Nusiteikimas


Pagal ką spręsti?
Ar vaikas prabunda su šypsena veide, kuri neišnyksta beveik visą dieną? O gal pirmas pabudimo ženklas yra verksmas, inkštimas arba niurzgėjimas?

Kaip elgtis? Kaip galima nesidžiaugti laimingu vaiku? Ryšį su juo galima stiprinti tiesiog linksminantis: dainuojant daineles, žaidžiant visokiausius žaidimus ir panašiai.

Bet netrankykite galvos į sieną, jei vaikas raukosi dažniau nei būna išsišiepęs – tai nereiškia, kad jam nepatinkate. Būtinai patikrinkite ar vaikui patogu, ar jis neserga, negailėkite atžalai savo šypsenų ir meilės, kuri padėtų į gyvenimą žvelgti su šiek tiek daugiau optimizmo.

O vaikui augant ir mokantis geriau išreikšti savo jausmus, jo nepasitenkinimo išraiškų turėtų mažėti. Šių vaikų laimės išsaugojimo paslaptis – leidimas būti tuo, kas jie yra.

Išblaškymas

Pagal ką spręsti? Ar galite savo vaiką nuraminti greitai, pakeisdami aplinką ar duodami jam naują žaislą? O gal nuraminti vaiką, jei jis negauna būtent to, ko nori ir tada, kai to nori, yra be galo sunku?

Kaip elgtis? Lengvai išblaškomą vaiką nesunku apsaugoti nuo pavojaus ar išvengti jo isterijos priepuolių. Paprasčiausiai nuveskite jį toliau nuo elektros lizdo ir jis apie tai pamirš.

Bet prisiminkite, kad vaikas taip pat gali būti išblaškomas ir neigiama prasme – pavyzdžiui, triukšmingame kambaryje tokį vaiką labai sunku pamaitinti – todėl, kai tai įmanoma, kiek galima sumažinkite aplinkos dirgiklių kiekį.

Jei vaikas yra labiau susikaupęs, tai, tarkime, atsigulus pietų pogulio jis gali nepastebėti už lango burzgiančios žoliapjovės. Tačiau būkite pasiruošę greitai sureaguoti (paduoti žaislą ar čiulptuką) jei tokio vaiko nuotaika subjurs.

Užsispyrimas

Pagal ką spręsti? Ar jūsų vaikas niekuomet lengvai nepasiduoda, nesvarbu, ar jis bandytų pasiekti žaislą, ar priešintųsi sauskelnių keitimui? O gal jis greitai pravirksta, kai žaislo nepasiekia bei labai greitai vieną užsiėmimą keičia kitu?

Kaip elgtis? Tegu jūsų atkaklus vaikas barškutį su savimi turi ir ant vystymo stalo. Arba sauskelnes keiskite tiesiog žaidimo vietoje. Išlaikykite jo susidomėjimą didindami žaislų sudėtingumą – pavyzdžiui, pasiūlykite formelių atitaikymo žaidimą, kai žiedų piramidė jo jau nebedomins.

O jei jūsų vaikas nėra toks užsispyręs, darykite priešingai. Nestumkite vaiko prie kalno žaislų, skirtų vyresniems vaikams. Jei norite ką nors nuveikti, netoliese laikykite daug skirtingų žaislų, kuriais vaikas galėtų žaisti.

Jautrumas

Pagal ką spręsti? Ar jūsų vaikas sunerimsta nuo menkiausios provokacijos: padidėjusio aplinkos triukšmingumo, pernelyg didelio žmonių kiekio, apsunkusių sauskelnių ar šaltų lovelės patalų? O gal jį retai tedomina pasikeitimai aplinkoje arba dienotvarkėje? Kaip elgtis? Jautraus vaiko aplinkoje kiek įmanoma palaikykite ramybę: švelni šviesa, lengva muzika, ne per daug žmonių vienu metu. Kalbėkite su juo švelniu balsu, venkite didelio aktyvumo prieš miegą, nes tai gali gerokai sutrikdyti migdymą.

O jei jūsų vaiko oda storesnė, tai kartkartėmis be paties vaiko raginimo patikrinkite, ar sauskelnės švarios, ar jam patogu. Kai kurie vaikai netgi į skausmą nelabai reaguoja, todėl sirgdami jie gali tapti apatiškais ar mieguistais, o ne verksmingais ir irzliais.

Nepriklausomai nuo to, kokie yra jūsų vaiko ankstyvi charakterio bruožai, stenkitės neklijuoti etikečių per pirmuosius gyvenimo mėnesius. Beveik visi temperamentingi bruožai gali būti teigiami jei išmoksite bendrauti su vaiku taip, kaip jam tinka ir patinka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją