„Žemės, nuomos mokesčiams, sargui išlaikyti per metus jau ir taip skiriame pusę milijono litų, – teisinosi sklypą nuomojančios bendrovės „Magnus-Ventus“ direktorius Mindaugas
Kalvaitis. – Norėtume labiau išnaudoti šią teritoriją, kad ji taptų patrauklesnė kauniečiams. Jau esame radę ir investuotojų.“

M.Kalvaitis tikino galįs pritraukti iki 100 milijonų litų investicijų. Tačiau jis vengė tiksliau apibūdinti, kokias statybas planuoja prie kauniečių labiausiai pamėgto parko. „Pirmiausia turime sutarti su savivaldybe, ko reikia miestui, – aptakiai kalbėjo jis. – Ten galėtų būti įrengta kavinukė, sveikatingumo kompleksas, vaikų pramogų aikštelės.“

Verslininkas įtikinėjo, kad dabartinėmis sąlygomis plėtoti verslą Ąžuolyno sklype jam šiuo metu neapsimoka. „Ten galime tik prekiauti paviljone ir turėti administracijos patalpas, bet vien to privilioti žmonėms neužtenka, jiems reikia pasiūlyti kitokių paslaugų“, – dėstė verslininkas.

Šiuo metu buvusioje apželdinimo tresto teritorijoje įrengta automobilių saugojimo aikštelė, šunų dresavimo mokykla.

Susitikime su savivaldybės atstovais M.Kalvaitis su savo advokatu bandė įrodyti, kad pagal 2006 metais pasirašytą valstybinės žemės nuomos sutartį jo atstovaujama bendrovė turi teisę statyti komercinės paskirties statinius.

Tačiau Kauno apskrities viršininko pavaduotojas Virginijus Vizbaras paprieštaravo, kad įstatymai išnuomotame valstybės žemės sklype neleidžia be atskiro leidimo rekonstruoti esamų arba statyti naujų objektų.

Su vicemeru – bendra kalba

„Iki šiol savivaldybė neigiamai vertino mūsų pastangas išnuomotą teritoriją paversti patrauklia miestui. Negi bus geriau, jei visus tuos 28 metus, kol baigsis nuomos terminas, sklype nieko nebus daroma?“ – gūžčiojo pečiais M.Kalvaitis.

Verslininkas teigė bendrą kalbą radęs tik su vicemeru Rimantu Mikaičiu. „Kauno dienos“ žiniomis, ir M.Kalvaitis asmeniškai, ir jo vadovaujama bendrovė prieš savivaldybių tarybų rinkimus Liberalų sąjūdžio partijai yra paaukoję ne vieną tūkstantį litų.

R.Mikaitis neigė rodantis išskirtinį palankumą jo partiją parėmusiems verslininkams. „Ąžuolyno klausimus sprendžia sudaryta speciali darbo grupė, kuri įvertins, ar verslininkų pasiūlymai neprieštarauja viešajam interesui. Jeigu jausčiau verslininkų spaudimą, aš iš šios darbo grupės pasitraukčiau, – tikino vicemeras. – Mano nuomone, miestas nepajėgs savo lėšomis sutvarkyti visų apleistų viešųjų erdvių, todėl gerai, jei tai gali padaryti privatūs investuotojai.“

Kauno tarybos narys Gediminas Žukauskas verslininkų pasiūlymus vertino santūriai. „Nebuvo pateikta jokios konkrečios vizijos, vizualizacijos, ką ten ketinama veikti“, – abejojo jis verslininkų ketinimais.

Savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Marija Stanikūnienė mano, kad geriausia būtų perimti sklypą visuomenės reikmėms. „Jau prieš daugelį metų siūlėme šią teritoriją prijungti prie parko“, – teigė ji.

M.Stanikūnienė priminė, kad turi būti saugomos ir vadinamosios buferinės zonos aplink Ąžuolyną. „Už Ąžuolyno priežiūrą yra atsakinga ir ES, nes parkas įtrauktas į Europos saugomų teritorijų gamtosauginį tinklą „Natura 2000“, – pastebėjo ji.

Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius aiškino, kad dėl verslininkų pasiūlymų pradėti sklype Ąžuolyne statybas pirmiausia reikėtų kreiptis į Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinį padalinį. „Jis turi numatyti sąlygas, kokia veikla šiame sklype yra galima“, – tvirtino vedėjas.

Pabijojo, kad kils skandalas

Anksčiau išnuomotame sklype būta ketinimų įrengti oranžeriją, restoraną, tačiau vėliau bendrovė „Magnus“ bankrutavo. Teritorija su joje esančiais statiniais atiteko bendrovei „Magnus-Ventus“. Žemės nuomos sutartis galioja iki 2034-ųjų.

Užpernai buvo pasigirdę kalbų, kad kai kurie nekilnojamojo turto plėtotojai ieško galimybių pakeisti 3,3 hektaro sklypo paskirtį ir įteisinti gyvenamųjų namų statybą.

„Nežinau, ar tai realu padaryti. Be to, kiltų didelis skandalas. Tačiau iš kolegų teko girdėti, kad tai domina keletą investuotojų. Dabar šios kalbos pritilo. Šioje vietoje pastačius gyvenamuosius namus, būtų galima tikėtis didžiulio pelno“, – tada „Kauno dienai“ teigė vienas nekilnojamojo turto verslininkas.

Sumanymų statyti viešbučius ar gyvenamuosius namus prieš kelerius metus būta ir teniso kortų vietoje. Šiuo metu ketinama apsiriboti SPA centro statyba, paliekant dalį aikštyno sportininkams.

Miestas jau yra netekęs dalies Ąžuolyno prieigų. Bendrovei „Vytauto parkas“ prieš keliolika metų atiteko atrakcionų parkas ir Dainų slėnis.