“Esame pasipiktinę tuo, kas vyksta Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje. Mums nepriimtina, kad LRT taryba, visuomenės interesams atstovaujanti institucija, vengia viešumo, neužtikrina skirtingų nuomonių sklaidos bei žodžio ir kūrybos laisvės”, - rašoma pareiškime.

Pareiškimą Piliečių santalkos vardu pasirašė buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis, judėjimo “Kitas pasirinkimas” vardu Arvydas Janulaitis, Lietuvios sąjūdžio vardu Justas Dvarionas, Lietuvos fronto bičiulių vardu Kęstutis Milkeraitis, Alternatyvios kultūros paveldo komisijos vardu Rasa Kalinauskaitė.

D. Kuolys yra vienas Piliečių santalkos steigėjų ir tarybos vicepirmininkas.

Pareiškime teigiama, kad sprendimas nepratęsti sutarties su populiarios Lietuvos radijo analitinės laidos „Tarp Rytų ir Vakarų“ vedėju dr. Dariumi Kuoliu bei anksčiau laiko, dar nesibaigus televizijos sezonui, nutraukti jo vedamą LTV2 laidą “Sankirtos”, kuri taip pat buvo viena žiūrimiausių šiame kanale, tiesiogiai prieštarauja Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo nuostatoms, įpareigojančioms, kad LRT užtikrintų įvairių pažiūrų ir įsitikinimų atspindėjimą.

“Esame įsitikinę, kad, LRT tarybos nariai, kurie yra įpareigoti formuoti LRT programų valstybinę strategiją, pirmiausia turėtų ginti viešąjį interesą ir žodžio laisvę bei griežtai laikytis įstatymų. Manome, kad gerbdama Lietuvos visuomenę, LRT taryba privalo viešai paaiškinti, kodėl, pasikeitus LRT administracijai, šiurkščiai pažeidžiamos Lietuvos piliečių teisės gauti įvairiapusę informaciją”, - teigia pareiškimo autoriai.

Prieš porą savaičių LRT tarybos pirmininku išrinktas Valentinas Milaknis ketvirtadienį pasitraukė iš šio posto ir apskritai iš tarybos narių. Jis DELFI teigė priėmęs tokį sprendimą, nes nesugebėjo apginti Dariaus Kuolio laidos „Tarp Rytų ir Vakarų“ bei dėl to, kad nepasitiki naujuoju LRT vadovu Audriumi Siaurusevičiumi.

V. Milaknis, be kita ko, teigė LRT veikloje matąs tam tikrų galimų pavojų, kurie netrukus gali virsti realybe: „LRT gali tapti mažiau objektyvi ir labiau orientuota į valstybinį transliuotoją. Matyti, kad yra tendencija atsirasti ministerijų finansuojamoms laidoms. Prieš rinkimus tai, manau, yra didžiulis pavojus, kai už mokesčių mokėtojų pinigus reklamuojami dabartinės valdžios atstovai“.

Ketvirtadienį išplatintame pranešime LRT teigė, kad V. Milaknis žiniasklaidai pateikė informaciją, kuri neatitinka tikrovės ir tikisi atsiprašymo.

LRT užkliuvo V. Milaknio pasisakymai apie tai, kad LRT taryba prieš balsavimą nebuvo informuota apie nenorą pratęsti sutartį su laidos vedėju D. Kuoliu; per didelį LRT dėmesį užsienio naujienoms; abejones dėl LRT galimo neobjektyvumo.

DELFI primena, kad LRT administracija nusprendė nebepratęsti sutarties su D. Kuoliu rengti ir vesti Lietuvos radijo laidą „Tarp Rytų ir Vakarų“, taip pat nebus rodoma ir D. Kuolio vesta laida per LTV 2 “Sankirta”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją