaitis.

Visi keturi kvarteto nariai koncertuoja ir kituose ansambliuose, ir kaip solistai.

Pelnęs daugybę aukščiausių tarptautinių konkursų apdovanojimų, kvartetas apkeliavo 30 pasaulio šalių, aplankė ir mažiausius Lietuvos miestelius. Vilniaus kvartetas kasmet surengia po 80 koncertų Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje, Afrikoje.

Dėl savo plataus repertuaro kvartetas nuolat kviečiamas į įvairių šalių įrašų studijas, yra padaręs daugybę fondinių įrašų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją