Jūros ešeriai su imbieru ir citrinomis

6-8 porcijos

2 smulkiai sukapoti laiškinio svogūno gumbeliai,
smulkiai sukapotas 4 cm ilgio šviežios imbiero šaknies gabaliukas,
2 citrinų sultys,
4 šaukštai ryžių acto,
225 ml alyvų aliejaus,
2 šaukštai kiniško sezamų aliejaus,
2 šaukštai sojų padažo,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
6-8 gabaliukai nuluptos jūros ešerių filė,
švieži l kalendros kerelio lapeliai.

Dubenėlyje sumaišius pirmąsias nurodytas 8 sudėtines dalis, atidėti į šalį. Tuo mišiniu aptepus žuvį kepti dideliame karštyje, ant gerai įkaitintų grotelių, po 2—3 minutes kiekvieną pusę.

Baigiant kepti smulkiai sukapoti kalendrų lapelius (keletą pasilikt papuošimui) ir įmaišyti į tyrę.

Į lėkštes įkrėsti po truputį tyrės, ant viršaus uždėti po iškepusį pjausnį, apiberti spragintomis sezamų sėklomis ir patiekti su aliejuje keptomis jaunutėmis saldinių kukurūzų burbuolėmis.

Upėtakis su riešutais

4 porcijos

80 g lazdyno riešutų branduolių,
70 g sviesto,
4 išdarinėti upėtakiai (po 300 g),
druskos, maltų juodųjų pipirų,
2 šaukštai citrinų sulčių.

Riešutus nuolat maišant pakepinti, kol atsiskirs rudasis luobelis. Išbėrus ant popierinių rankšluosčių, patrinti tarp pirštų, kad liktų švarūs balti branduoliai. Tuomet juos smulkiai sukapoti.

Plačioje keptuvėje ištirpinti 4 šaukštus sviesto, žuvų išorę ir vidų ištrinti druska bei pipirais ir 12—15 minučių kepti su sviestu, sykį apvertus, kol suminkštės ir gražiai parus. Išėmus nusausinti popieriniais rankšluosčiais, sudėlioti į pašildytas lėkštes ir laikyti šiltai.

Keptuvę švariai iššluostyti, ištirpinti likusį sviestą ir jame paskrudinti iki rudumo riešutus. Paskui juos užpilti citrinų sultimis, pakaitinti ir tuojau pat užpilti ant žuvų. Papuošti ir patiekti su apelsinais bei šviežių salotų lapeliais.

Lašiša su kvapniu padažu

6 porcijos

pusė smulkiai sukapotos svogūno galvutės,
l smulkiai sukapota morka,
l smulkiai sukapotas šviežias lapkotinio saliero ūglis,
l griežinėliais supjaustyta citrina,
1,5 kg svorio išdarinėta lašiša,
prieskoninių žolelių puokštė (iš lauro lapo bei
rozmarino, petražolės, šalavijo ūglių - imti po vieną),
175 ml sauso baltojo vyno,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
žiupsnis rupiai kapotos pipirnės,
3 šaukštai kapotų šviežių petražolių,
2 šaukštai kapotų šviežių daržinių builių,
l šaukštas kapotų šviežių krapų,
225 g varškės.

Orkaitę įkaitinti 220° C. Plačios kepimo skardos dugnan įtiesus dar platesnį folijos lakštą, tolygiu sluoksniu suberti daržoves ir pusę citrinos griežinėlių, paguldyti lašišą, ant viršaus išdėlioti likusius citrinų griežinėlius bei prieskoninius žalumynus.

Užkelti folijos kraštus ir supilti vyną, pagardinti maltais pipirais ir, tvirtai užlanksčius, 1 valandą kepti orkaitėje. Ištraukus iš orkaitės, palikti ataušti nepraplėšus folijos.

Kepimo sultis supilti į puodą ir virinti, kol liks apie 85 ml. Tuomet suberti žalumynus, pavirti, kol apminkštės, sukrėsti į elektrinį maltuvą kartu su varške ir sumalti vientisą tyrę. Pagardinus ją druska ir pipirais, supilti į padažinę ir padėti į šaldytuvą. Žuvį įdėti į pašildytą lėkštę ir papuošus patiekti su padažu.

Pyragas su lašiša

4-6 porcijos

50 g ilgųjų ryžių,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
350 g suplėšytų špinatų,
žiupsnelis ką tik sutarkuoto muskato riešuto,
85 g 6 šaukštai sviesto,
l smulkiai sukapotas svogūnas,
200 ml pieno,
450 g lašišos filė,
2 šaukštai kvietinių miltų,
4 šaukštai grietinės,
1,5 šaukšto smulkiai sukapotų šviežių petražolių,
1,5 šaukšto smulkiai sukarpytų laiškinio česnako laiškų,
2 sukapoti kietai virti kiaušiniai,
4 dideli lakštai sluoksniuotos tešlos.

Puodelyje užvirinti 150 ml vandens, pasūdyti, suberti ryžius, užvirinti ir 12—15 minučių virti, kol ryžiai suminkštės. Špinatų lapus nuplauti, nenusausintus sudėti į puodą ir nuolat maišant pakaitinti ant silpnos ugnies, kol nebeliks vandens. Iškrėtus į sietelį mediniu šaukštu nuspaudyti sultis ir, pagardinus druska, muskatu bei pipirais, palikti ataušti.

Keptuvėje ištirpinti 25 g (2 šaukštus) sviesto ir jame ant silpnos ugnies pakaitinti svogūnus, kol suminkštės, bet nepakeis spalvos. Supylus į ryžius ir pagardinus pipirais, išmaišyti ir ataušinti.

Į negilų puodą supilti pieną, sudėti lašišų filė, užvirinti ir 10-15 minučių virti, kol bemaž suminkštės. Žuvį išgriebti ir, mėsą atskyrus nuo odos, sutrupinti. Nuovirą atidėti šalin.

Gilioje keptuvėje ištirpinti 25 g (2 šaukštus) sviesto, l minutę jame pakepinti miltus, paskui pamažu įmaišyti juos į lašišų nuovirą. Nuolat maišant užvirinti ir virti 4 minutes.

Nukėlus nuo ugnies ataušinti, suberti prieskonius, lašišų trupinius, kapotus žalumynus, kiaušinius, sukrėsti grietinę, išmaišyti ir gerai ataušinti.

Orkaitę įkaitinti 200° C, sviestu ištepti plačią kepimo skardą, likusį sviestą ištirpinti. Sluoksniuotos tešlos lakštus perpjauti pusiau. Keturias puseles įkloti į kepimo skardą, patepti tirpintu sviestu, likusias laikyti apklojus drėgnu rankšluosčiu.

Ant skardoje įklotų tešlos lakštų vienodu sluoksniu užtepti ryžių tyrės, paliekant nuo kraštų po 2,5 cm. Ant viršaus tolygiai uždėti špinatų, o ant jų - žuvų tyrės. Viską užkloti likusiais tešlos lakštais, galus gerai užspausti bei užlankstyti kaip koldūnus ir 25 minutes kepti orkaitėje, kol gražiai pagels.

Skumbrė su garstyčiomis

4 porcijos

2 šaukštai garstyčių tyrės,
4 šaukštai smulkiai sukapotų šviežių kalendrų,
2 smulkiai sukapotos česnako skiltelės,
2-3 šaukšteliai citrinų sulčių,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
4 išdarinėtos skumbrės (po 300 g),
smulkintų avižinių dribsnių.

Orkaitę gerai įkaitinti. Dubenyje sumaišyti garstyčias, kalendras, česnaką, citrinų sultis, šiek tiek druskos, maltų pipirų.

Abi skumbrių puses triskart giliai įrėžti aštriu peiliu, į plyšius šaukšteliu pridėti prieskonių bei garstyčių mišinio, žuvis apvolioti smulkintuose avižų dribsniuose, kiekvieną atskirai suvynioti į folijos lakštą ir kraštus tvirtai užlankstyti.

Šitaip suvyniotas žuvis 5 minutes kepti orkaitėje. Išėmus atlankstyti, žuvis apversti, vėl užlankstyti ir kepti 2-3 minutes. Paskui dar 2-3 minutes kepti atvėrus foliją, kol gražiai pagels.

Patiekti karštas, pašildytose lėkštėse, papuošus citrinomis ir kalendrų lapais, drauge su minėtomis salotomis.

Plekšnės su baltojo vyno padažu

4 porcijos

4 plekšnių filė,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
250 ml žuvų nuoviro,
6 šaukštai sauso baltojo vyno,
150 ml riebios grietinėlės,
l nuluptas, išimtomis sėklomis ir supjaustytas l cm
ilgio strypeliais didelis, mėsingas pomidoras.

Žuvį pagardinti druska, pipirais ir sudėti į sviestu išteptą ir gerai įkaitintą keptuvę. Užpylus vynu bei žuvų nuoviru užvirinti, uždengti ir, sumažinus ugnį, virti 4-6 minutes.

Mentele žuvis perkelti į pašildytą lėkštę, uždengti ir laikyti šiltai. Likusį skystį pakaitinti ant smarkios ugnies, kol liks tik trečdalis. Įmaišius grietinėlę, virti dar 2-3 minutes.

Suberti pomidoro gabalėlius, pakaitinti l minutę, pagardinti druska, pipirais. Žuvį išdėlioti į pašildytas lėkštes, užpilti karštu padažu ir patiekti papuošus žalumynais.

Plekšnės popieriaus maišeliuose

4 porcijos

2 šaukštai smulkiai sukapotų prieskoninių žalumynų
(čiobrelių, rozmarinų, mairūnų, pankolių,
bazilikų) mišinio,
0,5 česnako skiltelės,
0,5 citrinos sultys,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
3 šaukštai alyvų aliejaus,
4 gabaliukai plekšnių filė be odos.

Orkaitę įkaitinti 200° C. Smulkiai sukapoti žalumynus ir česnaką, sukrėsti į dubenį, sumaišyti su citrinos sultimis, druska, pipirais pagal skonį, aliejumi ir, išplakus šakute, kol sutirštės, atidėti į šalį.

Paruošti 4 sviestinio popieriaus lakštus, pakankamai didelius, kad į juos galima būtų įvynioti pjausnius. Į kiekvieno lakšto vidurį padėti po gabaliuką plekšnės, aptepti prieskonių tyre, popierių perlenkti pusiau ir kraštus tvirtai užlankstyti kaip koldūnų.

Lankstinukus sudėti į plačią kepimo skardą ir pašovus į orkaitę kepti 15 minučių. Patiekti papuošus citrinomis bei šviežiomis petražolėmis.

Jūros ešeriai su grybais

4 porcijos

175 g griežinėliais supjaustytų pievagrybių,
4 smulkiai sukapoti kuokšteliai svogūnų laiškų,
2 išdarinėti (po 700 g) jūrų ešeriai nuskustais žvynais, bet su galvomis ir uodegomis,
2,5 šaukšto kapotų šviežių kalendrų,
l šaukštas alyvų aliejaus,
1 šaukštas tirpinto sviesto,
2 šaukštai citrinų sulčių,
300 ml sauso baltojo vyno,
150 ml ką tik išspaustų mandarinų sulčių,
druskos, maltų juodųjų pipirų.

Orkaitę įkaitinti iki 200° C, aliejumi ištepti tinkamo dydžio kepimo skardą, į ją suberti grybus bei svogūnų laiškus, ant viršaus sudėti žuvis ir pabarstyti jas kalendromis.

Dubenyje sumaišyti aliejų, sviestą, citrinų bei mandarinų sultis, vyną, pagardinti druska, maltais pipirais, užpilti ant žuvies ir 20— 30 minučių kepti orkaitėje, kol žuvis suminkštės. Iškepusią kartu su grybais kiaurasamčiu perkelti į pašildytas lėkštes ir laikyti šiltai.

Kepimo sultis supilti į puodą, pakaitinti, kad sutirštėtų, ir užpilti ant žuvų. Patiekti tuoj pat, papuoštas mandarinų griežinėliais.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją