Provincijoje sunku susirasti draugą, dar sunkiau sutikus įdomų pašnekovą pirmai jį prašnekinti arba kitaip parodyti vyrams dėmesį. Ne visada galiu lengvai juos užkalbinti ir paprastai to nedarau, bet jei jau bendrauju, stengiuos moteriškai "nesimaivyti", nekoketuoti, bendrauju nuoširdžiai, atvirai, paprastai.

Dažniausiai vyrus pribloškia tai, kad esu apsiskaičiusi, turiu savo nuomonę, galiu diskutuoti labai įvairiais klausimais. Visoje šitoje situacijoje mane žeidžia tik vienas dalykas, jie visi mane palygina su "fatališka " moterimi. Kuo dažniau išgirstu šį žodį, tuo labiau jis mane nervina. Ėmiau aiškintis, ką tai reiškia? Nusprendžiau, kad, ko gero, dalis vyrų, net patys nežino to žodžio reikšmės. Tikrai nesutinku su tokiu palyginimu. Tikra tiesa, kad esu iš tų moterų, už kurias šiais laikais reikia pakovoti, bet fatalizmo tame nematau nė krislo. Vis tik norėčiau paklausti, gal būt tai išduoda kokias nors mano psichologines problemas, kažkokį neadekvatų elgesį? Kaip į tai reaguoti?

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Klausimas tikrai įdomus, dar įdomiau, kas jus labiausiai jaudina išgirdus žodį “fatališka”? Tiesą pasakius, perskaičiusi laišką, net prisėdau prie kelių knygų, kad aiškiau suprasčiau, kokia gi ta fatališka moteris...

Mane nustebino keli dalykai. Pirmasis, jūsų mažo miesto ar miestelio vyrų žinios. Žodis “fatališka” nėra dažnai naudojamas kalboje, juo labiau tikrai ne kiekvienas vyras žino jo reikšmę. O sugalvoti ir išsakyti tai moteriai - nedažnas mūsų kultūroje dalykas. Įdomu ir tai, kad tokių vyrų buvo keli...

Kitas mane kiek nustebinęs dalykas atsirado tada, kai daugiau paskaičiau apie taip vadinamas moteris. Nežinau, kaip tai siejasi su mano subjektyviu moteriškumo suvokimu, tačiau toks moters apibūdinimas man toli gražu neatrodė žeminantis. Greičiausiai ne viena moteris pasijustų pamaloninta išgirdusi tokį epitetą.

Kad būtų aiškiau, apie ką kalbame, aprašysiu, kokį fatališkos moters portretą nupiešė literatūra. Šios moterys yra neretai vyrų suvokiamos kaip išskirtinės, pakeičiančios likimą. Nebūtinai tobulos išvaizdos ar atitinkančios figūros standartus, tačiau pasitikinčios savimi.

Pasitikėjimas savimi neretai sukuria ramios, žinančios savo vertę, laisvos, savarankiškos moters vaizdą. Taip vadinamos moterys daugiau klausosi nei kalba apie save, savo bėdas, nelaimes. Yra gyvybingos, energingos. Ne visada praktiškos. Gerai suvokdamos, ko yra vertos, nesitaiksto su vidutinybe žmonių, daiktų, žinių, profesijos ir kitose srityse.

Nemažai dėmesio skiria savo išvaizdai. Moka atriboti savo moteriškas paslaptis nuo vyrų gyvenimo. Neretai sukuria moters, kurią reikia užkariauti, įvaizdį.

Tai viskas, ką man pavyko atrasti. Kalbant apie žmonių priskyrimą kokiam nors tipui, reikėtų pasakyti, kad daugelis turi tiek stipriųjų, tiek silpnųjų pusių. Greičiausiai pastarasis moterų apibūdinimas taip pat yra įvairios, bet bendrai išoriškai stiprios ir savimi pasitikinčios asmenybės vaizdas. Jei jūsų vertybių sistemoje pirmauja paprastumas, tai fatališka moteris nepretenduoja į tokias.

Kalbant apie jūsų situaciją, vertėtų pamąstyti, kas labiausiai nepatinka, kai išgirstate tokį apibūdinimą? Kokių konkrečių savybių nenorėtumėte priskirti sau? Verta paprašyti ir vyrų, kad jie detaliau paaiškintų, ką turi galvoje, naudodami tokį žodį. Išgirdusi, jog turite ypatybių, apie kurias nežinojote ir nenorėtumėte, jog jos išlystų į dienos šviesą, galite jas keisti arba priimti kaip duotybę.

Vienareikšmio atsakymo į klausimą, ar toks apibūdinimas išduoda kokias nors konkrečias problemas ar netinkamą elgesį, nėra. Vyrai greičiausiai tai išsako kaip komplimentą. Jei mano minėtame fatališkos moters apibūdinime jūs įskaitote ką nors problematiško, netinkamo, tuomet kažką reikia su tuo daryti.

Problema yra tuomet, kai ją suvokia pats individas arba visuomenė patiria kokią nors žalą. Taigi... Panašu, kad jūs viena galite nustatyti, ar tai yra privalumas, ar trūkumas.

Kaip į tai reaguoti? Kaip jau minėjau, jei tai jums kelia nepasitenkinimą ir nerimą, pabandykite paklausti, ką tie žmonės konkrečiai nori pasakyti, vadindami jus fatališka. Gali būti, kad tai yra tiesiog išgirstas žodis, kuris jums ir vyrams turi visai kitokią prasmę ir reikšmę. O gal jie norėjo pasakyti tiesiog, jog esate nepriklausoma, įdomi, o ne pateikti visą fatališkos moters apibūdinimo kompleksą.

Dar vienas svarbus dalykas, tai savo moteriškumo sąvokos sukūrimas. Ką jums reiškia būti moterimi. Kokiomis savo kaip moters savybėmis didžiuojatės, kurios jums nėra labai priimtinos ar džiuginančios.

Gali būti, kad fatališkos moters aprašyme atradote kažką, ką labai norėtumėte išgyvendinti ar kas nesiderina su jūsų vertybėmis. Greičiausiai atsakiusi, kokia jūs moteris ir priėmusi save tokią, kokia esate, ne tiek dėmesio skirsite ir vyriškių komentarams. O gal ir komentarai pasikeis?..

Sėkmės savo moteriškumo paieškose. Vaida

Klauskite psichologės Vaidos: psichologui@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)