Baltojo marmuro Partenonas ant Akropolio kalvos - tikrai kvapą gniaužiantis reginys, rašo guidearoundtheworld.com.

Akropolis – buvusi senovės Atėnų tvirtovė, šventykla ir visuomeninio gyvenimo centras, iškilęs virš miesto ant didelės kalvos. Netoli yra Adriano vartai ir olimpinis stadionas, o už jų uola, kurios viršūnėje yra antikinio pasaulio statiniai.

Ši uola vadinasi Likabeto arba Vilkų kalva. Nuo šios kalvos viršūnės atsiveria nuostabus vaizdas į Atėnus ir Sarono įlanką.

Akropolio muziejuje eksponuojama daugybė meno darbų, atrastų 1835 metais pradėjus kasinėjimus.

Prie Akropolio papėdės yra puikus sendaikčių turgus, kuris veikia beveik visą laiką – net ir sekmadieniais. Jame galima atrasti pačių įvairiausių daiktų: žalvario, vario dirbinių, kilimėlių, kailinių, čerpių, auksinių papuošalų, muziejinių vertybių, keramikinių kopijų, onikso, marmuro, alebastro dirbinių, rankų darbo sandalų ir rankdarbių.

Prie Akropolio kalno vedančioje gatvelėje apstu restoranų ir kavinių. Šios gatvės neįmanoma praeiti negavus padavėjų pakvietimų, siūlančių užsukti į jų restoraną: „Tik pažvelkite į mūsų meniu. Geros kainos, geras maistas, gera muzika, tik užeikite ir pasižvalgykite“.

Mes apsilankėme „Tavernoje“, ir nors šioje vietoje nebuvo prašoma įėjimo mokesčio, minimalus užsakymas turėjo būti bent vaisių rinkinys. Būtent tai ir užsisakėme.

Skrandžiui

Siūlome paragauti ir baklavos - pasakiško skonio medaus pyragaičių. Graikiška arba turkiška kava yra labai stipri, bet daugelyje vietų galima užsisakyti tirpios kavos a la "amerikietiškos". Priešpiečiams paprastai rinkdavomės souvlaki parduotuves, kur rinkdavomės gyro sumuštinius, nuostabias graikiškas salotas su fetos sūriu.

Gatvės prekeiviai jums gali parduoti tyropites (sūrio pyragai), spanakopita (špinatų pyragai), koulari (panašu į didelį raguolį su sezamo sėklomis) ir piroski (duona su viduje iškeptomis dešrelėmis). Taip pat teko matyti daug prekeivių, pardavinėjančių kukurūzų burbuoles ant pagaliuko ar kaštonus.

Atėjus popietei malonu pailsėti ir ką nors pagurkšnoti vienoje iš daugelio Syntagma aikštės kavinių. Paragaukite retina arba kokio nors likerio, tarkime, „Metax“ (saldokas brendis) arba „Demestica“ (švelnus naminis vynas).

Net ir paprasto limonado stiklinės pateikimas buvo savotiškas nuotykis. Mums buvo pateiktas sidabrinis padėklas su viena stikline, pilna vandens, o kitoje stiklinėje, kurios kraštai buvo cukruoti, buvo šiek tiek šviežiai spaustų vitrinų sulčių. Graikijoje įprasta pasidaryt savo limonado.

Graikijoje taip pat gaminamas puikiausias pasaulyje jogurtas.

Dolmathes

700 g kapotos jautienos, 1/4 arbatinio šaukštelio maltų kmynų, druskos ir pipirų pagal skonį, 1/2 arbatinio šaukštelio mėtos lapų, 1 puodelis ryžių, 1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytų petražolių žiupsnelis, vynuogių lapai.

Pavirkite vynuogių lapus 15-30 minučių. Bebaigiant virti išspauskite kelis lašus citrinos į puodą. Likusius ingredientus sumaišykite ir suformuokite mažas pailgas formeles, kurias suvyniosite į lapus. Virkite 45-60 minučių tokiame kiekyje vandens, kuris vos apsemtų dolmathes.

Baklava

Ištepkite riebalais stačiakampę kepimo skardą (apie 30x20 cm dydžio). Dideliame dubenyje šaukštu sumaišykite: 4 puodelius smulkiai sukapotų graikiškų riešutų, 1/2 puodelio cukraus, 1 arbatinį šaukštelį cinamono.

Atidėkite į šoną. Į keptuvę patieskite vieną tešlos phyllo lapą taip, kad jo karštai būtų už keptuvės ribų, patepkite jį ištirpintu sviestu. Kartokite procedūrą tol, kol susidarys penki sluoksniai. Apibarstykite juos puodeliu smulkintų riešutų. Likusius phyllo lapus supjaustykite taip, kad jie atitiktų kepimo padėklo dydį.

Padarykite dar šešis sviestu perteptus sluoksnius, apibarstykite likusiais riešutais. Supjaustykite lapus taip, kad susidarytų deimanto formos gabalėliai. Kepkite 300 laipsnių temperatūroje 1 val. 25 minutes. Ištirpinkite 350 g. medaus ir užpilkite jį ant pyragaičių. Palikite aušti keptuvėje bent valandą.

Sielai

Be jokios abejonės, Atėnuose gausu įdomių muziejų ir įdomių istorinių vietų. Sekmadieniais visuose muziejuose galima lankytis nemokamai, bet darbo laiku – tarp 10 val. ryto ir 4 val. vakaro – jų visų aplankyti tiesiog neįmanoma. Akropolis taip pat atidarytas lankytojams darbo dienomis nuo 9 val. ryto iki 19 val. vakaro.

Parlamento pastatas ir Nežinomo kareivio kapas yra Syntagmos aikštėje, kuri yra Atėnų gyvybės centras. Kiekvieną dieną čia vyksta sargybos keitimo ceremoniją likus 20 minučių iki kiekvienos valandos, o sekmadieniais sargybos keitimas vyksta 11 val.

Už kampo yra nuostabus parkas – Nacionaliniai sodai, kuriuose nuolat kas nors vyksta. Prie įėjimo, priešais Olimpo Dzeuso šventyklą, atrodo, suvažiuoja visi miesto autobusai. Kiekvieno maršruto autobusai važiuoja 20 minučių trukmės intervalais visą parą.

Vienas iš gražiausių vaizdų į miestą atsiveria nuo Lycabettus kalno. Tramvajumi galima užkilti į kalno viršūnę, kur yra daug vietos pasivaikštinėti, koplyčia ir restoranas. Graikijoje taip pat gausu nuostabių paplūdimių, o Glyfada - puiki vieta pasimėgauti švelniomis Graikijos žiemomis ir subtropinėmis vasaromis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją