Čilės, kuriai priklauso Velykų sala, valdžia buvo tiesiog sukrėsta, minėtoje galerijoje aptikusi parduodamas dviejų salos statulų galvas. "BBC News" duomenimis, be jų, galerija siūlo įsigyti dar dvylika statulų fragmentų.

Čilės nacionalinių paminklų apsaugos komiteto atstovai pareiškė, kad jie nedavė leidimo iš šalies išvežti nė gabalėlio Velykų salos statulų, juo labiau neleistinas kultūros vertybių pardavimas.

Žinomi archeologai mano, kad statulų fragmentai iš salos išvežti neteisėtai arba tai yra jų klastotės, mat praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje Velykų salos akmentašiai yra pagaminę garsiųjų statulų kopijas.

Tačiau Majamio galerijos tinklapyje nurodomas ir vertybių amžius. Skelbiama, kad vienos akmeninės galvos amžius - tūkstantis metų, kitos - 700 metų. Archeologinių relikvijų kaina nėra nurodoma, tačiau kalbama, jog už kiekvieną iš jų prašoma po 600 tūkst. JAV dolerių.

Galerijos atstovai pareiškė, jog eksponatai atviri tyrinėjimams, ir patvirtino, kad dar neatlikta cheminė analizė statulų amžiui nustatyti. Čilės specialistų delegacija planuoja apsilankyti Majamyje ir pati ištyrinėti eksponuojamas vertybes.

Velykų salą su išnykusios polineziečių kultūros liekanomis 1772 m. Velykų sekmadienį atrado olandų jūrininkai. Paslaptingiausias senųjų gyventojų palikimas - milžiniškos akmeninės statulos, kurių daugelis yra 4-10 metrų aukščio ir sveria nuo 20 iki 90 tonų. Šios statulos neturi kojų, tačiau išsiskiria milžiniškomis galvomis su masyviais atsikišusiais smakrais ir ilgomis ausimis. Kai kurias galvas puošia raudono akmens "kepurės" - manoma, kad jomis išskirtos genčių vadų statulos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją