Tuometinės Sovietų Sąjungos rinktinės narė A. Kareckaitė Budapešto Margit saloje esančiame baseine laimėjo šuolių nuo 10 metrų bokšto rungties varžybas ir surinkusi 81,14 balo tapo Senojo žemyno čempione. Lietuvė aplenkė rusę Raisą Gorochovskają, surinkusią 80,93 balo ir pelniusią sidabro apdovanojimą. Trečią vietą užėmė ir bronzos medaliu pasipuošė Švedijos šuolininkė į vandenį Birte Hanson – 80,34 balo.

Po privalomos programos šuolių pirmavo švedė, antra buvo rusė, o savo lietuviškumą visada pabrėždavusi (žr. gimimo datą – aut. past.) A. Kareckaitė – tik ketvirta. Lietuvė tik paskutiniu savos kūrybos šuoliu – pusantro apsivertimo pirmyn – įveikė abi varžoves ir išplėšė pergalę.

„Ši istorinė pergalė Lietuvos šuolių į vandenį sporte padarė tikrą perversmą, - prisimena Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) viceprezidentas ir šalies šuolių į vandenį rintinės vyriausiasis treneris Kęstutis Autukas. – Po šio įsimintino laimėjimo Lietuvoje daug jaunimo susidomėjo šuoliais į vandenį, kūrėsi naujos norinčių treniruotis grupės. Tai buvo rimtas postūmis šuolių į vandenį plėtrai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje“.

Europos čempionė A. Kareckaitė ištekėjo už lengvaatlečio, buvusio SSRS 1500 m bėgimo rekordininko Jono Pipynės (1935.11.18 – 1997.09.23), kuris 1956 m. Melburno olimpiadoje užėmė 9-ą vietą.

Vėliau A. Kareckaitė-Pipynienė ilgus metus buvo šuolių į vandenį trenerė ir išugdė visą būrį gerų sportininkų.

Vienas legendinės čempionės auklėtinių, šuolių į vandenį sporto meistras, daugkartinis Lietuvos čempionas, pasaulio ir Europos senjorų varžybų čempionas ir prizininkas K. Autukas prisimena: "Po trenerės pergalės ir pats svajojau dalyvauti olimpiadoje. SSRS čempionate tarp 70 dalyvių užėmiau 7-ą vietą, tačiau tais laikais lietuviui patekti į sovietų rinktinę buvo itin sunku".

Tęsdami šlovingas praeities tradicijas 2008 metų Europos čempionate Eindhovene (Olandija) dalyvavo ir du Lietuvos naujosios šuolių į vandenį kartos atstovai - 20-metis Ignas Barkauskas ir 25-erių Sergejus Baziukas.

Tokio rango turnyro debiutantas, 2006 m. Europos jaunių čempionato 5-os vietos laimėtojas I. Barkauskas, dalyvavo dviejų rungčių varžybose. Šuoliuose nuo 1 m tramplino jis užėmė 21-ąją vietą (280,85 balo), o šuoliuose nuo 3 m - buvo 27-as (244,55 balo). Šuolių nuo 10 m bokšto rungtyje S. Baziukas užėmė 20-ąją vietą (296,3 balo).

„Einame teisingu keliu. Mūsų rinktinės narių šuoliai buvo ne primityvūs, o išsiskyrė sudėtingumu, - DELFI pasakojo šuolininkų treneris. – Mūsiškiai nustebino daugelį ekspertų, juos gyrė užsienio specialistai“.

Nors abu Lietuvos šuolininkai užėmė kuklias Europos pirmenybėse vietas, prognozuojama, kad 2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse bus ir mūsų šalies atstovų.

„Lietuvos šuoliai į vandenį turi perspektyvą, todėl verta ir toliau dirbti“, - savo optimizmo neslėpė K. Autukas.

Šuoliai į vandenį - sunki ir specifinė sporto šaka. Norint pasiekti gerų rezultatų čia reikia jėgos, lankstumo, gero kūno sudėjimo, be to, privalu išmanyti akrobatikos, choreografijos ir gimnastikos pradmenis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)