Ar dėmesio stygius, ar hormonų lygio pokyčiai dėl to kalti, o gal emocinis nestabilumas? Bet kuriuo atveju vyrams pasireiškia visi PMS simptomai.

Mokslininkai nustatė, kad dėl visko kaltas vyriškasis hormonas testosteronas. Būtent nuo jo priklauso ir emocinė, ir fizinė vyro būklė.

Hormonų audros vyrams yra lygiai toks pat natūralus reiškinys kaip ir moterims. Tad ir nervingumas, pykčio priepuoliai, nevaldomas seksualinis potraukis – visa tai hormonų sutrikimas.

Skirtumas tik tas, kad vyrų atveju toks reiškinys vadinamas VDS, arba vyrų dirglumo sindromu. Jo simptomai gerai pažįstami abiem lytims: mieguistumas, nuovargis, bloga nuotaika, depresyvumas ir nervingumas.

VDS simptomai

* Vyras jaučiasi nuolat pavargęs nepriklausomai nuo paros meto.

* Jis apatiškai reaguoja į darbą, šeimos problemas, pinigus, vaikų kaprizus...

* Nuolat nori miego ir paprastai „išsijungia“ iš karto, vos grįžęs iš darbo.

* Seksualinis potraukis nepastovus: vieną akimirką jis nenumaldomas, kitą apie seksą negali būti nė kalbos.

Svarbiausia nepainioti VDS simptomų ir vyro būdų bruožų. VDS simptomai kartojasi reguliariai ir nuolat.

Dar vienas gana savotiškas įrodymas, kad ir vyrams būna kritinių dienų, yra faktas, kad vokalo besimokantiems vyrams tam tikromis dienomis draudžiama dainuoti. Tuo sunkiai nusakomu momentu balsas skamba šiurkščiai, o persitempus galima apskritai netekti balso.

VDS priežastys

Nervinių protrūkių vyrams priežastimi dažniausiai būna stresinės situacijos, kylančios darbe, namuose, su draugais. Tokiu laikotarpiu testosterono atsargos vyro organizme išsenka, o deramai pasipildyti nespėja.

Prieš keletą metų, 2002-aisiais, škotų medikas Džeraldas Linkolnas atliko tyrimus su avinais – stebėjo jų testosterono lygį. Paaiškėjo, jog sumažėjus testosterono (tai įvyksta pasibaigus poravimosi sezonui) avinai tampa dirglūs kone iki beprotybės.

Po šio tyrimo panašų nutarė atlikti ir anglų mokslininkai – tik jau su vyrais. Rezultatai parodė, kad vyrams testosterono lygį mažina stresas. O prasidėjus hormonų disbalansui jie tampa nervingi ir irzlūs.

VDS laikas

Vyrų dirglumo sindromas gali pasireikšti ir 20-mečiams, ir 40-mečiams, tačiau labiausiai rizikuoja 40–45 metų vyrai. Kodėl? Todėl, kad būtent tuo laikotarpiu jie ima abejoti savo seksualumu, vertinti tai, ko gyvenime pasiekė, ir neretai nusivilia savimi, o paskui įsikala į galvą, kad viskas, kas gali būti įdomiausia, įsimintiniausia, ryškiausia gyvenime, jau praėjo ir niekada nebepasikartos.

Tokios kritinės vyrų būklės ypatingos tuo, kad jos reguliarios, bet kai jau prasideda, nei galo, nei krašto nematyti.

Išeitis

Būtų labai paprasta, jeigu VDS išgyvenantis vyras galėtų nueiti pas gydytoją, tas jam suleistų testosterono dozę, ir visos kančios baigtųsi. Deja. Apie tokių injekcijų šalutinį poveikį dar labai mažai žinoma. Be to, panašios procedūros retos ir labai brangios.

Laimė, yra patikrintų būdų vyrams grąžinti savo emocinę ir fizinę savijautą į normalią būklę.

Miegas: amžina tiesa: negalintis išsimiegoti žmogus visada bus dirglus. Daug dirbančiam vyrui ypač svarbu anksti eiti miegoti. Ir nubusti ne nuo riksmų, kad laikas keltis, antraip pavėluos – tokio streso taip pat reikia vengti.

Maistas: jis turi būti ne tik skanus ir ne tik sveikas. Vyro racione turi būti daug baltymų ir ląstelienos, tokių antidepresantų kaip šokoladas.

Ląsteliena – maistinga medžiaga, kuri neteikia organizmui energijos (kaip ir mineralinės druskos arba vanduo), tačiau gyvybiškai svarbi organizmo veiklai. Egzistuoja dvi ląstelienos rūšys: netirpi (celiuliozė ir ligninas), kurios yra ankštinėse ir žirninėse kultūrose, daržovėse ir vaisiuose, ir tirpi (pektinas, hemiceliuliozė ir kt.) – jos irgi yra vaisiuose, ankštinėse kultūrose, jūržolėse, miežiuose ir avižose.

Pirmosios rūšies ląsteliena skatina virškinimą, šalina šlakus ir mažina cholesterolio lygį. Antrosios – visiškai užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą.

Taip pat vaistinėse galima rasti vitaminų ir biologiškai aktyvių maisto papildų, naudingų vyro sveikatai.

Ramybė: psichologiniam spaudimui ir „terorizmui“ turi būti padarytas galas, nesvarbu, kur jis būtų – darbe ar šeimoje.

Ir dar svarbu susitaikyti su tuo, kad mūsų organizmas gyvena taip, kaip patogiau jam. Ir kartais jam būna patogiau irzti ir būti nepakenčiamam.