Pirmadienio kelionė į darbą vairuotojams virto išbandymu. Dėl sniego kalnų pagrindinėse miesto gatvėse žmonės keiksnojo komunalininkus. Nuo ryto redakciją užgriuvo kauniečių skambučiai ir skundai.

„Šį rytą Kauno gatvės atrodė siaubingai – sniegas visiškai nenuvalytas, – piktinosi Gitana. - Įdomu, ką apie tai galvoja „Kelių remonto grupė“, atsakinga už miesto kelius.

Važiavau nuo Griunvaldo gatvės iki Savanorių prospekte esančios Muravos sankryžos ir nemačiau nė vienos gatves valančios mašinos“.

Kitas kaunietis atsiuntė nuotrauką, kaip ryte atrodė Chemijos prospektas. Ten trūko vamzdis, vanduo užšalo ir ilga prospekto atkarpa pasidengė ledu. Užuot važiavę gatve, vairuotojai slidžią atkarpą įveikė šaligatviais.

Meras nesulaukė atsakymų

Vidurdienį Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas į savo kabinetą išsikvietė savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vedėją Ramūną Noreiką.

„Susitikimo rezultatai – minimalūs, nes ponas R. Noreika nesiteikė atsinešti sąrašo gatvių, kurios naktį ir ryte buvo pabarstytos bei nuvalytos, – pasakojo A. Kupčinskas. – Jis sakė, kad neperžiūrėjo elektroninio pašto, nors tai galėjo padaryti jo referentė“.

Miesto meras paprašė savivaldybės administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno skirti drausminę nuobaudą R. Noreikai.

Vyriausiasis komunalininkas nekomentavo mero veiksmų. „Miestas valomas kaip visada ir keista, kad šie dalykai šiemet sureikšminti, – stebėjosi R. Noreika. - Vairuotojai norėtų žiemą važinėti tokiomis gatvėmis, kokios būna vasarą, bet to niekada nebus“.

Aliarmą sukėlė ir taksistai

A. Kupčinskui raštą nusiuntė ir Kauno miesto lengvųjų automobilių taksi asociacija, kurios teigimu, naktį gatvės visiškai nebuvo valomos.

„Šiandien iki pietų sulaukėme nemažai skambučių iš vairuotojų, kurie skundėsi dėl prastai valomų kelių, - teigė asociacijos prezidentas Zenonas Šleinius. – Žinoma, mes pripratę dirbti bet kokiomis sąlygomis, bet tai (nevalytos gatvės) tikrai neprisidės prie geresnio keleivių aptarnavimo lygio“.

Mero A. Kupčinsko žodžiais, „šį žiemos sezoną gatvės neprižiūrimos ne pirmą kartą, o tai reiškia, kad Komunalinio ūkio skyriaus vadovai nesugeba kompetentingai kontroliuoti situacijos“.

Išbarstė 136 tūkstančius

Kauno gatvių barstymo konkursą praėjusiais metais laimėjo bendrovė „Kelių remonto grupė“. Anksčiau gatves barstė „Kauno keliai“. Nepabarsčius gatvių jų negali valyti Savivaldybės bendrovė „Kauno švara“.

Per sekmadienį ir pirmadienio rytą „Kelių remonto grupė“ Kaune išbarstė 209 tonas druskos. Papildomai buvo išbarstyta 96 tonos smėlio druskos mišinio. Šie darbai kainavo 136 tūkstančius litų.

„Juo temperatūra žemesnė, juo druskos poveikis silpnesnis“, - kalbėjo „Kelių remonto grupės“ generalinis direktorius Vidmantas Norkus.

Teisinosi ir „Kauno švaros“ bendrovės generalinis direktorius Petras Čiegis. „Visos mūsų brigados dirbo kaip ir visada, o realiai esame įpareigoti nuvalyti tik kelis procentus miesto gatvių, tikrai ne visas“, - teisinosi P. Čiegis.

Prakalbo apie atsistatydinimą

Nepriklausomi ekspertai nelinkę smerkti komunalininkų. „Nebuvo taip baisu, kaip žmonės pasakoja, bet gatves iš tikrųjų galima prižiūrėti geriau“, - sakė valstybės įmonės „Kauno regiono keliai“ direktoriaus pavaduotojas Tomas Mockus.

Ši įmonė barsto ir valo kelius Kauno rajone. Pasak T. Mockaus, pagrindinė bėda Kaune yra ta, kad gatves barsto ir valo dvi skirtingos bendrovės. „Matyt, trūksta veiksmų koordinavimo, o miestas galbūt skiria per mažai lėšų gatvėms prižiūrėti“, - svarstė T. Mockus.

Kad sniegas ištirptų, jį druska reikia barstyti bent du kartus. „Mes taip ir darome. Tik vėliau aptirpusį sniegą sustumiame į šalikelę“, - tikino T. Mockus.

Pasak jo, druska pakankamai gerai tirpdo sniegą iki 15 laipsnių šalčio.

Gali būti, kad Kauno komunalininkų vadovų laukia toks pat likimas, kaip ir Klaipėdoje švarą bei gatves prižiūrinčios bendrovės „Specialus autotransportas“ vadovo Olego Anapolskio. Daug kritikos sulaukęs O. Anapolskis sausio 3 dieną atsistatydino iš generalinio direktoriaus pareigų.

Vakar ir Kauno miesto savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vadovai pradėjo rimtai svarstyti galimybę atsistatydinti.

„Kauno kelių“ bendrovės generalinis direktorius Ramūnas Šilinis akcentavo, kad nėra gerai, kai gatves barsto viena, o valo kita įmonė.

„Galbūt reikėtų Kauną padalyti į kelias zonas ir ten skelbti gatvių barstymo valymo konkursą, – siūlė R. Šilinis. – Tada atsirastų daugiau įmonių, kurios konkuruotų ir stengtųsi labiau prižiūrėti gatves“.