Tarkime, jūsų kūdikis drovus. Jei duosite jam galimybę apsiprasti, kai atvažiuoja teta Rita su dėde Pilypu, gali būti, kad prieš svečių išvykimą vaikas su jais jausis labai patogiai ir saugiai. Bet jei vos svečiams įžengus pro duris iškart įduosite vaiką šiems į rankas, gali būti, kad mažylis nenorės jų nė iš tolo matyti iki pat darželio.

Mokslininkai įsitikinę, kad kiekvieno vaiko gyvenimas prasideda su devynių įgimtų asmenybės bruožų komplektu. Net jei vaiko įgimtųjų savybių negalite pakeisti labiau nei erzinančių sutuoktinio savybių (o kad ir kaip tai bebūtų sunku, mes nenustojame stengtis), galite padėti jam suvokti visą savo potencialą, suteikiant galimybes patirti ir atrasti tai, kas labiausiai jam tinka.

Kaip anksti galima sužinoti, koks yra jūsų vaikas? Kai kurios savybės yra akivaizdžios nuo pat gimimo, o kitos išryškės 3-4 mėnesių amžiaus. Kai kurių savybių intensyvumas gali keistis. Pavyzdžiui, žemas susierzinimo lygis gali kilti, jei didės pasitikėjimas savo gebėjimais.

Net patys problemiškiausi bruožai gali ilgainiui pakisti, pavyzdžiui, vaikui pratinantis prie gyvenimo pakilimų ir nuopuolių, aiškinantis, kas jam teikia laimę, juntant jūsų paramą ir pagalbą atrandant savo kryptį.

Sužinokite, kokiu vaiku netrukus taps jūsų kūdikis ir skatinkite geriausių jo savybių vystymąsi.

Aktyvumo lygis

Pagal ką spręsti? Ar jūsų vaikas paprastai atrodo patenkintas, kai stebi pasaulį nuo savo besisūpuojančios kėdės? O gal jis sauskelnių keitimo procedūrą paverčia imtynėmis?

Kaip elgtis? Jei vaiko aktyvumo lygis žemas, tai tikriausiai neturėtumėte stengtis per prievartą piršti pernelyg daug fizinių žaidimų. Leiskite vaikui pasirinkti – kabėjimo gimnastika ar prie vaikštynės pritvirtinti žaislai – kad jis išliktų motyvuotas.

Kita vertus, labai aktyvūs vaikai yra tolerantiški stimuliavimui. Jie gali kelti jums džiaugsmą, jei pradės vaikščioti anksčiau už kitus vaikus.

Trūkumas: reikia nuolat rūpintis vaiko saugumu, nes aktyvus vaikas kur kas dažniau už tinginiukus patenka į sunkias ar pavojingas situacijas.

Kai tik vaikas išmoks apsiversti, iš jo lovelės išimkite visus papuošimus ir priedus, visada užsekite diržą, kai vaikas sėdi supamoje kėdutėje, niekada nepalikite jo be priežiūros, nes gali apsiversti kartu su kėdute... Visuomet stebėkite vaiką, kol jis yra ant vystymo stalo.

Geroji pusė: toks vaikas tikriausiai puikiai miegos, nes dėl didelio aktyvumo greitai išvargs.

Reguliarumas

Pagal ką spręsti? Ar jūsų vaikas valgo, miega ir netgi tuštinasi kaip laikrodukas? O gal jis visiškai ignoruoja jūsų siekį viską daryti nustatytu laiku?

Kaip elgtis? Vaikui, kuris puikiai gyvena laikantis griežto grafiko, sudarykite tokį savo dienos planą, kuris kiek įmanoma labiau atitiktų vaiko įpročius – nuo to priklauso jo saugumo jausmas – ir jis palengvins jums gyvenimą. Kai vaikas šiek tiek paaugs, jis jau galės toleruoti kartkartėmis praleistą pietų miegą.

Jei vaikas neprognozuojamas, nesistenkite jo įsprausti į griežtus rėmus, nes taip tik išvarysite save iš proto. Nesuabsoliutinkite grafiko svarbos, bet stenkitės tuos pačius dalykus daryti maždaug taip pat: pavyzdžiui, sūpuokite jį toje pačioje kėdėje ir naudokite tuos pačius, vaikui labiausiai patinkančius, raminimo metodus.

Nusistatykite miego laiką – kad ir kokie nepastovūs būtų vaikai, jiems vis tiek reikia poilsio, be kurio būtų be galo irzlūs.

Bendravimas

Pagal ką spręsti? Ar jūsų vaikas šypsosi ir guguoja kiekvienam, kuris paima jį ant rankų, nepriklausomai nuo to, ar tai pažįstamas žmogus, ar ne? O gal atrodo, kad vaikas gimė nepakantus nepažįstamiesiems ir net močiutės nenori prisileisti?

Kaip elgtis? Jei turite drąsų, bendrauti mėgstantį vaiką, suteikite jam galimybę kuo daugiau bendrauti su kitais – prisijunkite prie vaikus vežiojančių mamų parke, pasiimkite vaiką kartu, kai užsiimate dienos darbais.

Nestumkite drovaus vaiko į nepažįstamas situacijas. Tegu vaikas būna prie jūsų tol, kol jis pats parodys norą bendrauti – pradės „šnekėtis“ su nauju pažįstamu arba, jei vaikas vyresnis, bandys nušliaužti jums nuo kelių ir šliaužioti ant žemės. Nesirūpinkite. Nors vaikas visada bus šiek tiek susikaustęs, draugų jis turės – tik juos rinksis atsargiau.

Net ir patiems draugiškiausiems vaikams tenka patirti slidų periodą, vadinamąjį nepažįstamųjų nerimą, kuris prasideda būnant maždaug 9 mėnesių amžiaus ir baigiasi sulaukus apie 18 mėnesių.

Sugebėjimas prisitaikyti

Pagal ką spręsti? Ar jūsų vaikas paprastai juda pasroviui? O gal jis atsisako miegoti bet kur, jei tik tai nėra jo lovelė, bei išspjauna bet kokį dar neragautą maistą?

Kaip elgtis? Lengvai prisitaikantys vaikai nesunkiai toleruoja pasikeitimus ir jų gyvenimuose atsirandančius naujus žmones. Paprastai su tokio asmenybės tipo vaikais kelionės nekela jokių problemų – jie gali užmigti viešbučio kambaryje ar močiutės name taip pat nesunkiai, kaip ir savo lovelėje.

Džiaukitės šiuo vaiko lankstumu, bet juo nepiktnaudžiaukite. Pavyzdžiui, net jei vaikas greitai pripranta prie naujos auklės, nepalikite jų vienų tol, kol jie nepradės žaisti.

Jei jūsų vaikas nėra toks lankstus, tuomet su naujais gyvenime esančiais dalykais jį supažindinkite palengva. Net, atrodytų, mažyčiai pasikeitimai – tokie, kaip nauji tėvelio akiniai ar nuskusta barzda – vaikui gali įvaryti siaubą. Jei keliaujate, pasiimkite su savimi pažįstamų daiktų – mėgstamą antklodę, knygas, žaislus, kad vaikas turėtų daiktų, primenančių namus.

Intensyvumas

Pagal ką spręsti? Ar jūsų vaikas apie savo jausmus pareiškia garsiai, širdį veriančiu verksmu? O gal, jei jam kas nors nepatinka, jis tik nepiktai niurzga?

Kaip elgtis? Gal ir norėsite savo mažąją dramų karalienę nuraminti kiekvieną kartą, kai tik ji pravirks, bet nesijauskite kalti, jei jums nepavyks to padaryti. Verksmu intensyvūs vaikai parodo savo jausmus.

Jei nebegalite pakęsti nuolatinio verksmo, padėkite vaiką į lovelę ir padarykite pertraukėlę. Ir nenusiminkite: vieną dieną dėl to paties intensyvumo vaikas gali tapti puikiu mokiniu, nes jis ir tam skirs visas savo pastangas.

Gyvenimas gali atrodyti paprastesnis, kai vaikas nėra toks intensyvus, bet su tokiu vaiku reikia labiau pasistengti, norint suprasti, ką jis galvoja. Kreipkite dėmesį (stebėkite nuobodžiavimo ženklus, tokius kaip nusisukimas) ir su vaiku kalbėkite vadovaudamiesi jausmais („Ak, tau nepatinka tas triukšmas!?“), kad vaikas žinotų, jog esate greta ir dalyvaujate jo veikloje.

Laukite tęsinio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją