Vaizdą, kurį antradienį matė praeiviai Labdarių ir Totorių gatvės kieme, galima pavadinti šiurpiu ar atgrasiu. Tokie žodžiai tiktų apsvaigusių vyrų ir moterų puotai apibūdinti. Bet šalia jų vežimėlyje gulėjo vos metukų ar dvejų mažylis. Žodžius sunku parinkti, atmintin įstrigo tik vaizdas, kuris suspaudė širdį ir spontaniškai privertė imtis kokių nors veiksmų.

14.12 val. „Vilniaus dienos“ skambutis bendruoju pagalbos telefonu 112. Pareigūnas pasitikslina vietą, kurioje puotauja triukšmadarių kompanija ir pažada informaciją perduoti patruliams.

Puota tęsiasi. Triukšmas ir keiksmai vis garsėja. Prie vežimėlio stovinti moteris vaikelio akivaizdoje be saiko geria alkoholį ir garsiai priekaištauja vienam sugėrovų, kol galiausiai paleidžia į šį kumščių krušą.

Kitas lėbautojas nusvirduliuoja prie vežimėlio ir pasilenkęs prie mažylio įbruka jam tarp pirštukų pridegtą cigaretę. Šiam pradėjus garsiai verkti šalia stovinti moteris pradeda šaukti ir rusiškai prašyti aplinkinių „užčiaupti rėkiantį vaiką“.

Sukrečiantis vaizdas praeivių lyg ir netrikdo – nepajudindami galvos ir nežvilgtelėdami į girtuokliaujančios kompanijos su mažamečiu vaiku pusę jie nužingsniuoja savo keliais.

Policija užtruko pusvalandį

Paskambinusi Bendrajam pagalbos centrui, apie siaubo filmą miesto centre „Vilniaus diena“ telefonu bandė pranešti Vaiko teisių kontrolierės įstaigai ir Vaiko teisių apsaugos tarnybai Vilniuje. Į skambučius niekas neatsiliepė.

Išklausyti istoriją apie lėbautojus su mažamečiu vaiku vienintelė sutiko nevyriausybinės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ projektų koordinatorė Reda Lileikytė. Ji nuramino, kad apie smurtą prieš vaiką skubiai bus informuotos visos atsakingos institucijos.

Bendrojo pagalbos centro dispečerio pažadas informuoti policiją buvo įvykdytas. Patrulių ekipažas į Labdarių ir Totorių gatvės kiemą įriedėjo po pusvalandžio – 14.34 val.

Girta kompanija vis dar šlitiniavo kieme. Prie jų priėjo iš tarnybinio automobilio išlipę policininkai. Pokalbis buvo trumpas: apsikeitę keliais sakiniais su įkaušėliais, pareigūnai patraukė automobilio link. Tuo tarpu svirduliuojantys asmenys stūmė vežimėlį iš kiemo. Pagalbos prašymas išgirstas, rezultato jokio.

Laukė dar 10 iškvietimų

Kodėl pareigūnai nesiėmė jokių veiksmų, kad apgintų girtos kompanijos įkaitu tapusį vaiką?

Pareigūnai šaltai paaiškino, esą nėra liudininkų, o puotautojai, nors ir apsvaigę, pareigūnų akyse alkoholio nevartojo. Ar mažamečiam vaikui negresia pavojus tokioje kompanijoje? „Neturime nei laiko, nei galimybių tai dabar išsiaiškinti. Vaiko motina, iš pirmo žvilgsnio, nepasirodė girta“, – paaiškino pareigūnas.

Iškviesti pareigūnai atvyko beveik po pusvalandžio. Tai patruliai paaiškino paprastai ir aiškiai – miesto centre tvarką prižiūrinčiame 3-ajame policijos komisariate dieną tėra vienas ekipažas, todėl neįmanoma spėti į visas iškviestas vietas ir realiai įvertinti kiekvieną situaciją.

„Nėra nei pėsčiųjų patrulių. Mes vieni turime visur spėti. Šiuo metu turime dar dešimtį įvairiausio pobūdžio iškvietimų. Kaip mes galime suspėti?“ – klausė pareigūnai.

Abejingumas lygus smurtui

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ projektų koordinatorė R.Lileikytė teigė apie vaikui gresiantį pavojų informavusi Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą, o ši – Vaiko teisių apsaugos tarnybą. Policija išvyko, laikas bėgo, vaiko teisų gynėjai nesirodė.

R.Lileikytė užsiminė, kad į nevyriausybinę organizaciją „Gelbėkit vaikus“ susirūpinę netinkamai auginamais vaikais per dieną paskambina du ar trys žmonės.

„Džiugu, kad žmonės nėra jau tokie abejingi. Atsakingos institucijos dirba kaip išgali. Tačiau daugiau dėmesio tam turėtų skirti ir tiesiogiai su tokiomis situacijomis susiduriantys asmenys. Atmestinį policijos dėmesį ir abejingumą šiomis aplinkybėmis galima būtų prilyginti smurtui prieš tą vaikelį“, – sakė R.Lileikytė.

Jos nuomone, reikia daugiau šviesti tuos specialistus, kurie vykdydami savo pareigą vienaip ar kitaip susiduria su vaikais, kad esant panašioms aplinkybėms kaip šios pareigūnai neliktų akli.

„Gal po kiek laiko padėtis pagerės ir taps panaši kaip JAV, kur į tokį skambutį kaip jūsų yra reaguojama itin ryžtingai – supuola visos suinteresuotos institucijos ir bando išspręsti problemą“, – vylėsi R.Lileikytė.

15.09 val. policija išvyko, laikas bėgo, vaiko teisų gynėjai nesirodė. Puotautojai patraukė į Savivaldybės aikštę, čia patriukšmavo ir išsiskirstė.

Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Raimundo Dervinsko komentaras

Patruliai pasielgė itin neprofesionaliai. Visų pirma, jeigu asmenys buvo išgėrę, jie turėjo būti pristatyti į komisariatą, nes nusižengė administracinei teisei.

Patrulių pasiaiškinimas, esą nebuvo reikalo girtuoklius vežti į komisariatą, nes nebuvo užfiksuota, kaip jie geria alkoholį, yra niekinis. O jeigu matė tarp jų ir moterį su mažu vaiku, tikrai turėjo rimčiau sureaguoti. Jeigu turėjo daug iškvietimų, bet kada galėjo pasikviesti pastiprinimą iš komisariato.

Šiuo metu sostinės policijos patrulių rinktinei trūksta daugiau nei šešiasdešimties patrulių. Tai sudaro beveik penktadalį visų patruliuojančių pareigūnų.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Katedra spindės po metų

Saugių kelionių vizija

Egzaminų baubas baisus tik iš tolo