Ar reikia pusryčiauti?

Visiems žinoma patarlė sako, kad, skirtingai nuo atiduotos priešui vakarienės ar per pusę su draugu suvalgytų pietų, pusryčius reikia suvalgyti pačiam.

Be patarlių, yra dar daug prieštaringos informacijos apie tai, kokie turėtų būti sveiki pusryčiai, rašo portalas medportal.ru. Pavyzdžiui, pagal Ajurvedos tradicijas, pusryčiai turi būti minimalūs, labai lengvi ir ne ankstyvi. Geriausia apsiriboti žaliąja arbata su medumi. Jei jaučiatės alkani, galima suvalgyti riešutų.

Vis dėl to nauji tyrimai parodė: tiems, kurie prabudę ilgesnį laiką nieko nevalgo, sulėtėja medžiagų apykaita, sumažėja cukraus kiekis kraujyje, pablogėja dėmesingumas ir atmintis. Idealus laikas pusryčiams, kaip tvirtina medikai ir bioritmų specialistai – nuo septintos iki devintos ryto.

Kaip teisingai pusryčiauti?

Liaudies išmintis (šįkart nacionalinių pusryčių tradicijų prasme) ir šiuo atveju ne kažin ką mums padės. Nacionaliniai pusryčiai, švelniai tariant, visi skirtingi. Žanro klasika – prancūziški pusryčiai (juos dažnai vadina kontinentiniais) – kruasanas, sviestas, kiaušinis, apelsinų sultys, džemas, kava. Turkiški pusryčiai – tradicinis paplotėlis su avies sūriu ir žalumynais, brinza, alyvuogės ir kava. O štai angliški pusryčiai – labai sotūs: kiaušinienė su kumpiu, dešrelės ir keptos pupos.

Beje, kaip prisipažįsta patys anglai, dabar dauguma tokių pusryčių ir nevalgo, ir nebemoka pagaminti. Pasilepinti angliškais pusryčiais galima nebent turistų lankomose kavinėse, bet ir tai ne kasdien: šis maistas tik tvirtiems skrandžiams. Dar vienas tipiškų šiaurietiškų pusryčių pavyzdys – norvegiškieji: bulvės su lupenomis ir žuvis.

Ką gi matome? Nacionalinių pusryčių kaloringumas nemažai priklauso nuo klimato (kuo jis vėsesnis, tuo sotesnis turi būti maistas). Svarbus ir produktų pasirinkimas: kvaila būtų norvegą maitinti alyvuogėmis.

Todėl svarbu ne tiek pasirinkti produktus, kiek subalansuoti pusryčius. Dietologai mano, kad idealius pusryčius turi sudaryti trečdalis baltymų paros normos, du trečdaliai angliavandenių ir ne mažiau penktadalio riebalų. Dar, žinoma, ir vitaminai su mikroelementais.

Žmogaus ir jo pusryčių paveikslas

Fotografas Džonas Hakas – projekto, grįsto patarle „Esame tai, ką valgome“, autorius. Jis – kelių šimtų portretų, kuriuose vaizduojami žmonės ir jų pusryčiai, kūrėjas. Labai įdomus reginys.

Baltymai suteikia sotumo jausmą visai dienai. Jų šaltiniai: mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, pupos, pupelės, riešutai, saulėgrąžos, grybai. Nesotieji riebalai pasisavinami greičiau ir laikomi naudingesniais. Jų šaltiniai – avokadai, migdolai, žemės riešutai, saulėgrąžų aliejus.

Angliavandeniai – gryna energija, kuri būtina rytais prabusti, bet yra vienas skirtumas: pirmenybę geriau atiduoti ne „greitiesiems“ angliavandeniams, o „lėtiesiems“. Tai yra, ne tiems, kurių yra cukruje ar bandelėse, bet tiems, kurie yra kruopose, pieno produktuose, vaisiuose ir daržovėse.

Organizmui taip pat reikia ir ląstelienos. Ji suteikia sotumo jausmą, normalizuoja medžiagų apykaitą, stimuliuoja žarnyno darbą, stabilizuoja gliukozės kiekį. Geriausi rytiniai ląstelienos šaltiniai – avižinė košė, rupių miltų duona.

Žiemos pusryčiai

Šiltuoju metų laiku pusryčiams visai pakanka kavos puodelio su pieno ir vaisių kokteiliu, o žiemą svarbu pavalgyti sočiau.

Avižinė košė. Tai, kaip jau buvo minėta, puikus ląstelienos šaltinis. Vertėtų atsisakyti „momentinės“ košės iš pakelių ir rinktis natūralią, piene virtą košę, kurią galima pagardinti razinomis, obuolių, apelsinų ar kivių skiltelėmis.

Salotos. Neverta rašyti daržovių salotų receptų, kurie žinomi kiekvienam. Svarbu tik atsiminti, kad iš sveikų pusryčių valgiaraščio reikia išbraukti žodį „majonezas“. Blogiausiu atveju rinkitės grietinę, dar geriau – neriebų jogurtą.

Beje, klasikinės „Cezario“ salotos atitinka teisingų pusryčių reikalavimus. Įvairovės dėlei pateikiame dar porą receptų.

Nuvalykite ir smulkiai supjaustykite obuolį ir salierą. Supjaustykite papriką, sudėkite ananasą, galima konservuotą. Išmaišykite, pagardinkite jogurtu.

Žiemos daržovių salotos: supjaustykite kopūstą, morką, obuolį ir pagardinkite neriebia grietine.

Sočios salotos su avokadu: supjaustykite porą avokadų, virtą kiaušinį ir tarkuotą sūrį. Pagardinti niekuo nereikia.

Varškė – vietoj sūrelio. Didelė pagunda – ryte įmesti į skrandį riebų saldų sūrelį, užgerti kava ir pajusti sotumo iliuziją. Verta atsisakyti šios minties ir pasirinkti natūralią neriebią varškę.

Kur pusryčiauti?

Paskutiniu metu pusryčiai suprantami ir kaip gera dienos pradžia – ne atsitiktinai didžiuosiuose miestuose paplito mada pusryčiauti kavinėse. Pirma, kavinėje sukuriama šventiška nuotaika, skirtingai nuo pusryčiavimo virtuvėje su chalatu.

Antra, papusryčiauti galima pakviesti draugų. Trečia, pačiam nereikia gaminti. Ir galiausiai juk dauguma kavinių siūlo specialų rytinį meniu mažomis kainomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)