Ūkio ministerijoje pasirašyti bendrovės sukūrimo sutartį, įstatytų projektą ir akcininkų sutartį, pagal kurią privataus kapitalo „VP grupės" valdomai bendrovei „NDX energija" tenka 38,3 proc. „Leo LT" akcijų.

Valstybei nacionalinio investuotojo bendrovėje priklausys 61,7 proc. akcijų. Ji bus valdanti bendrovė, kurios antrinėmis įmonėmis bus valstybei priklausančios AB „Rytų skirstomieji tinklai", AB „Lietuvos energija" ir „NDX energijai" priklausanti AB VST.

„Leo LT“ pradinis įstatinis kapitalas sudarys 0,5 mln. Lt. Valstybė įneš 308,5 tūkst. Lt, o „NDX energija“ – 191,5 tūkst. Lt.

Kol kas neatskleidžiama, kad bus „Leo LT“ vadovas. Taip pat kol kas neskelbiama, kur bus nacionalinio investuotojo buveinė, kiek joje dirbs žmonių.

Planuojama, kad jau birželį kiek daugiau nei 1 proc. „Leo LT“ akcijų bus parduodama per Vilniaus vertybinių popierių biržą.

Steigiamasis bendrovės susirinkimas numatytas gegužę.

Po dokumentų pasirašymo ūkio ministras Vytas Navickas tvirtino, kad ši bendrovė padės Lietuvai pasiekti pagrindinių energetikos tikslų – pastatyti elektros jungtis, įsilieti į europinę UCTE sistemą ir pastatyti atominę elektrinę.

„Noriu pažymėti, kad tai buvo nelengvas darbas. Aš jau anksčiau minėjau, kad toks valstybės ir privataus kapitalo partnerystės projektas tokio sudėtingumo yra turbūt retas arba galbūt kol kas vienintelis man žinomas“, – po pasirašymo sakė ministras.

„Pasirašymas dar nėra darbų pradžia, tam kad bendrovė pradėtų veikti, reikia padaryti dar daug darbų", – po pasirašymo sakė „NDX energijos" vadvas Ignas Staškevičius.

Jis pripažino, kad dokumentus buvo galima pasirašyti jau anksčiau, tačiau „valstybės ir demokratijos principai reikalauja išsamaus aptarimo, svarstymo“.

Nacionalinio investuotojo bendrove turėtų atstovauti Lietuvai statant naują atominę elektrinę. Iniciatyvinė grupė šiuo metu renka parašus, kad Lietuva referendumu galėtų apsispręsti, ar reikia būtent tokios nacionalinio investuotojo bendrovės.

Antradienį pasirašytoje „Leo LT“ akcininkų sutartyje numatyta, kad dividendai kasmet gali sudaryti 20-40 proc. bendrovės metinio pelno. „NDX energija“ įsipareigoja 24 mėnesius be Vyriausybės sutikimo neparduoti savo turimų akcijų, vėliau jas galės perleisti europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančiam pirkėjui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją