Bene populiariausias šiuo metu yra parketas iš bambuko, jatobos ir plienmedžio medienos. Tokia grindų danga būsto interjerui suteikia jaukumo ir prabangos, todėl ją noriai renkasi išskirtinį namų stilių norintys susikurti šeimininkai.

Bambuko parketas

Iš greičiausiai pasaulyje augančios žolės – bambuko – gaminami įvairiausi buities reikmenys: dubenys, krepšiai, kilimai, interjero aksesuarai, kiti mažmožiai. Grindų danga iš šios medžiagos – irgi ne išimtis. Bambuko parketo ypatybes apibūdino bendrovės „Ekosofija“ pardavimo vadovas Matas Jūras.

Atsparumas. Bambuko parketas yra dviejų rūšių – pagamintas iš paprastos ir presuotos medienos. Paprasto bambuko parketas net 30 proc. tvirtesnis už ąžuolinį, o jei grindų danga pagaminta iš presuoto bambuko, ji dar atsparesnė.

Priežiūra. Priklauso nuo to, kokiu apsauginiu sluoksniu padengtas šis egzotinės medienos parketas. Jei grindų dangos paviršius padengtas alyva, jas valyti siūloma tik gerai išgręžtu drėgnu skuduru. Alyvuotas bambuko parketas labiau bijo drėgmės nei lakuotas.

Be to, nusidėvėjusį alyvuotą bambuko parketą paprasčiau atnaujinti nei lakuotą. Užtenka kartą per metus ar dvejus jį ištepti nauju alyvos sluoksniu ir nupoliruoti. Sugadinus parketą, kurio paviršius lakuotas, tektų šlifuoti visas grindis, po to iš naujo perlakuoti. Norint, kad alyvuotas parketas ilgiau nenusidėvėtų, siūloma naudoti specialias priemones. Jos tinka ne tik alyvuotam, bet ir lakuotam bambuko parketui valyti.

Kur kloti. Tokios rūšies parketą galima kloti bet kuriose gyvenamosiose patalpose, išskyrus vonios kambarį, nes jame kaupiasi drėgmė. Tvirtas presuoto bambuko parketas ypač tinka lauko terasoms, koridoriams, viešosioms patalpoms, kuriose daug vaikštoma.

Kaina. Vidutiniškai 1 kv. metras paprasto bambuko parketo kainuoja 200 litų, presuoto – 300–400 litų.

Jatobos parketas

Jatobos parketlentės gaminamos iš vadinamosios braziliškos vyšnios. Jatoba išsiskiria rusvai oranžiniais, violetiniais, tamsiai rudais ir baltais atspalviais. Parketas po kurio laiko tampa ryškesnis, šiek tiek tamsesnis.

Jatobos parketo ypatybes apibūdino bendrovės „Boen Lietuva“ pardavimo vadovas Mantas Armonas.

Atsparumas. Jatoba yra vienas kiečiausių medžių pasaulyje, o jo mediena – labai atspari ir tvirta. Todėl iš šio medžio pagamintas parketas irgi išsiskiria tokiomis ypatybėmis. Be to, mediena kietesnė nei ąžuolo, uosio ar buko. Už brazilišką vyšnią yra tik keletas tvirtesnių medžių – wenge, mutenye.

Priežiūra. Jatobos parketlentės būna lakuotu ir alyvuotu paviršiumi. Nuo to ir priklauso grindų dangos priežiūra. Tiek lakuoto, tiek alyvuoto paviršiui kasdienei priežiūrai siūloma naudoti atitinkamas priemones: specialius ploviklius, šampūnus, dulkių siurblį, drėgną šluostę. Yra specialių priemonių parketui atnaujinti. Norint tokį parketą apsaugoti nuo įbrėžimų, ant baldų kojelių patariama klijuoti veltinius padus, prie lauko durų patiesti kilimą, kad į patalpą nepatekų purvo.

Kur kloti. Jatobos parketas nepakeičiamas miegamuosiuose, svetainėse ir koridoriuose. Jį galima kloti ir virtuvėje, ir vonioje, tačiau tuomet būtina dažniau valyti, naudoti specialias priemones paviršiui atnaujinti. Tarkim, vonioje ant grindų ištiškusį vandenį nedelsiant nušluostyti, o vietas virtuvėje aplink plovyklę ir viryklę kasdien kruopščiai valyti.

Jatobos parketą galima kloti ir viešosiose patalpose. Tačiau tuomet būtina nuolat dangą tinkamai prižiūrėti, nes judėjimas čia yra intensyvesnis, palyginti su gyvenamosiomis patalpomis.

Kaina. 1 kv. metras kainuoja nuo 170 iki 320 litų.

Plienmedžio (merbau) parketas

Atogrąžų miškuose augantis plienmedis, iš kurio medienos gaminamos egzotinis parketas, pasaulyje kaitina aistras. Plienmedžio miškai sparčiai kertami ir tai dažniausiai daroma nelegaliai. Todėl tikėtina, kad šios grindų dangos vertė dar labiau išaugs. Vis dėlto perkant tokį parketą patariama tikrinti, ar gamintojai žaliavas perka iš licencijuotų kirtėjų.

Plienmedžio parketą apibūdino bendrovės „Vaineta“ rinkodaros vadybininkė Sandra Antanavičienė. Atsparumas. Plienmedis yra vienas tvirčiausių medžių, o iš jo pagamintas parketas – taip pat labai tvirtas.

Medžio kietumą galima nustatyti pagal Brinelio skalę, kuri parodo medžio rūšių santykinį kietumą. Plienmedžio kietumas pagal ją – 5,6. Kuo aukštesnė vieta šioje skalėje, tuo grindys atsparesnės smūgiams, įbrėžimams ir drėgmei.

Priežiūra. Plienmedžio grindims nereikia ypatingos priežiūros. Svarbiausia vengti didelio temperatūros svyravimo, kasdienei priežiūrai naudoti dulkių siurblį, valyti sausu skuduru, nes jį reikia saugoti nuo per didelės drėgmės.

O jei grindis norima plauti, rekomenduojama naudoti plienmedžio grindims skirtą ploviklį. Prie durų patariama patiesti kilimus, o prie baldų kojų priklijuoti veltinius padus.

Kur kloti. Plienmedžio parketą, kaip ir visų kitų rūšių parketą, kloti prie lauko durų – ne pats geriausias sprendimas. Kita vertus, tokį parketą galima kloti ir ant šildomųjų grindų, priešingai nei kitų – jatobos ar bambuko.

Kaina. 1 kv. metras plienmedžio parketo kainuoja nuo 190 iki 290 litų. Tai priklauso, kaip medis apdirbtas, kokia parketlenčių rūšis (vienjuostės, dvijuostės ar trijuostės).