"Šviežios" ar šaldytos?

Dietologai rekomenduoja per savaitę rinktis bent kelis patiekalus iš daržovių, tačiau svarbiausia - ne jų kiekybė, o kokybė. Juk tinkamai pagamintos šaldytos daržovės bus daug vertingesnės už savaitę gulinčias šaldytuve "šviežias", o termiškai apdorotos visiškai netenka vitaminų ir kvapo.

Vanduo ir spalva

Manoma, kad ryškesnės ir sodresnės spalvos daržovės turi kelis kartus daugiau vitaminų. Tad dietologai pataria rinktis, pavyzdžiui, septynis kartus daugiau vitamino A turinčias tamsiai žalios spalvos garbanotas salotas, nei šviesiai žalius salotų lapus. Agurkus geriau keisti į saldžiąsias paprikas, morkas ar pomidorus. Vertingiausios yra šviežios daržovės, nes jas verdant po 15 minučių dingsta ne tik jų skonis, kvapas, bet ir vitaminai A ir B, o vitamino C lieka tik apie 10 proc. Todėl norint išsaugoti vitaminus bei mineralines medžiagas, daržoves geriausia virti, garinti ar kepinti tik kelias minutes.

Apgavystė ir iliuzija

Norint užkietėjusius mėsėdžius priversti valgyti daržoves, galima juos tiesiog "apgauti": į mėgiamą patiekalą ar padažą pridėti smulkiai pjaustytų ir trintų daržovių. Be to, galima pamėginti sukurti ir skanaus, neįprasto patiekalo iliuziją: daržoves patiekti apvoliotas džiūvėsėliuose, tarkuotame sūryje. Jas gydytojai siūlo apkepinti ant labai mažos ugnies - kad išliktų kuo daugiau vitaminų.

"Geriamosios" daržovės ar vaisiai?

Gyvybinės organinės savybės išlieka tik šviežiai spaustose sultyse. Jų nereikia virti, apdoroti, nes tuomet dauguma vitaminų sunaikinami. Negalintiems valgyti daržovių žmonėms rekomenduojama gerti jų sultis. Jas galima maišyti su obuolių, apelsinų ar kitokiomis vaisių sultimis, puikiai "užmušančiomis" nemėgiamų daržovių skonį.

Tačiau sultyse lieka daug mažiau ląstelienos, kurios paros norma yra 20-35 gramai. Kadangi vaisiai pagal vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį beveik nenusileidžia daržovėms, jas ignoruojantieji, nekenkdami organizmui, gali rinktis vaisius.

Ląstelienos „talpyklos“

Daržovės:

Bulvės - 1 vidutinio dydžio - 5 g
Žirniai - 0,5 stiklinės - 4 g
Baltosios pupelės - 0,5 stiklinės - 6 g
Rusvosios pupelės - 0,5 stiklinės - 8 g
Artišokai - 1 vidutinio dydžio - 6 g

Vaisiai:

Kriaušės - 1 didelė - 5 g
Avokadai - 1 vidutinio dydžio - 12 g
Obuoliai - 1 didelis - 6 g
Figos - 3 vidutinio dydžio - 4 g
Avietės - 1 stiklinė - 8 g
Mėlynės - 1 stiklinė - 4 g