Taurės turnyro finale R. Kurtinaičio auklėtiniai pralaimėjo kito lietuvio Tomo Pačėso treniruojamai Sopoto „Prokom Trefl“ ekipai (69:81), kuriai atstovauja Donatas Slanina (11 tšk.), Tomas Masiulis (8 tšk., 6 atk. kam.) ir Simonas Serapinas (2 tšk.).

„Lenkijoje didžiulę įtaką rungtynių rezultatui turi savo aikštės pranašumas, o mes žaidėme Sopote, - DELFI pasakojo R. Kurtinaitis. – Čia tas pats, kaip per Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ rungtynes – kauniečiai kelių taškų skirtumu būna pajėgesni Sporto halėje, o vilniečiai dažniau nežymiai laimi „Siemens arenoje“.

„ASCO Šląsk“ treneris, kaip vieną nesėkmės priežasčių taurės turnyro finale įvardino ir komandą persekiojančias traumas.

„Mes žaidėme be keturių susižeidusių starto penketo krepšininkų – Aivaro Kiaušo, Dominyko Tomczyko, amerikiečio Torrelo Martino ir Radoslawo Hyžy. Mūsų keitimai buvo nelygiaverčiai. Gaila, kad taurės finale nebuvo A. Kiaušo, kuris paprastai patikimai dengia varžovų lyderius ir galėjo pristabdyti mus beveik vieną aplošusį serbą Milaną Gurovičių (20 tšk.).

Kovojome aktyviai ir agresyviai, spaudėm juos po visą aikštę, bet likę sveiki 7 auklėtiniai „neišvežė“ dviejų dienų iš eilės maratono“, - samprotavo R. Kurtinaitis.

R. Kurtinaitis prisipažino, kad sudėtinga kovoti aukštame lygyje dvi dienas iš eilės, ypač, kai pusfinalyje jo vadovaujami „ASCO Šląsk“ vyrai nugalėjo reguliariojo sezono čempioną Zgoželeco „PGE Turow“ klubą (78:70).

„A. Kiaušas vienas geriausiai besiginančių krepšininkų Lenkijoje“

Treneris negailėjo gerų žodžių jo vadovaujamoje ekipoje žaidžiantiems tautiečiams A. Kiaušui ir Andriui Giedraičiui.

„A. Kiaušas vienas geriausiai besiginančių krepšininkų Lenkijoje. Jis dengdamas varžovų lyderius įsikimba į juos lyg pitbulis. Aivaras protingas, žino jam keliamus uždavinius, vykdo trenerio nurodymus ir aikštėje yra tikras karys. Gaila, kad kartais stringa jo puolimas, nors Aivaras susiranda progų tritaškiams ir nuolat drebina varžovų krepšį dėjimais.

Jei liksiu „ASCO Šląsk“ treneriu, būtinai pasiliksiu A. Kiaušą klube“, - žadėjo R. Kurtinaitis.

Anot „ASCO Šląsk“ trenerio, A. Giedraitis komandai svarbus savo patirtimi, suprantantis visus krepšinio niuansus, sugebantis elgtis pagal situaciją, o gynyboje išnaudojantis išmintį, o ne fizinę jėgą.

„Žinoma, jis jau nepelno po 20 taškų per rungtynes, kaip prieš 3-4 metus. Taurės turnyre Andrius buvo labai naudingas (5 tšk. pusfinalyje ir 8 tšk. finale), bet likimo ironija, finale jam netyčia į koją įspyrė „Prokom Trefl“ lietuvis S. Serapinas ir ketvirtame kėlinyje A. Giedraitis jau negalėjo mums padėti“, - kraštietį gyrė treneris.

Pats sau kelia maksimalius uždavinius

R. Kurtinaičio treniruojamas klubas tik po pergalės Lenkijos čempionato reguliariojo sezono paskutiniame ture prieš Starogrado „Polpharma“ (95:81) pateko į išsvajotą ketvertuką. 2007 m. komanda lygoje užėmė trečią vietą ir, nors ekipos savininkai mano, kad šis sezonas nepavykęs (vien iki Naujųjų metų pasikeitė 10 žaidėjų užsieniečių ir treneris), „ASCO Šląsk“ keliamas tikslas pozicijų neužleisti.

„Man tapus treneriu, klubas iš 9-osios vietos pakilo iki 4-osios, laimėjome 8 iš 12 pastarųjų rungtynių. Šiek tiek pakeitėme žaidimo stilių, aš suteikiau žaidėjams daugiau laisvės, galimybę improvizuoti. Patobulėjo ir tapo įvairesnis mūsų puolimas, o gynyba buvo neblogai sustyguota jau ir ankstesnio trenerio slovėno Andrejaus Urlepo. Mano reikalavimus suprato ir mūsų amerikiečiai“, - teigė R. Kurtinaitis.

Treneris ypač didžiuojasi auklėtinių pergale Vroclave prieš „Prokom Trefl“ (92:85, 02.06), kurių „ASCO Šląsk“ negalėjo prieš tai įveikti trejus metus.

R. Kurtinaitis, kurio pusės metų sutartį „ASCO Šląsk“ klubas gali pratęsti dar dvejiems metams, sau kelia tik maksimalius tikslus.

„Pats sau keliu uždavinius. Noriu žaisti čempionato finale ir trokštu būti pirmas. Kaip pasiseks - čia jau kitas klausimas. Sunku bus kovoti dėl medalių, bet juk ne žvaigždžių pavardės ar komandų biudžetai lemia pergales“.

Komandos pasirodymu ULEB taurės turnyre, kur ketinta nors iškopti iš grupės varžybų, „ASCO Šląsk“ klubo vadovai liko patenkinti. Lenkijos ekipai tik nepasisekė su atkrintamųjų varžybų burtais, kurie lėmė kautis su turtingais ir galingais Maskvos „Dinamo“ (pralaimėta garbingai 78:85 ir 83:92).

„Kai vykome atsakomųjų rungtynių į Rusiją, išdidūs lenkų klubo bosai tik prašė nepralaimėti 50 taškų skirtumu, - prisimena R. Kurtinaitis. - Pažadėjau jiems, kad grumsimės iš visų jėgų. Vėliau lenkų spauda parašė, kad mes iškritome iš turnyro „pralaimėję, bet aukštai iškeltomis galvomis“.

Lenkijos ir Lietuvos skirtumai

Paprašytas palyginti Lenkijos ir Lietuvos čempionatus, R. Kurtinaitis, kaip visada buvo griežtas.

„Lenkijos pirmenybių lygio ir organizacijos Lietuva galėtų tik pavydėti. Čia mes viską tiksliai žinome, kada, kur ir su kuo žaidžiame. Čempionato mačai populiarūs, vyksta tik trečiadieniais ir penktadieniais, salės perpildytos žiūrovų, mačus transliuoja televizija, kuriamos analitinės laidos apie kiekvieną turą.

Tuo metu Lietuvoje mes patys treneriai nesuvokiame, kokiame turnyre - LKL ar BBL - žaidžiame, nes, pavyzdžiui, su Vilniaus „Sakalais“ du kartus iš eilės tą pačią savaitę - antradienį ir penktadienį - varžėmės su Kauno „Aisčiais-Atletu“. Aš tada net klausiau Lietuvos krepšinio vadovų: ką daugiau komandų neturite? Kokio lygio specialistai vadovauja Lietuvos krepšiniui?“, - retoriškai klausė R. Kurtinaitis, neigiamai vertinąs ir LKL vadovybės piniginių baudų taisyklę už lygos kritiką.

R. Kurtinaitis net patarė LKL vadovams paprašyti, kad lygos tvarkaraštį sudarytų krepšinio patriarchas Stanislovas Stonkus. „Už tokį dabartinį LKL tvarkaraštį, kai dar mokiausi Kūno kultūros institute (KKI, dabar Akademija - red. past.), - negaučiau net profesoriaus S. Stonkaus įskaitos“, - kandžiai kalbėjo buvęs krepšininkas.

R. Kurtinaičio nuomone, „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ turėtų problemų su daugeliu Lenkijos čempionato komandų. Paskutiniame reguliaraus sezono ture net 4 klubai konkuravo dėl teisės likti elito divizione, o dar 4 ekipos turėjo galimybę patekti į lyderių ketvertuką, kuris praleidžia pirmą atkrintamųjų varžybų etapą.

„Visos 13 čempionato komandų yra panašaus pajėgumo ir pergalę dažnai lemia namų sienos. Lygoje po vienos nesėkmės galima iš 6-os pozicijos nusmukti į 13-ą. Neribotas užsieniečių skaičius labai pakėlė meistriškumo kartelę. Pagal reglamentą, kiekviena komandą privalo registruoti keturis lenkus. Ir mes turime perspektyvaus 18-21 metų amžiaus jaunimo“.

Vienintelė Lenkijos čempionato blogybė – ilgos kelionės autobusais pas varžovus. Pasak trenerio, lėktuvais Lenkijoje nepriskraidysi, nes ne visur yra oro uostai, o vidutiniškai po 500 km blogais keliais į vieną pusę, nors ir moderniu transportu su gulimomis vietomis, – važiuoti po 10 val. vis tiek vargina.

Atkrintamosios varžybos

„ASCO Šląsk“ atkrintamąsias varžybas pagal „sudėtingą, bet įdomią“ NBA sistemą iki keturių pergalių (žaidžiama dvi dienas iš eilės - savaitės pertrauka - vėl dvejos rungtynės iš eilės) pradės balandžio 16 d., turėdami savo aikštės pranašumą, o jų varžovas bus Ostruvo „Atlas Stal“ (5 vieta) - Valbžycho „Gornik“ (12) poros nugalėtojas. Šiuo metu šioje aštunfinalio serijoje pusiausvyra 1:1 (87:63, 92:94).

Pasidomėjus, kuris priešininkų būtų parankesnis, R. Kurtinaitis nedvejojo.

„Geriau būtų „Gornik“, jie sąlyginai silpnesni ir šios komandos amerikiečiai ne tokie pajėgūs. „Atlas“ klube žaidžia Lietuvoje puikiai pažįstamas amerikietis Edas Cota, o komandos lyderis yra Gintaras Kadžiulis. Jis tipinis Lietuvos krepšinio mokyklos atstovas, protingas, racionalus, greitas, kibus gynyboje ir fiziškai stiprus, pastarąjį kartą į mūsų krepšį įmetė 17 taškų ir pataikė lemiamus metimus. Bet aš manau, kad esame stipresni už abu šiuos varžovus“, - sakė Vroclavo krepšininkų treneris.

Per likusias 10 dienų iki pirmųjų ketvirtfinalio rungtynių „ASCO Šląsk“ klubas treniruosis Vroclave, nes dėl laiko stokos atsisakė stovyklos Čekijos kalnuose ir T. Pačėso siūlymo rengti pratybas Sopoto pajūryje ir sužaisti draugiškas rungtynes su „Prokom Trefl“.

„Daugiau dėmesio skirsime lengvajai atletikai, futbolui ir sunkumų kilnojimui tam, kad vyrai psichologiškai sezono pabaigoje pailsėtų nuo krepšinio. Pasikviečiau į pagalba Virginijų Mikalauską iš Rygos ASK klubo, kurį išleido latvių ekipos ir Lietuvos rinktinės treneris Ramūnas Butautas“, - apie artimiausius planus dėstė R. Kurtinaitis.

Į klausimą, kada bus galima vėl išvysti trenerį Lietuvoje, R. Kurtinaitis atsakė diplomatiškai: „Nemėgstu planuoti ,nes gyvenimas viską pakoreguoja savaip. Jei finalo seriją laimėsime 4:3 (juokiasi – red. past.), laisvas būsiu tik birželio 6 d., o jei „gausim“ jau antrame atkrintamųjų varžybų etape 0:4, namuose būsiu jau balandžio 26. Bet taip neturėtų nutikti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją