Tik sveikas maistas




Sveikas maistas tapo garbinamu objektu. Sveikai maitintis dabar netgi madinga. "Kai esminiai žmogaus poreikiai yra patenkinti, imama ieškoti gyvenimo kokybės. Ją kiekvienas supranta savaip. Įtaką daro ir mados dalykai. Anksčiau visi dievino Atkinsono dietą. Po Atkinsono mirties paaiškėjo, kad jis jos nesilaikė ir nerekomendavo savo šeimos nariams. Tai buvo tik būdas užsidirbti", - teigia Vilniaus valgymo sutrikimo centro psichoterapeutė Ilona Kajokienė.

Mitybos sutrikimų sąrašą papildo nauja sąvoka - nervinė ortoreksija (graik. ortos - "teisingas", oreksis - "apetitas"). Nors ji dar nėra įtraukta į Lietuvos mitybos sutrikimų registrą, tokių pacienčių jau yra. O Švedijoje, Italijoje - jų apstu.

Ortoreksija - perdėtas žmogaus rūpinimasis maisto kokybe, analizavimas, kaip maitintis, dažniausiai išstumia kitus gyvenimiškus poreikius. Žmonės baiminasi ne nutukti, o užteršti kūną nepageidaujamomis medžiagomis, todėl atsisako keptų patiekalų, aliuminio induose ruošto maisto, daržovių, atneštų iš daržo daugiau nei prieš 15 minučių arba nebūdingų sezonui. Ortoreksijos atmainos - vegetarizmas ir veganizmas.

"Bet koks kraštutinumas yra nesveikas, išvargina kūną. Problema, kad būdamas labai išrankus maistui negali užtikrinti pakankamo kiekio naudingų medžiagų, galiausiai badmiriauji, atsiranda anemija. Paradoksalu, bet žmogus, ieškodamas geresnės kokybės, realiai tik pakenkia savo kūnui. "Turėjome dvi tokias pacientes, kurios buvo perdėtai išrankios maistui, galiausiai jos susirgo anoreksija", - sako I.Kajokienė.

Šio sutrikimo aukos itin skrupulingai planuoja savo valgiaraštį. Visur nešiojasi paruoštų maisto produktų ir baidosi viešų maitinimo įstaigų. Per klaidą sukrimtus ko nors netinkamo, ištinka nervinis priepuolis. Ororektikai perka produktus tik ekologiškuose ūkiuose, ilgai kramto kiekvieną kąsnį, niekina nesveikai besimaitinančiuosius. Mintys apie maistą užima didžiąją jų interesų dalį.

"Jei nėra pasitenkinimo gyvenimu, galvą užkemši sureikšmindamas kokią maisto sistemą, dietą ar ieškodamas tik kokybiško maisto. Iš esmės tai daro nelaimingi žmonės", - aiškina pašnekovė. Ortoreksiją, kaip ir kitus mitybos sutrikimus, provokuoja neurotiškas siekis būti tobuliems, nevisavertiškumo kompleksas, gilios psichologinės problemos. O maistas - tik visų bėdų išraiška.

Priklausomybė nuo svorio

Anorektikai ir bulimikai didžiausią dėmesį skiria maisto kiekiui. Graudu, kad šiame pertekliaus amžiuje mirštama nuo bado "dėl grožio", kai susergama anoreksija. Kartais visas problemas bandoma nuslopinti rajumu. Psichoanalitikai teigia, kad bulimijos priežastis yra neįgyvendintas motinystės instinktas ir beprotiškas noras atrodyti grakščiai. Ligos priepuolio metu moterys kemša kalnus tortų, mėsos, dešrą, sūrį. O paskui, kad atsikratytų kalorijų, stengiasi viską išvemti.

"Pastovus persivalgymas - tai valgymo sutrikimas, kuriam būdingi nekontroliuojami nuolatiniai persivalgymo priepuoliai. Per juos žmonės išgyvena į transą panašią būseną: valgo žiūrėdami televizorių, klausosi garsios muzikos, kad tik negalvotų apie tai, ką daro. Akivaizdu, sukemša didelį maisto kiekį, nes valgoma labai greitai, kone mechaniškai, beveik nekramtant. Tipiško persivalgymo požymis - valgymas slapčiomis, nes gėdijamasi šio įpročio", - pasakoja I.Kajokienė.

Priklausomybės perkėlimas

Kokių tik būdų neprigalvota, kad sumažėtų apetitas. Vienas jų - chirurginė skrandžio operacija.

Virdžinijos universiteto Psichiatrijos fakulteto mokslininkai teigia, kad skrandžio perrišimas tėra mechaninis sprendimas, kuris neišsprendžia pagrindinės, neurobiologinės problemos. Tai kaip troškulys. Jei norite gerti, o nėra vandens, jūs gersite limonadą.

Penkerius metus stebėję operacijų svoriui mažinti bumą mokslininkai susidūrė su neįprastu reiškiniu: daugelis po operacijų nebepersivalgo, užtat įgyja naują priklausomybę - alkoholiui, azartiniams lošimams ir pirkiniams. Psichologai tai vadina "priklausomybės perkėlimu", gydymo nuo priklausomybės šalutiniu efektu, nes pacientas vieną įkyrų įprotį keičia kitu. Mokslininkai priėjo išvadą, kad vienų įpročių keitimas kitais turi neurologinį pagrindą. Naujoji tyrėjų banga laikosi teorijos, kad biocheminės maistinės priklausomybės priežastys kone identiškos alkoholinei ir narkotinei priklausomybei.