Šio pirmojo tyrimo metu buvo mėginama išsiaiškinti ryšį tarp laiko spaudimo sukeliamos įtampos bei nekantrumo ir hipertenzijos išsivystymo tarp jaunų mieste gyvenančių žmonių. Skubėjimas ir nekantrumas yra pagrindiniai taip vadinamo A Tipo elgesio komponentai. Kiti A Tipo bruožai yra siekis konkuruoti, rungtis, priešiškumas, įtampa bei agresyvumas.

“Mūsų tyrimų rezultatai rodo, kad skubėjimas ir nekantrumas jaunystėje yra susijęs su vėlesniame amžiuje padidėjančiu kraujospūdžiu,” teigė tyrimo autorius dr. LiJing L. Yan, prevencinės medicinos profesorius iš Čikagos Šiaurės Vakarų universiteto. “Iš esmės, kuo jaučiami nekantrumo ir laiko spaudimo pojūčiai yra stipresni, tuo didesnė rizika ilgajame laikotarpyje išsivystyti hipertenzijai.”

Visa eilė studijų tyrė intensyvius bruožus, kurie charakterizuoja A Tipo asmenybę bei jų potencialų poveikį sveikatai. Tačiau rezultatai buvo nenuoseklūs bei prieštaringi, taigi kai kurie mokslininkai pradėjo tirti, ar atskiri A Tipo komponentai sukelia skirtingą riziką sveikatai.

“A Tipo laiko trūkumo ir nekantrumo komponentas charakterizuojamas nuolatiniu susirūpinimu dėl laiko ir išreikštu nekantrumu,” teigia jis. “Mūsų žiniomis, tai pirmas tyrimas, kuriuo mėginama aiškinti santykį tarp laiko trūkumo ir nekantrumo bei hipertenzijos – labai dažnai pasitaikančio sveikatos sutrikimo, esančio stipriu rizikos veiksniu sukeliant širdies ligas.”

“Praeityje daugiau dėmesio buvo skiriama A Tipo priešiškumo komponentui, tačiau laiko trūkumas ir nekantrumas kaip atskiras bruožas niekuomet nebuvo tirtas, nepaisant spėjimų, kad jis gali būti susijęs su neigiama įtaka sveikatos būklei.”

Mokslininkai iš Šiaurės Vakarų universiteto, Pitsburgo universiteto ir Alabamos universiteto Birmingeme pasinaudojo plačia CARDIA (Koronarinių arterijų rizikos vystymasis jauniems žmonėms) studijos informacija, kuri buvo surinkta stebint 3142 žmones 15 metų laikotarpyje. Dalyviai buvo sudaryti iš abiejų lyčių atstovų, tiek juodaodžių, tiek ir baltaodžių, kurių amžius prasidėjus tyrimui buvo nuo 18 iki 30 metų.

Dalyvių buvo paprašyta įvertinti, kaip tokie bruožai kaip “skubotas valgymas”, “susierzinimas, kai tenka ko nors laukti”, “nuolatinė įtampa dėl laiko trūkumo” bei “dažnas laiko spaudimo pojūtis baigiantis darbo dienai” juos apibūdina. Atsakymų skalė buvo nuo “apibūdina labai tiksliai” iki “tai man visiškai nebūdinga”.

Mokslininkai išmatavo tyrimo dalyvių laiko trūkumo bei nekantrumo pojūčius pradedant tyrimą bei po dviejų metų. Po 15 metų mokslininkai klasifikavo žmones, vartojančius antihipertenzinius vaistus ar tuos, kurių kraujo spaudimas buvo 140/90 kaip turinčius aukštą kraujo spaudimą. Tų, kurių kraujo spaudimas buvo aukštas tyrimo pradžioje, duomenys nebuvo įtraukiami į tyrimą. Likusieji ateinančius 13 metų buvo stebimi (nuo antrųjų iki penkioliktųjų tyrimo metų).

Tik 6 procentai dalyvių pateikė teigiamus atsakymus visose srityse, taigi jie buvo įvertinti kaip turintys aukščiausias laiko trūkumo ir nekantrumo charakteristikas. Tarp jų per 13 metų hipertenzija paplito 17 procentų, lyginant su 10 procentų tarp žmonių, kurių laiko spaudimo ir nekantrumo charakteristikos buvo žemesnės.

Atsižvelgdami į tokius veiksnius kaip amžius, rasė, lytis, kūno masės indeksas, fizinio aktyvumo lygmuo ir alkoholio vartojimas mokslininkai padarė išvadą, kad žmonėms, kurių laiko trūkumo ir nekantrumo charakteristikos buvo aukščiausios, lyginant su tais, kurių šios charakteristikos buvo žemesnės, tikimybė susirgti hipertenzija yra dvigubai didesnė.

“Vidutiniškai žmonės, kurių laiko trūkumo ir nekantrumo rezultatai buvo aukščiausi, dažniausiai buvo baltaodžiai, moteriškos lyties ir geriau išsilavinę,” pastebi Yan. “Tačiau jų gyvenimo būdas buvo nesveikesnis. Jie daugiau rūkė, gėrė daugiau alkoholio ir mažai užsiėmė fizine veikla.”

Laiko trūkumo ir nekantrumo charakteristika priskiriama prie riziką sveikatai keliančių veiksnių, tokių kaip rūkymas, alkoholio vartojimas, aukštas priešiškumo lygmuo ir socialinės paramos trūkumas, kurių didžioji dalis yra susijusi su hipertenzija, teigia Yan. Taip pat suprantama, kad stresą keliantis darbas ar namų aplinka, nerimas, priešiškumas, dažnas alkoholio vartojimas ir kiti veiksniai gali sustiprinti laiko trūkumo ir nekantrumo pojūčius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją