Specialistai skaičiuoja, kad šeimos auklei sumokėti nepagaili ir pusės ar didesnės dalies vieno iš tėvų uždarbio.

„Dabar dažniau į mus pradėjo kreiptis darželių auklėtojos, nes darželiuose gaudamos ypatingai mažą atlyginimą jos ne tik turi dirbti su daug vaikų, bet ir pildyti gausybę popierių, trukdančių tiesioginiam darbui. Bet gerų auklių vis dar labai trūksta“, – DELFI sakė bendrovės „Mama ir auklė“ vadovė Ieva Augustinienė.

Įprastai, anot pašnekovės, šeima, ieškodama auklės, išsilavinimui daug dėmesio neskiria. Labiausiai pageidaujamas amžius yra 25-45 metų, tačiau tokių moterų yra mažiausiai – jos daro karjerą arba augina savo vaikus.

„Auklėjimo ir vaiko priežiūros kokybė nuo auklės amžiaus nepriklauso, tik nuo auklės asmeninių savybių – asmenybės brandos, sveikatos, kultūros. Vis daugiau šeimų suvokia ir rusakalbės auklės naudą“, – aiškino „Mama ir auklė“ vadovė.

Bendrovės „Reikalinga auklė“ direktorė Agnė Pargaliauskienė DELFI sakė, kad visiems tėvams ypač svarbu, kad auklė būtų sąžiningas, atsakingas, šiltas žmogus.

Ypač vertinama, jei moteris jau yra dirbusi auklės darbą šeimoje ir turi iš ten rekomendacijas.

„Reikalinga auklė“ direktorė sakė, kad dažniausiai šeimos nori vidutinio ir vyresnio amžiaus moters, tačiau vyresniems vaikams paprastai labiau ieško jaunos merginos.

„Taip yra todėl, kad mažyliui reikia daugiau priežiūros, o vyresniam vaikui labiau tinka žaidimų draugė. Išsilavinimas dažniausiai šeimai būna visiškai nesvarbu“, – dėstė ji.

Dažniausiai auklėmis dirba moterys, turinčios pedagoginio darbo patirties.

Mažai uždirba – neilgai dirba

„Mama ir auklė“ vadovė atkreipia dėmesį, kad vis labiau populiarėja auklių „bėgimas“ dėl geresnio atlyginimo.

„Ne vieną kartą šįmet kilusios auklių kainos įvedė nesveikos sumaišties – auklės nuolat klausinėjasi, ar nėra per menkai apmokamos. Šeimai, kuri ruošiasi mokėti mažesnį nei rinkos atlyginimą, labai patariu pagalvoti apie savo vaiko gerovę – dažniausiai tokios auklės išdirba trumpiau nei mėnesį“, – pasakoja I. Augustinienė.

Auklė daugiau uždirbti gali, jei ji vairuoja, moka užsienio kalbų, taisyklingai kalba lietuviškai, yra protinga, išsilavinusi, dirba su daugiau vaikų arba gali pamokyti vaiką tam tikrų dalykų, turi nemažai praktikos.

Dažniausiai auklės šeimoje dirba 1-2 metus. Specialistai skaičiuoja, kad bent 7 iš 10 vaikų nuo vienerių iki trejų metų, gyvenančių didesniuose miestuose, prižiūri ne mamos.

Auklės vidutinis atlyginimas „į rankas“ Lt:

10 val. d.d.VilniusKaunasKlaipėda
Pradedanti1200800800
Patyrusi1400-15001000-12001000
Dirbanti užmiestyje1400-20001000-1300

Šaltinis: „Mama ir auklė“ ir „Reikalinga auklė“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją