Naujasis prietaisas su mažu magnetu gali padėti neįgaliems žmonėms liežuvio galiuku valdyti invalido vėžimėlį arba dirbti kompiuteriu, pirmadienį pranešė JAV tyrinėtojai.

Ryžio grūdo didumo magnetas leidžia žmonėms nukreipti žymeklio judėjimą kompiuterio ekrane arba kambaryje važinėti elektra valdomu invalido vežimėliu.

Pasak Džordžijos Technologijos instituto darbo grupės, šį prietaisą paprasta implantuoti po liežuviu.

„Mes sistemos valdymui pasirinkome liežuvį, kadangi priešingai nei rankos ar pėdos, kurios yra kontroliuojamos galvos smegenų per stuburo smegenis, liežuvis yra tiesiogiai sujungtas su smegenimis kaukolės nervais, tokiu būdu prietaisą galima valdyti netgi esant stipriems stuburo smegenų arba nervų ar raumenų pažeidimams,“ – sakė profesoriaus asistentas Maysamas Ghovanloo, padėjęs vadovauti šiam darbui.

Anot profesoriaus, liežuvio judesiai yra greiti, tikslūs ir norint juos atlikti nebūtinas įdėmus mąstymas, koncentracija ar pastangos.

Ausinės su magnetinio lauko sensoriais nustato liežuvio nurodytą magnetinę užklausą ir perduoda bevielius signalus nešiojamam kompiuteriui, kurį vartotojas gali nešiotis drabužiuose arba invalido vežimėlyje.

„Šis prietaisas gali sukelti revoliuciją pagalbinių technologijų srityje, jis gali padėti stiprią negalią turintiems asmenims (pavyzdžiui, tokiems, kurių stuburo smegenys yra stipriai pažeistos) gyventi įdomų, aktyvų, nepriklausomą ir produktyvų gyvenimą,“ – pareiškime teigė M. Ghovanloo.

Darbo grupė pateikė informaciją apie savo prietaisą Vašingtone vykusiame Šiaurės Amerikos reabilitacinės inžinerijos ir pagalbinių technologijų organizacijos susirinkime.

Mokslininkų teigimu, kompiuterį galima užprogramuoti, kad jis atpažintų unikalius kiekvieno vartotojo liežuvio judesius.

„Kiekvienas asmuo galėtų išmokyti mūsų sistemą atpažinti prisilietimą prie kiekvieno danties kaip atskirą komandą,“ – teigė M. Ghovanloo.

Pasak jo, tyrinėtojai išbandė „Liežuviu valdomą sistemą“ su 12 įgalių savanorių ir dabar planuoja išbandyti ją su įvairią negalią turinčiais žmonėmis.