Klubo veikloje aktyviai dalyvaujantys nariai į savo namus priima apsistoti atvažiuojančius užsienio keliautojus. O šie savo ruožtu priima pasisvečiuoti svetur išsiruošiančius lietuvius. Svetingumo klubas (SK) - tai tarsi tarptautinė savipagalbos organizacija, kurios dėka galima rasti nemokamą nakvynę bet kuriame pasaulio taške, gyvai pabendrauti su vietiniais gyventojais ir pamatyti „neturistines“ vietas.

Jau dvejus metus aktyviai dalyvaujantys SK veikloje vilniečiai Julija ir Andrejus pasakojo, jog su klubu jie yra aplankę jau šešias šalis - Švediją, Olandiją, Čekiją, Uzbekiją, Vokietiją ir Šveicariją. „Svetingumo klubas labiausiai tinka trumpoms kelionėms, pas narius dažniausiai apsistojama porai dienų. Tačiau yra žmonių, taip apkeliavusių visą pasaulį“, - pasakojo Andrejus. Pora teigė jau priėmusi 4 užsienio svečius pagyventi pas save.

„Kol kas esame sulaukę tik keturių svečių - iš Estijos ir Ukrainos. Mūsų gyvenamas plotas kiek ribotas, tad svečiams galime pasiūlyti tik čiužinį ant grindų. Kita vertus, Lietuvoje yra labai daug aktyvių Svetingumo klubo (SK) narių, taigi visi norintys ne tik randa nakvynę, bet ir gali rinktis. Mūsų sąlygos, matyt, neatbaido tik iš buvusios Sovietų Sąjungos šalių atvykstančių keliautojų“, - juokavo pora. Ir tuoj pat suskubo patikinti, jog SK - tai ne vien nemokama nakvynė.

„Norime pabrėžti, kad SK - tai ne tik pigus būdas keliauti, nemokamas viešbutis. Svarbi jo dalis - skirtingų šalių, kultūrų bei interesų žmonių bendravimas. Mums tai yra geriausias būdas pažinti šalį iš vidaus, pamatyti tikrą žmonių gyvenimą, o ne vien išreklamuotus turistinius objektus, gražius fasadus“, - sakė Julija ir Andrejus. Pasak jų, dėl saugumo jie taip pat nesibaimina.

„Šiame klube yra atsiliepimų sistema. Prieš prašant nakvynės, įmanoma paskaityti, ką apie pasirinktą narį rašo kiti keliautojai. Važiuojame tik pas tuos, apie kuriuos gerai atsiliepė jų priimti svečiai. Be to, kiekvienas privalo pateikti savo asmens duomenis ir jie yra tikrinami. O prieš susitikimą galima apsikeisti paso duomenimis. Rizika, žinoma, išlieka, bet minimali“, - tvirtino Andrejus.

Lietuvoje SK pagalba ne kartą lankęsis graikas Kostas teigė dėl saugumo nesibaiminąs. „Aš gyvenu Atėnuose, taip pat priklausau prie aktyviųjų klubo narių, tad mano name kiekvieną savaitę vieši 2-8 žmonės. Kadangi gyvenu ne vienas, stengiuosi pas save kviesti tik tuos žmones, apie kuriuos atsiliepimų nėra, ir, jei nenutinka nieko bloga, parašau apie juos gerus atsiliepimus. Esu tarsi SK filtras“, - šypsojosi Kostas.

Pasak jo, klubo gyvavimo istorijoje yra pasitaikę vos keli atvejai, kai narį priėmę žmonės, šiam išvykus, pasigedo daiktų. Na, o lietuviais SK nariais Kostas teigė esąs labai patenkintas. „Buvau apsistojęs pas studentų porą Klaipėdoje, viešėjau pas juos keletą dienų ir parsivežiau tikrai labai malonų įspūdį. Taip pat tris dienas esu gyvenęs Vilniuje pas SK narę Kotryną - su ja autostopu dar spėjome nukeliauti iki Nidos“, - įspūdžiais dalijosi Kostas. Pasak jo, SK suteikia galimybę pamatyti „gyvus“ miestų ir šalių veidus. „Juk niekas kitas geriau neaprodys miesto ir įdomiausių jo vietų, nei vietinis gyventojas“, - įsitikinęs Kostas.

Į klubo veiklą palankiai žiūri ir Vilniaus savivaldybės Turizmo ir miesto įvaizdžio skyriaus vedėja Nijolė Beliukevičienė. „Džiugu, kad toks klubas sėkmingai gyvuoja - juk tie, kurie priima sostinės svečius, savotiškai reprezentuoja Vilnių jo lankytojams. Manau, jog taip dar labiau atsiskleidžia miesto unikalumas, autentika“, - sakė N.Beliukevičienė. Anot jos, tokiu būdu keliaujantys žmonės pasisemia šiltų įspūdžių. „Prisiminkime savo kelionių patirtį - juk mieliausi prisiminimai paprastai būna iš tų kelionių, kurių metu pabendraujame su vietiniais gyventojais“, - teigė N.Beliukevičienė.

Jai antrino ir viešosios įstaigos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ Ambasadorių programos vadovė Laura Gudzinevičiūtė. „Svetingumo klubas - tai irgi tam tikras ambasadoriavimas, nes tai ne tik nemokama nakvynė, bet ir gyvas, autentiškas miesto pažinimas“, - sakė L.Gudzinevičiūtė.