Pataria Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova:

- Speneliai yra labai svarbūs organai. Juos dengianti oda trūkinėja dėl pažeidimo, traumavimo, netinkamo apatinio trikotažo, nešvaros ir odos ligų. Dar - dėl neatsargaus stimuliavimo, kandžiojimo sekso metu. Dėl spenelio odos ligų kreipkitės pas šeimos gydytoją ir dermatologą. O įtraukti speneliai nėra rimta liga, tai - tiesiog kūno ypatybė.

"Statistinė”, vidutinio dydžio krūtis sveria apie 400 gramų. Vidutinio dydžio spenelis yra yra nuo žirnio iki lazdyno riešuto dydžio.

Krūties liauką sudaro liaukos, jungiamasis audinys ir riebalai. Yra ir kraujagyslių bei limfagyslių. Liaukiniai kanalėliai atsiveria į spenelius. O jungiamasis audinys ir riebalai atlieka tam tikrą atraminę ir liauką apsaugančią funkciją. Nuo riebalų, bet ne nuo liaukos kanalėlių kiekio priklauso krūties dydis, todėl dažnai atsitinka taip, jog labai dideles krūtis turinčios moterys neturi daug pieno kūdikiui maitinti. Už krūties formos palaikymą, todėl dažnai ir už grožį, atsakingas būtent jungiamasis audinys.

Biologiniu požiūriu spenelis tėra gamtos duota anga pienui ištekėti. Jį sudaro raumenys, jungiamasis audinys. Jo išvaizda, forma, dydis skiriasi. Tačiau seksualiniu požiūriu spenelis yra itin reikšminga erogeninė zona, beveik prilygstanti genitalijų srities erogeninėms zonoms. Jį stimuliuojant gaunami labai malonūs pojūčiai, spenelis padidėja. Kai kur minimas terminas "spenelio erekcija“ būtent ir apibūdina šį padidėjimą. Yra moterų, kurios patiria orgazmą vien nuo spenelių stimuliacijos. Tačiau taip pat yra moterų, kurioms spenelių stimuliacija, net lietimas yra nemalonūs ir skausmingi.

Spenelį dengianti oda yra labai plona ir, kaip jau minėta, labai jautri. Spenelio odoje yra medžiagų, dėl kurių nėštumo metu, veikiamas hormonų, jis patamsėja, retais atvejais net tampa tamsiai rudas. Tai normalu. Maitinant kūdikį krūtimi, speneliai labai padidėja, iš jų atsiveria viena ar kelios angutės, pro kurias išteka pienas.

Taigi, spenelis visomis prasmėmis yra labai svarbi kūno vieta. Jie, beje, yra labai jautri erogeninė zona ir vyrams, todėl moterys galėtų nepamiršti juos pastimuliuoti.

Kartais pasitaiko, kad speneliai nuo gimimo būna įtraukti. Moterys arba susitaiko su tokia padėtimi, arba ryžtasi spenelio plastinei operacijai. Įtrauktas spenelis kartais tampa kliūtimi natūraliai maitinti kūdikį.

Krūtis vieną kartą per mėnesį, po mėnesinių, kiekviena moteris privalo rimtai apsičiupinėti, ieškodama sustandėjimų, sukietėjimų, išskyrų. Būtina apsičiuopti ir pažastų sritį. Jeigu turite rizikos faktorių, o būtent, jei krūties vėžiu sirgo jūsų mama, teta, sesuo arba močiutė, krūtis turite apsižiūrėti dar dažniau, o po 50-ties metų eiti profilaktiškai atlikti krūtų mamografiją. Nuolat savo moterų krūtis turi tikrinti ir vyrai.