„Trūksta laiko, kurį galėčiau skirti šeimai“, – apgailestavo dvylika metų įmonei vadovaujanti moteris. Tačiau ji žino geležinę taisyk- lę: savaitgaliai – tik mylimiausiems žmonėms. Penki vaikai ir vyras patvirtina, kad E.Vaicekauskienė laikosi šio principo.

Šeimos savaitgaliai neprailgsta. Vaicekauskų aistra – skaityti ir keliauti. Verslininkė rado būdą, kaip šiuos du pomėgius suderinti: perskaičiusi religinę knygą aplanko joje aprašytas vietoves.

Pomėgis – būti kartu

E.Vaicekauskienė su vyru Kęstučiu augina penkis vaikus: aštuoniolikmetį Justą, šešiolikmetę Rūtą, keturiolikmetę Eglę, dešimties Paulių ir šešerių Kotryną.

Verslininkė griauna daugiavaikės motinos įvaizdį. Ji neleidžia dienų virtuvėje prie puodų ar megzdama kojines. „Esame normali tradicinė šeima, kurios tėtis ir mama privalo kasdien eiti į darbą. Bendrauti su šeima lieka vakarai, savaitgaliai ir kasmetinės atostogos“, – sakė verslininkė, šeimos laisvalaikį planuojanti ekspromtu.

Didžiausias Vaicekauskų džiaugsmas – būti kartu. „Tačiau tai nereiškia, kad visi susėdame ir sėdime. Ne, kiekvienas užsiima savo reikalais: vieni ruošia namų darbus, kiti groja, mat vaikai lanko muzikos mokyklas. – Jei savaitgalį laukiame svečių, reikia ir virtuvėje padirbėti. Jei ne, galima paskaityti knygą ar pagulėti“, – sakė verslininkė.

Verslininkė savo laisvalaikio keliais žodžiais neapibūdintų. Su kiekvienu vaiku stengiasi bendrauti pagal amžių ir poreikius. „Su vyresniais pasikalbame, diskutuojame, su jaunesniais tiesiog žaidžiame“, – sakė pašnekovė.

Pabūti su šeima, su artimiausiais giminaičiais Vaicekauskams itin svarbu, nes taip vaikams perduodamos tradicijos, suvokimas, kas gyvenime svarbiausia.

Kelionės – ne tik poilsiui

Vaicekauskų šeimoje visi paiso krikščioniškų vertybių. „Esame katalikiška šeima, o kiekvienam krikštytam žmogui sekmadieniais eiti į bažnyčią, dalyvauti mišiose būtina“, – apie tradicinius šeimos sekmadienius pasakojo verslininkė. Vėliau namie skaitoma religinė literatūra. Ir ne tik Šventassi Raštas. Pagal knygas šeima planuoja piligrimines keliones.

Šeima yra keliavusi po Italiją, Ispaniją, Prancūziją. Lankėsi Jeruzalėje, apkeliavo vakarinę Turkijos dalį, kuri mena krikščionybės pradžią.

Pasiskirstę pareigas

Domėjimasis krikščionybe nėra vienintelis šios šeimos pomėgis. Per daugelį metų prigijo ir daugiau tradicijų. Viena jų – kiekvieną vakarą susėsti prie bendro stalo. „Vakarieniaujame drauge, visa šeima: vaikai, mudu su vyru ir seneliai. Pakalbame apie praėjusią dieną – kaip kam sekėsi, kas ką nuveikė. O savaitgaliais kartu ir pusryčiaujame, ir pietaujame, ir vakarieniaujame“, – pasakojo pašnekovė.

Vadinasi, jie niekada nepusryčiauja lovoje? „Neturime tokios tradicijos. Lova – ne vieta valgyti. Tačiau visi moka gaminti: berniukai savaitgaliais pusryčiams kepa blynus, mergaitės gamina salotas, vyras – kepsnius, o aš prižiūriu bendrą tvarką“, – juokėsi verslininkė.

O kaip pati E.Vaicekauskienė atsipalaiduoja grįžusi po darbo? Ji mėgsta skaityti. Verslininkės rankose retai išvysi lengvo turinio meilės romaną: renkasi ekonominę literatūrą. Labiausiai vertina knygas, suteikiančias dvasiai tvirtybės.

„Renkuosi literatūrą, iš kurios galima pasisemti išminties, rasti atsakymus į kasdien iškylančius klausimus: ir darbe, ir bendraujant su šeimos nariais“, – verslininkė prisipažino šiuo metu skaitanti popiežiaus Benedikto XVI knygą „Žemės druska“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją