Žalingi maisto pasirinkimo įpročiai yra susiję su kiekvieno žmogaus prigimtimi. Neatsitiktinai žmonės pripranta prie maisto produktų ar pojūčių, kurie jiems yra nenaudingi ir yra žalingi.

Žalingi mitybos įpročiai ir prigimtis

VATOS potraukis žalingiems įpročiams

VATA tipo žmonės dievina cukrų, nes cukrus suteikia jiems komforto, saugumo jausmą, visišką ir greitą euforiją bei laikinai nuramina.

Saldus skonis sukelia palaimos jausmą. Labai dažnai žmonės vietoj to, kad ieškotų palaimos ir gerų pojūčių savo gyvenime, ieško ir randa tai tik maiste. Subalansuota mityba suteikia pakankamą kiekį angliavandenių, kad gautume saldaus skonio ir gyvenimo energijos. Saldaus skonio užtenka vaisiuose, daržovėse, grūdinėse kultūrose, džiovintuose vaisiuose. Tikrosios palaimos negalime rasti saldžiose bandelėse, šokolado plytelėse ar sausainių pakelyje. Valgant per daug cukraus ilgainiui žmonės išbalansuoja virškinimo sistemą, padidina VATOS došos energiją ir sukelia pastovią letargišką, mieguistą būseną. Tik teisinga mityba ir žalingų įpročių atsisakymas gali subalansuoti VATOS došą.

BALTOJO CUKRAUS SAVYBĖS

SKONIS IR SAVYBĖSSaldus, šaltas
DOŠŲ ENERGETIKADidina VATA, PITA, KAPHA. Turi TAMASTINIŲ savybių (tamsa, šaltis ir drėgmė).
POVEIKIS ORGANIZMUITai nėra natūrali ir reikalinga medžiaga organizmui, turi toksinių savybių, tuo tarpu mažas kiekis natūralaus rudojo cukraus padeda audinių atsistatymui.
TEIGIAMAS POVEIKISNėra. Kenkia kraujotakai, užteršia kraują, skatina virusų, grybelių ir infekcinių bakterijų augimą.
SUKELIAMOS LIGOS, NEGALAVIMAINutukimas, virškinimo sistemos sutrikimas, kasos darbo sulėtėjimas, angliavandenių ir riebalų asimiliacijos sutrikimas, neigiama nervų sistemos stimuliacija.
ŠALUTINIS POVEIKISLabai lengvai priprantama prie cukraus skonio, labai kenkia kasai, kepenims, sutrinka virškinimas, cukrus išplauna iš organizmo mineralus ir vitaminus.

PITOS potraukis žalingiems įpročiams

PITA tipo žmonės dievina mėsą ir labai stiprius, aštrius ir stimuliuojančius prieskonius bei gėrimus (taip pat ir alkoholinius). Jie taip pat labai mėgsta druską. Tai jų gyvenimo suteikia dar daugiau ugnies (Agni) ir pasiryžimo kovoti, laimėti ir užkariauti. Mėsa ir aštrumas juos įaudrina, druska uždega, alkoholis įgalina. Jie tampa energingesni, pasiruošę bet ką ir bet kaip nugalėti.

DRUSKOS SAVYBĖS

SKONIS IR SAVYBĖSSūrus, karštas
DOŠŲ ENERGETIKADidina VATA, PITA, KAPHA
POVEIKIS ORGANIZMUIMažais kiekiais padeda maisto virškinimui, skatina skrandžio sulčių gamybą.
TEIGIAMAS POVEIKISIštraukia toksinus iš organizmo, turi antibakterinių savybių, gydo vidurių užkietėjimą.
SUKELIAMOS LIGOS, NEGALAVIMAIUžteršia kraują ir plazmą, išprovokuoja virškinimo ugnį AGNĮ ir sukelia pykinimą, dujų gamybą.
ŠALUTINIS POVEIKISPer didelis kiekis sukelia tinimą, vandens cirkuliacijos organizme sutrikimą ir sutrikdo mineralų pusiausvyrą organizme.

KAPHOS potraukis žalingiems įpročiams

KAPHA žmonės labai greitai pripranta prie sunkaus, labai sūraus ir riebaus maisto, o taip pat sočių saldumynų, šokolado. Jiems taip pat netinka druska, nes druska pasižymi sunkiomis savybėmis ir drėgme, kaip ir baltasis cukrus. Sunkus, drėgnas, klampus maistas juos dar labiau sulėtina, nuramina, apsvaigina. O juk jie ir iš prigimties mėgsta mažiau judėti, mažiau kalbėti, daugiau sėdėti ir būti tingiais. Šokolade Kapha žmonės ieško laimės, meilės ir šokolado plytelė, suvalgyta sėdint ant sofos, jiems atneša didesnę palaimą, nei pasivaikščiojimas miške, darbas sode ar geros knygos skaitymas.

ŠOKOLADO SAVYBĖS

SKONIS IR SAVYBĖSSaldus, kartus, karštas
DOŠŲ ENERGETIKAMažais kiekiais natūralus šokoladas balansuoja VATA, PITA, KAPHA ir turi SATVINIŲ (raminančių) savybių.
POVEIKIS ORGANIZMUISimuliantas, afrodiziakas, turi raminančių savybių
TEIGIAMAS POVEIKISTinka gydyti depresiją, moterims patartina mažais kiekiais suvartoti prieš mėnesines, geriausia gerti karštą ir skystą, natūralų šokoladą su labai mažu kiekiu pieno ir medaus.
SUKELIAMOS LIGOS, NEGALAVIMAIVartojant dideliais kiekiais labai išbalansuoja KAPHA, saldus ir riebus šokoladas sukelia dujų gamybą, užteršia kraują ir išbalansuoja PITA, didina svorį, užkemša shrotas (kanalus), kenkia tulžiai ir kepenims.
ŠALUTINIS POVEIKISŽmonės šokoladą valgo dideliais kiekiais (daugiau nei 25g), kartu su pieno milteliais, per didele cukraus koncentracija, kava ir alkoholiu. Tai sukelia visišką virškinimo sistemos krizę, per daug stimuliuoja nervų ir kraujotakos sistemas, suteikia apgaulingą komforto jausmą.

Pripratimas prie kavos arba arbatos

VATA tipo žmonės labai greitai gali priprasti prie blogų įpročių, jie tiesiog dievina kavos aromatą ir ją geria dažnai ir dideliais kiekiais. Kava jiems suteikia euforiją, palaimą ir įkvėpimą. Pradėdami atsisakyti kavos, gerkite ją silpnesnę, su pienu ir medumi, vėliau pakeiskite juoda arbata ar gilių kava. O galiausiai stimuliacijai palaikyti gerkite silpną žalią arbatą su citrina ir ženšeniu. Kai visiškai tapsite sveiki nuo priklausomybės kavai, vasaros rytais gerkite pipirmėčių arbatą, žiemą - imbiero arbatą su medumi ir pienu, o vakarais - ramunėlių arbatą.

Kava nelabai tinkamas gėrimas ir PITA tipo žmonėms, nes ji ne tik per daug stimuliuoja, bet ir įaudrina kepenis, perkaitina kraują ir sutrikdo virškinimą. Geriau gerti silpną juodą arbatą su pienu ir medumi bei prieskoniais. Norėdami atprasti nuo kavos, bandykite gerti daugiau šilto pieno ir ramunėlių arbatos.

KAPHA tipo žmonės yra vieninteliai, kuriuos kava gali teigiamai stimuliuoti, tapti rytiniu toniku, „išbudinti“ iš letargo ir sumažinti tingumą.

KAVOS SAVYBĖS

SKONIS IR SAVYBĖSKarti, aštri, pikantiška, karšta
DOŠŲ ENERGETIKAMažina KAPHA, didina VATA, PITA
POVEIKIS ORGANIZMUIPoveikis RAJASTINIS (sukelia aktyvumą). Kardio ir nervinės sistemos simuliantas, gali sukelti priklausomybę
TEIGIAMAS POVEIKISTinka naudoti mažais kiekiais ir tik rytais esant depresijai, nuotaikų kaitai, trūkstant energijos, esant letargijai ir mieguistumui
SUKELIAMOS LIGOS, NEGALAVIMAISukelia sąlygas inkstų ir tulžies akmenims susidaryti, išbalansuoja organizmo šarminę-rūgštinę pusiausvyrą, ilgai vartojant organizmo terpė gali tapti per rūgšti ir atsirasti puiki terpė augti bakterijoms, virusams.
ŠALUTINIS POVEIKISTuri lengvos formos narkotinių medžiagų ir prie jų galima labai lengvai priprasti, ilgas vartojimas nualina virškinimo sistemą, mažina imunitetą.

JUODOSIOS ARBATOS SAVYBĖS

SKONIS IR SAVYBĖSKarti, aitri, rūgšti, šalta
DOŠŲ ENERGETIKAMažina PITA, KAPHA, didina VATA
POVEIKIS ORGANIZMUITuri raminantį ir stimuliuojantį poveikį, Turi SATVINIŲ savybių (raminantis poveikis). Geriant su pienu ir prieskoniais gerina virškinimą.
TEIGIAMAS POVEIKISGerina virškinimo sistemos darbą, labai tinka esant laisviems viduriams, tinka gerti su pienu esant per dideliam rūgštingumui
SUKELIAMOS LIGOS, NEGALAVIMAIGali sukelti vidurių užkietėjimą (ypač stipri arbata), nemigą, per daug stipri arbatą sukelia rūgštingumą skrandyje
ŠALUTINIS POVEIKISGali sukelti priklausomybę dėl stimuliuojančio ir raminančio poveikio, o tai sukelia vidurių užkietėjimą, migreninius galvos skausmus, nuotaikų kaitą.

Gazuoti gėrimai ir alkoholis

Gazuoti gėrimai, prisotinti angliarūgšte ir kofeinu yra tikra rykštė virškinimo ir nervų sistemai. Jie įaudrina, stimuliuoja, sukelia rūgštingumą, o naudojant ilgą laiką išsivysto priklausomybė.

GAZUOTŲ GĖRIMŲ SAVYBĖS

SKONIS IR SAVYBĖSSaldus, rūgštus, šaltas
DOŠŲ ENERGETIKADidina KAPHA, PITA, VATA
POVEIKIS ORGANIZMUINėra teigiamas
TEIGIAMAS POVEIKISPatartina vengti, vartojant gerti tik kambario temperatūros ir tik esant dideliam troškuliui, kai nėra kito gėrimo pakaitalo
SUKELIAMOS LIGOS, NEGALAVIMAILabai sutrikdo virškinimo sistemą, mažina virškinimo ugnį AGNI, sukelia dujų gamybą, vartojant su kitais maisto produktais
ŠALUTINIS POVEIKISNuodija ir silpnina blužnį, kasą, sutrikdo vandens ir cukraus pasisavinimo funkcijas organizme

Alkoholis – tai tikras ugnies vanduo. Alkoholizmas pagal Ajurvedą simbolizuoja žmogaus norą įgauti ugnies. Jis perkaitina ir sugadina kepenis ir užteršia kraują. Nuo alkoholio atsiranda labai daug ypač PITA tipo susirgimų, nes PITA simbolizuoja ugnį.

Alkoholis yra taip pat cukrus. Jei žmogus geria per daug alkoholio, gali būti taip, kad jis turi priklausomybę saldumynams ir cukrui. Tai ypač pasitaiko KAPHA ir VATA tipo žmonėms.

Gydantis nuo alkoholio labai padeda alijošiaus sultys. Ciberžolė ir raugerškio uogos padeda išvalyti kepenis. Kartus skonis ir karčiosios vaistažolės, tokios kaip kartusis pelynas, ciberžolė (lot. Kurkuma longa), alijošius (lot. Aloe) padeda išvalyti kraują ir kepenis.

ALKOHOLIO SAVYBĖS

SKONIS IR SAVYBĖSSaldus, rūgštus, kartus, karštas, aštrus, aitrus, pikantiškas, dygus, kandus
DOŠŲ ENERGETIKAIšbalansuoja visas došas
POVEIKIS ORGANIZMUIPoveikis RAJASTINIS (sukelia aktyvumą), diuretinis poveikis, svaiginantis, kaitinantis kraują, virškinimo sistemą
TEIGIAMAS POVEIKISMažas alkoholio kiekis pagerina virškinimą ir pakelia virškinimo ugnį AGNI, atpalaiduoja, ramina nervų sistemą, iššaukia mėnesines (ypač kartus alkoholis)
SUKELIAMOS LIGOS, NEGALAVIMAIAlus formuoja inkstų akmenis, didelis kiekis vyno sukelia skrandžio rūgštis ir opaligę, stiprus ir neatskiestas alkoholis (degtinė, viskis) sukelia šoką virškinimo traktui, kraujotakai. Saldūs likeriai dėl per didelės cukraus ir alkoholio koncentracijos yra per daug klampūs ir ypač žalingi kepenims, tulžiai, blužniai.
ŠALUTINIS POVEIKISPer didelis ir dažnas alkoholio kiekis visiškai sutrikdo virškinimo ugnį AGNI, nuodija kepenis, inkstus, kraują, sutrikdo nervų sistemą. Ilgas alkoholio naudojimas iššaukia išpurtimą, o vėliau - svorio kritimą ir palaipsniui sutrinka visos organizmo funkcijos.

Kaip rasti balansą? Taurė gero vyno gali būti labai naudinga žmonėms po sunkaus darbo, po dvasinio išvargimo ar fizinio išsekimo. VATA tipo žmonės gal geriau pasirinktų mažiau stiprų vyną, PITA tipo žmonės vengtų rūgštaus, o KAPHA tipo žmonės nesimėgautų per daug saldžiu.

Viena taurė vyno nėra nuodėmė ar nusikaltimas gamtos dėsniams. Problema atsiranda tada, kai žmogus išgeria ne vieną, o du, tris stiklus ar butelius vyno ir ne vieną kartą metuose, o kas savaitę ar kas dieną.

Problema atsiranda tada, kai žmogus nejaučia saiko ir gali lengvai pasiduoti maloniems pojūčiams, nors jie gali būti ir labai žalingi. Ir senovės lietuviai nenusidėdavo, kai išgerdavo šaltą žiemos vakarą 50 gramų stiprios degtinės su čiobrelių arbata ir medumi. Tačiau nereikia gerti to viskio bei degtinės litrais ar puslitriais.

Kokius metodus ir būdus siūlo Ajurvedos mokslas tiems, kurie nori sau padėti?

Mes visi valgome tam kad išgyventume, o tuo pačiu siekiame su maistu paveikti mūsų sąmonę bei veiksmus. Deja, nesąmoningai valgydami ir negalvodami, kokius produktus ir maistą valgome, dar labiau su maisto įpročiais padedame įgalinti blogiausiais savo prigimtines (Prakruti) savybes. Gamta mums suteikė vienintelį ir nepakartojamą kūną, protą ir sielą ir mes turime gyventi taip, kad siektume harmoningo balanso.

Dažnai neharmoningas ir spontaniškas maisto pasirinkimas suardo natūralų gamtos balansą, pakenkia kūnui ir protui, sumenkina ar užgožia tuos charakterio bruožus, kurie žmonėms būtų naudingi. Ajurvedos mokslas teigia, kad galima teigiamai pakoreguoti ir keisti savo charakterio savybes su tinkamai parinktu ir pagamintu maistu.

Pavyzdžiui, VATA tipo žmogui reikėtų valgyti daugiau riebaus maisto, šilto, sūresnio ir rūgštesnio maisto. Jis nusiramintų, būtų mažiau judrus, jo nekamuotų nervingumas, nepastovumas.

PITA tipo žmogus be mėsos būtų mažesnis kovotojas, alkoholis jo neuždegtų, jis taptų labiau mylintis, atidesnis šeimos nariams ir kolegoms, mažiau konkuruotų ir nekonfliktuotų su pasauliu.

KAPHA tipo žmogus, nevalgydamas sunkaus maisto, taptų lengvesnis bei judresnis ir kūnu, ir mintimis, ir veiksmais.

INFORMACINIAI ŠALTINIAI
(1) AYURVEDIC HEALING- A COMPREHENSIVE GUIDE, David Frawley, Motilal Banarsidas Publishers Private Limited, Delhi, 2000.
(2) THE AYURVEDA ENCYCLOPEDIA – NATURAL SECRETS TO HEALING, PREVENTION AND LONGEVITY, Swami Sada Shiva Tirtha, Sri Sathuru Puyblications, Delhi, India, 1998
(3) YOUR AYURVEDIC CONSTITUTION – PRAKRUTI, Robert E. Svoboda, Motilal Banarsidas, Lotus Press, Delhi, 1999.