Dvi šiauliečių poros keliavo į Tailandą turizmo agentūrų nepramintais keliais. "Nusprendėme sutaupyti vieną kitą litą, todėl kelionę organizavome patys. Rinkome informaciją apie Tailandą, tačiau tiksliai nežinojome, kur pasuks mūsų maršrutas", - pasakoja Gintas, į Aziją vykęs pirmąkart, bet pasaulio išmaišęs jau nemažai.

Keliauninkai dar Lietuvoje užsisakė lėktuvo bilietus į Tailando sostinę Bankoką, iš ten - į Krabi kurortą. Kodėl Krabi? Į šį kurortą pasiūlė skrydį už dviejų valandų po nusileidimo Bankoke. Beje, rinktis buvo galima iš dešimčių variantų.

Po beveik dvidešimties valandų skrydžio bei laukimo, keliautojai Krabi kurorte, įstabioje vietoje susirado "bungalow" - turistams skirtą vienaukštį namelį, apsuptą džiunglių. Naktį aplinkui krebždėjo daugybė gyvūnų. Tačiau šie Tailande, pasak keliauninkų, dažniausiai draugiški - kaip ir patys gyventojai.

Statėjančios uolos

Iš ryto nebuvo vandens. Išėjus aiškintis, vietos gyventojai labai greitai nuramino neįmantria anglų kalba: "Dabar mes vandenį gaminame." Suprask, kad jis pumpuojamas į aukštai esančias vandens talpyklas. Tailandiečiai turistams viską aiškina labai paprastai. Jei buivolas aria, tai jis "gamina" ryžius. Beždžionės, skinančios riešutus ir dailiai dedančios į dėžes, "gamina" kokosus...

Tailando pakrantėse - ypatingos uolos, šaunančios stačiai aukštyn, o kartais į viršų dar ir platėjančios. Kitądien savarankiškieji keliautojai iš vietinių nusipirko kelionę kajakais po įspūdingą pakrantę, vešinčią įvairiausia augmenija ir išraižytą, išvingiuotą mangrovių - vandens nuplautų šaknų.

Dėl stačių uolų ir minėtųjų šaknų Tailande dažnai filmuojami vaidybiniai filmai. Pavyzdžiui, turistinių kelionių organizatorių "meniu" galima rasti Džeimso Bondo kelionę. Sekama šio filmų herojaus pėdsakais.

Į džiungles keliautojus nešė drambliai. Lietuviams pagailo šių didingų gyvūnų, nes atrakcija pasirodė panašesnė į konvejerį.

"Tuštybės mugė, į kurią visi veržiasi pamatyti dramblių, o išvysta tik kankinamus gyvulius", - teigia Gintas.

Neišgalvotas gyvenimas

Kitądien vietos kelionių agentūroje užvirė ginčai, kur traukti toliau. Norėjosi pamatyti tikrą tailandiečių gyvenimą. Gidas rekomendavo Yao Yai salą - pusiaukelėje tarp Krabi ir Puketo kurortų. Svarbiausia neužmiršti išlipti.

Vandens taksistas spėjo sustabdyti laivą, išlaipino Yao Yai saloje ir nurodė eiti takeliu, iki pasieks poilsiavietę. Pasirodo, nebuvo ko nerimauti. Prasibrovę pro kokoso ūglius ir perbridę sudygusių riešutų paklotę, pasiekė ramybės oazę.

Po dienos visi nusprendė, kad į tokį Tailandą ir norėjo patekti. Pirmą vakarą sutiko vos vieną turistą. Baras veikė tik jiems keturiems. Nameliai ant jūros kranto. Jokio sekso turizmo ir parduotuvių. Absoliuti ramybė.

Paplūdimiuose pilna krabų ir keistų vėžių, kurie su savimi tarsi skydą tampo kriauklę. Veikiausiai visą gyvenimą, nes po kriaukle kojos ir žnyplės gerokai mažiau išsivysčiusios.

Saloje turistai apsilankė kaimelyje, kuriame iki šiol viskas daroma rankomis arba primityviais įrankiais. Klesti žemės ūkis, veši kokoso riešutų giraitės, kaučiuko plantacijos. Ryžius vietos gyventojai skina po vieną varpą, o iš kaučiuko gamina kilimėlius - žaliavą įvairiems gumos gaminiams. Tokia sala išgyventų ir be pagalbos iš žemyno. Pakaktų ir mėsos, ir vaisių.

Vėl į triukšmą

Atsipūtę nuo civilizacijos po keturių dienų keliauninkai išplaukė į Puketą. Apsilankė ir tailandietiško bokso varžybose, kurias laimėjo... europietis.

Tailande labai populiarūs transvestitų šou.

"Vyrą supainiotum su moterimi net šviesoje", - juokavo Gintas.

Tačiau labiausiai keliautojams patiko "Fanta sea" šou. Tai porą valandų trunkantis spektaklis, kuris vyksta ne tik prieš akis, bet ir aukštai virš galvos, ir už nugaros.

Vaidina per 200 aktorių ir dalyvauja daugybė gyvūnų. Pagal scenarijų iššaukiamas net lietus. Spektaklyje pasakojama Tailando istorija.

Pukete, kaip ir visuose Tailando kurortuose, galima skaniai pavalgyti tiesiog gatvėje, o štai vakarienė brangiame itališkame restorane baigėsi liūdniau - nuo picos visi sublogavo.

Paskutinės trys kelionės dienos prabėgo Tailando sostinėje Bankoke. Pribloškė auksu švytintys karalių rūmai ir turgus ant vandens - kadaise svarbus miesto ekonomikai, dabar gi likęs tik pramoga turistams.

Tailando turistiniuose rajonuose galima gana gerai uždirbti, tačiau smogo ir karščio kamuojamame Bankoke pragyventi sunkiau. Pavyzdžiui, Bankoke taksistas lietuvius kone visą dieną vežiojo už penkiolika litų.

Tiesa, "tuk-tuku" vadinama transporto priemonė kuro sunaudoja kaip motociklas ir yra varoma dujomis. Vairuotojas nuoširdžiai prisipažino - jei nuveš turistus į tam tikrą objektą, gaus taloną penkiems litrams dujų. Jei turistai ką nors pirks - gaus kelis talonus. Žodžiu, nedidelis verslas, bet klesti.