“Tikimės, kad informacija apie prostatos vėžį leis labiau pasitikėti gydytojais, paskatins pacientus bei jų šeimų narius aktyviai dalyvauti gydymo procese ir drauge įveikti ligą”,- sakė knygelės autorius, VU Onkologinio instituto urologas Algimantas Sruogis.

Prostatos vėžys 1997 metais Lietuvoje, pagal diagnozuotų atvejų skaičių (722 atvejai) pakilo į antrąją vietą, aplenkdamas skrandžio vėžį (626 atvejai). 1999 metais Lietuvoje išaiškinti 824 ligoniai, 2000 metais - 963, o 2001 metais – 1007 ligoniai, sergantys prostatos vėžiu. Lietuvos onkologai prognozuoja, kad po 2-3 metų prostatos vėžys gali tapti Lietuvoje pagrindine vyrų onkologine liga.

Pirmųjų stadijų dar neišplitęs prostatos vėžys dažniausiai nesukelia jokių simptomų, todėl dažnai ligoniai kreipiasi vėlai. Kartais vėžys aptinkamas profilaktinio sveikatos tikrinimo metu ar tiriant vyrą dėl kitokios ligos.

Kol prostatos vėžys yra ankstyvų stadijų, t.y. I-II stadijos, daugelį atvejų jis yra išgydomas arba jo gydymo rezultatai, panaudojant šiuolaikinius gydymo metodus yra žymiai geresni. Deja, Lietuvoje vyrai į gydytoją dažnai kreipiasi pavėluotai. 2000 - 2001 m. tik 26 proc. vyrų buvo nustatytas ankstyvų stadijų prostatos vėžys ir net 74 proc. vyrų prostatos vėžys buvo nustatytas pavėluotai, t.y. III-IV stadijos. Europos šalyse net 60 proc. vyrų prostatos vėžys diagnozuojamas I–II stadijose.

Knygelė “Apie prostatos vėžį” išleista 4000 egz. tiražu. Ją nemokamai bus galima įsigyti VU Onkologijos instituto “Vėžio informacijos centre”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją