Nėštumo metu mane auklėjo gydytojai, vyras, tėvai, draugai ir netgi... kaimynai. Darbo kolegos, pamatę rankose apelsiną, garsiai piktindavosi: "Ką tu darai?.. Vaikas bus alergiškas!"

Per devynis mėnesius neišgėriau nė lašo vyno, nesurūkiau nė vienos cigaretės, o kai įsiskaudo dantis, leidau anytai jį gydyti trintų česnakų tyre, kad tik neprašyčiau nė vienos skausmą malšinančių vaistų tabletės. Užtat mano draugė laukdamasi linksmai šokdavo per vakarėlius, o per savo gimimo dieną drąsiai įsipylė vyno ir pasakė: "Tegu ir mažylis šiandien pasilinksmina, nes jau šešis mėnesius jis neturėjo nė vienos šventės!"

Tai du skirtingi būsimųjų mamų pavyzdžiai. Įdomiausia, kad pačios moterys gydytojos prisipažįsta, jog būdamos nėščios elgėsi kur kas laisviau negu rekomenduoja savo pacientėms.

Jeigu negalima, bet labai norisi

Atviriau pasikalbėjusi su medikėmis, išgirdau, kad prieš porą dešimtmečių niekas net neužsimindavo apie tokią gausybę pavojų, kuriais gąsdinamos būsimosios gimdyvės dabar. Ir tai visiškai nėra susiję su medicinos pažanga. Tiesiog dabar kur kas rečiau sutiksi visiškai sveiką moterį. Todėl medikai ir rekomenduoja gerokai griežčiau susilaikyti nuo visokiausių žalingų pagundų. Nerasi tokio gydytojo, kuris pasakytų, kad alkoholis, nikotinas, antibiotikai, sulfanilamidai, vartojami netgi mažomis dozėmis, nėra žalingi vaisiui.

Tačiau medikai kaip didelę paslaptį tąsyk man pasakė, kad jeigu aš mažų mažiausiai dešimtmetį rytais gerdavau kavą, o veikiama streso griebdavausi saldumynų, tokių įpročių tikrai neturėčiau laužyti ir versti save (o kartu ir būsimą vaiką) patirti nereikalingą įtampą. Taip, be abejonės, šiuos produktus reikia vartoti atsargiai, tačiau stresas, kuris patiriamas jų atsisakius, dar žalingesnis.

Kaip sako patys medikai, tokiais užrašais kaip: "Su paciente kalbėtasi apie taisyklingą mitybą" - jie apsidraudžia.

Tiesa, medikai turi dar vieną svarų psichologinį argumentą draudimų naudai: "Kai kūdikiai jau gimsta ligoti, jų motinas ima kankinti klausimas: kokia gi yra šių ligų priežastis? Gal dėl visko esanti kalta naujametė šampano taurė? Arba kavos vartojimas nėštumo metu? Greičiausiai nei viena, nei kita, priežastys neaiškios, tačiau mamos mintyse vis narplioja savo "prasižengimų" sąrašą. Taigi gal verčiau tuos devynis mėnesius pakentėti negu vėliau visą gyvenimą sau priekaištauti."

Negalima - vadinasi, negalima

Stop, stop! Neverta strimgalviais skuosti į alkoholinių gėrimų skyrių įsitikinus, kad visi apribojimai sugalvoti tiktai medikų sąžinei nuraminti. Daugelis draudimų turi svarų pagrindą.

Ypač susilaikyti nuo žalingų įpročių reikia kritiniais nėštumo periodais. Pirmasis jų trunka nuo trečiosios iki septintosios nėštumo savaitės, kai formuojasi visi embriono organai ir sistemos ir bet koks papildomas krūvis (toksinai, deguonies ir vitaminų stygius, mikrobai, virusai, perkaitimas saulėje) yra pavojingas. Antrasis kritinis periodas - tai placentos formavimasis, trunkantis nuo devintosios iki dvyliktosios nėštumo savaitės, kai gali atsirasti įgimtų defektų.

Vaistai

Kad ir kaip būtų gaila, šiandien be jų neišsiversime. Užteršta aplinka, įtampa, mikrobai, virusai. Iš dviejų blogybių gydytojas renkasi mažesnę. Pavyzdžiui, toksikozę dažnai lydi vėmimai. Tai ne tik nemalonu, bet ir pavojinga, mat organizmas netenka daug vandens. Todėl geriau gerti vėmimo procesą slopinančius vaistus.

O jei priešingai - skystis susikaupia organizme ir atsiranda pabrinkimų - derėtų pradėti vartoti šlapimo išsiskyrimą skatinančius medikamentus. Bet tik griežtai gydytojams prižiūrint!

Be to, šių dienų nėščiosios, deja, su maistu negauna visų reikalingų vitaminų ir mikroelementų, taigi be vitamininių preparatų neišsiverčia.

Sportas

Devizas - saikingumas ir tvarkingumas. Sportininkėms fizinį krūvį derėtų sumažinti, o moterims, mėgstančioms pagulėti ant sofos, priešingai - padidinti. Bet jei ir sporto meistrės būtumėte, negalima jodinėti, važinėti dviračiu, žalingi užsiėmimai su treniruokliais, o kartais - netgi siuvimas koja varoma siuvimo mašina. Pirmuosius tris nėštumo mėnesius ir gimdymo išvakarėse ypač pavojinga vibracija, todėl šimtąkart pasvarstykite prieš sėsdamos į lėktuvą.

Šiluma

Pirtys, saunos ir nesaikingos saulės vonios nėščiosioms gali pakenkti. Kaitra - didelis krūvis daugeliui organų, o itin karšti saulės spinduliai sustiprina odos pigmentaciją.

Kava

Kofeinas - paslaptinga medžiaga. Grupė amerikiečių mokslininkų trylika metų darė bandymus su tomis pačiomis viską ištveriančiomis žiurkėmis ir nustatė, kad nedidelės kofeino dozės niekaip nekenkia... žiurkiukų gemalams.

Perskaičiuojant pagal moters organizmą, "nedidelė dozė" reiškia tris mažus puodelius per dieną. Tačiau šie eksperimentiniai duomenys niekaip nepatenkina gydytojų, turinčių reikalų su žmonėmis, ir kol kas nėra plačiai skelbiami. Mūsų medikai iš patirties žino, kad kava turi įtakos kraujospūdžiui, todėl ja piktnaudžiauti tikrai nevertėtų. O trys puodeliai per dieną daugeliui nėščiųjų - tai jau piktnaudžiavimas.

Maistas

Jei jūs linkusi pilnėti, išsyk apribokite saldumynus ir miltinius patiekalus. Kitaip antsvoris jums trukdys ilgiau pasivaikščioti, o tai labai kenksminga mažyliui. Kuo mažiau kreipkite dėmesį į geradarių patarimus: "Dabar tu turi valgyti už du!"

Jeigu kankina toksikozė, gerkite dažnai, bet mažais kiekiais, valgykite daugiau raugintų kopūstų, sūdytų agurkėlių ir silkės paštetų - klasikinių nėščiųjų delikatesų. Sumažinkite riebalų kiekį, vartokite daugiau vaisių, daržovių, uogų, medaus, pieno produktų.

Antrojoje nėštumo pusėje vaisius reikalauja vis daugiau maistinių medžiagų, o skrandis tai... mažėja. Tiksliau, jį spaudžia gimdos stumiami organai. Taigi daugiau suvalgyti vienu kartu nepavyksta, todėl gydytojai rekomenduoja maitintis šešis kartus. Angliavandenių poreikį geriau patenkinti ne saldumynais ir kepiniais, o vaisiais, daržovėmis, kruopomis ir sėlenų duona.