Vyriausybės spaudos tarnyba praneša, jog susitikime su Premjeru K. Lukauskas informavo, kad dėl Lenkijoje nustatyto paukščių gripo VMVT sustiprino importuojamų paukščių ir paukštienos produktų kontrolę šalies pasienyje.

Ištisą parą tarnybos darbuotojai kartu su muitinės pareigūnais dirba ir mobiliose patikrinimo grupėse, kurios tikrina produkciją šalies keliuose.

Taip pat tikrinami paukštynai, prekybos vietos, turgūs, kontroliuojami naminiai paukščiai.

Nuolat palaikomas ryšys su kaimyninėmis valstybėmis – ne tik Lenkija, bet ir Baltarusija, Kaliningrado sritimi, Latvija.

Anot K. Lukauskio, šiuo metu „tarnyba seka įvykius ir juos kontroliuoja“.

Žmonėms specialistai primena, kad nuo paukščių gripo saugo higienos priemonės. Paukštieną galima valgyti, bet tik gerai termiškai apdorotą.

Perspėti neskubėjo

Apie pirmąjį paukščių gripo židinį Lenkijoje, kalakutų fermoje paskelbta prieš savaitę.

Kaip primena LTV naujienų tarnyba, kaimyninė šalis perspėti neskubėjo, užtikrinusi, kad esą imtasi visų apsaugos priemonių ligos plitimui sustabdyti.

Lietuva oficialią žinią apie tai gavo iš Europos Komisijos ir porai dienų sustabdė lenkiškos paukštienos importą, bet vėliau sankcijas sušvelnino, mat pati EK paukštienos importą nusprendė nutraukti tik iš Mazovijos vaivadijos.

Tačiau Lietuvos verslininkai teberaginami nepirkti paukštienos iš pavojingų vietų.

Nepaisant to, prieš kelias dienas Kauno maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai kioskuose rado neaiškios kilmės ir nežinomo gamintojo kalakutienos, platinamos bendrovėje „Alvyduva“.

Tebegraso visam pasauliui

Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programa (WFP) praėjusią savaitę įspėjo, jog pasaulyje tebeišlieka pasaulinės paukščių gripo pandemijos pavojus.

Žmonės paraginti neprarasti budrumo, nes klimato kaita sudaro palankias sąlygas pavojingam virusui plisti.

„Paukščių gripas vis dar kelia pasaulinės pandemijos pavojų ir reikalauja daugiau budrumo bei aktyvesnių veiksmų, pirmiausiai - elgesyje su gyvūnais“, – sakė WFP generalinis direktorius Jacques Dioufas.

G. Kirkilas pirmadienį paprašė K. Lukauską teikti jam visą reikiamą informaciją.

Trečiadienį VMVT vadovas taip pat laukiamas Vyriausybės posėdyje, kur kalbėsis su visu ministrų kabinetu.