Ši psichologinė būsena yra žalinga žmogui: ji trukdo dirbti, mokytis, užsiimti namų ruoša, rašo „Pravda“.

Patologinė seksualinė trauka – tai liga, kuri naikina žmogaus asmenybę, jo elgesys visuomenėje vertinamas neigiamai. Liga pasireiškia paauglystėje, kuomet žmogus, dar nesusiformavęs kaip asmenybė, tokiu būdu bando spręsti psichologines problemas.

„Ir iš tikrųjų, aktyvus seksualinis gyvenimas mažina psichologinę įtampą“, - teigia psichoterapeutas Aderbalas Vieira Junioras, atstovaujantis Unifesp (Brazilija) „Pagalbos priklausomiems programai“.

Tačiau įspėja, kad su laiku susiformavęs įprotis mažinti psichologinę įtampą seksu perauga į liguistą priklausomybę, dėl ko naikinamas žmogus kaip asmenybė.

„Nuo sekso priklausomas žmogus supranta, kad savęs nebevaldo. Jis siekia lytinių santykių net ir tuomet, kai supranta, kad tam laikas netinkamas ir netgi su partneriu, kuris jam nėra malonus“ - komentuoja specialistas.

Aktų arba seksualinių fantazijų kiekis nėra ligos diagnozės esminis veiksnys.

„Jei seksualiniai santykiai suteikia jums moralinį pasitenkinimą ir nesukelia konfliktų ar dvasinės disharmonijos, vadinasi, jūsų lytinis gyvenimas yra normalus“, - pažymi psichoterapeutas.

Patologinė seksualinė trauka turi neigiamos įtakos šeimyniniam gyvenimui. Aktorius Michaelas Douglasas viešai prisipažino, kad serga šia liga. Prieš susituokdamas su Holivudo žvaigžde Catherine Zeta-Jones jis pasirašė santuokos sutartį, kurioje buvo nurodytas lytinių aktų tarp sutuoktinių limitas.

Pirmas žingsnis norint pasveikti – prisipažinti sau pačiam, kad negalite kontroliuoti seksualinių aistrų. Reikėtų kreiptis į psichoterapeutą, kuris „pasikapstys“ jūsų gyvenime ir atras problemų šaknis. Analogiškai, kaip ir kitoms priklausomybėms, daugelyje šalių yra sukurtos grupės „Anoniminiai seksoholikai“.

Priklausomybei gydyti gali būti taikoma medikamentinė psichoterapeuto skiriama terapija. Vaistai slopina libido. Žinoma, reikėtų lankytis pas psichoterapeutą, o visas gydymas gali užtrukti net iki kelių metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją